Batı'nın Türkiye'yi hedef alan doktor algısı tersine döndü! Doktorlar Britanya'dan kaçıyor

Batılı ülkelerin Türkiye aleyhine oluşturmaya çalıştığı yapay doktor krizi, dönüp dolaşıp kendilerini vurdu. Son iki yılda on binin üzerinde doktorun Britanya'yı terk ettiği öğrenildi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.01.2023 12:27 GÜNCELLEME 21.01.2023 12:27 DÜNYA
Batı'nın Türkiye'yi hedef alan doktor algısı tersine döndü! Doktorlar Britanya'dan kaçıyor

Belirli aralıklarla Türkiye'deki doktorlar üzerinden algı operasyonlarına girişen Batılı ülkeler, son gelen rakamlarla canevinden vuruldu.

Birleşik Krallık merkezli Genel Tıp Konseyi (General Medicine Council), son iki yıl içinde 12 bin 526 doktorun Britanya'yı terk ettiğini rapor haline getirdi.

DOKTOR KAYBI TAVAN YAPTI

Sadece 2022 yılında 6 bin 950 doktor ülkeden ayrılırken, bu rakam 2021 yılında 5 bin 576 düzeyindeydi. Yani son bir yılda yüzde 25 oranında artmış oldu.

Ada'yı terk eden doktorların 4'te 1'i, daha fazla para kazanabilmek ve daha iyi koşullarda çalışmak için Avustralya'yı tercih ediyor. Okyanusya ülkesinin İngiliz gelenek-göreneklerine en yakın konumda olması da bunu tetikleyici unsurlardan.

Avustralya'yı Yeni Zelanda, Kanada, ABD, Dubai (BAE) ve Singapur gibi ülkeler takip ediyor.

BATI MEDYASI, BRİTANYA'DAKİ TABLOYU GÖRMEZDEN GELDİ

Brexit'le Avrupa Birliği'nden ayrılan Britanya'daki bu karamsar tablo, Ada kaynaklı ve Batı menşeili basın kuruluşlarında neredeyse hiç yer almadı.

Ancak Batı'nın Türkiye'deki doktorlara yönelik oluşturmaya çalıştığı algı operasyonları sırasındaki tutumu bir hayli farklıydı. Ayrılık oranı Britanya'ya kıyasla 6 kat daha düşük olmasına karşın Batı, Türkiye'de karamsar bir tablo çizmeye gayret etti.

Kraliyet destekli İngiliz yayın kuruluşu BBC, Britanya'yı terk eden doktorlar hakkında hiçbir haber yapmazken, Türkiye'deki durumu karamsar bir üslupla işledi. "Hekimler Göçü: Yurt dışına taşınan doktorlar anlatıyor" başlıklı haberde, Batılı ülkeler cazibe merkezi olarak gösterilirken, buraların Türk doktorlar için alternatif istasyonlar arasında yer aldığı propagandist bir üslupla yansıtıldı.

Avrupa Birliği'nin Fransa merkezli yayın kuruluşu Euronews ise, BBC'deki üsluba benzer bir çizgide haber oluşturarak Türkiye'ye yöneltilmiş algı operasyonlarına çanak tuttu.

"Doktorlar neden Türkiye'den ayrılıp yurtdışına yerleşiyor? Sağlık çalışanları anlatıyor" başlıklı haberde, Türkiye üçüncü dünya ülkesi olarak gösterilirken doktorların daha iyi koşullarda çalışmak için Avrupa'ya ve Amerika'ya göç ettiğine yer verildi.

Ancak Euronews, doktor göçünde Türkiye'den altı kat daha kötü Britanya'daki mevcut durumu tıpkı BBC gibi görmezden geldi.

Batı'nın Türkiye aleyhine başlattığı operasyonel karalama kampanyasına sadece medya kuruluşları değil, akademik çevre de destek verdi.

Londra merkezli akademik tıp dergisi The Lancet, Türkiye'deki doktorların düşük ücret ve artan şiddet nedeniyle ülkeden ayrıldığını ileri sürdü.

Fakat aynı dergi, 'düşük ücret' sebebiyle son iki yılda Britanya'yı terk eden 12 bin 526 doktor hakkında hiçbir makale yayınlamadı.

Üstelik İngiliz Tabipler Birliği'nin (BMA) hazırladığı bir ankete katılan doktorların yüzde 96'sının sözlü şiddete maruz kaldığını söylemesi yine The Lancet'te kendine yer bulamadı.

2400 katılımcının olduğu ankette doktorların yüzde 67'si, şiddetin her geçen ay daha da arttığını savunmuştu. 

KAYNAK : Haber7