Her şey geçmişte gizli! İşte Fransa'da patlak veren isyanın nedeni
Fransa'da Cezayirli bir kişinin polis tarafından öldürülmesiyle büyük bir isyan patlak verdi. Ülkenin büyük bir bölümüne yayılan olayların Fransa'nın yüzyıllarca süren sömürgeci tarihsel kökenine dayandığı belirtiliyor.
ABONE OL-
Haber7-Özel
Fransa'da 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nahel'in polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan olaylar 7. gününde devam ediyor. Ülkenin başkenti Paris başta olmak üzere birçok kente sıçrayan olaylarda yangınlar çıkarılırken, yağma ve şiddet olayları hat safhaya ulaştı. Ülkedeki şiddet olaylarının milyarlarca dolarlık maliyetinden bahsedilirken, olayların başlangıç noktası olarak Fransa'nın kirli geçmişi gösteriliyor.
FRANSA'DAKİ OLAYLARIN TARİHSEL KÖKENİ
Fransa'da yaşanan olayları inceleyen uzmanlar, bir gencin öldürülmesi sonrası patlak veren olayların, sadece bugünü değil tarihsel kökeninin olduğunu belirtiyor. Göçmenlerin gösteri olarak başlattığı şiddet ve yağmaya dönüşen bu protestoların Fransa'nın Afrika Kıtası'ndaki onlarca ülkede 500 yıl süren sömürge politikasının bıraktığı kirli ve karanlık izlerin patlaması olarak ortaya çıktığı değerlendiriliyor.
FİİLİ OLARAK SÖMÜRGE DEVAM EDİYOR
Fransa tarihten bilindiği üzere 1524 yılında Afrika'ya girerek kara kıtayı sömürgesi haline getirdi. Kıtadaki 20 ülkeyi 1900'lü yıllara kadar yüzlerce yıl sömürerek, oradaki insanları açlığa ve sefalete mahkum eden Fransa, Tunus'tan Togo'ya, Mali'den Kamerun'a kadar birçok Afrika ülkesini sömürge olarak kullandı. Sömürgeci devlet, Senegal, Fildişi Sahili ve Benin de ise siyahi insanları köle olarak satış merkezi haline dönüştürdü.
Günümüzde bile kağıt üzerinde sömürgecilik sistemi bitmiş görünse de, fiili olarak devam ediyor. Afrika ülkelerinden Fransa'ya her yıl 500 milyar dolarlık kaynak aktarıldığı biliniyor.
ÖFKE PATLAMASININ DIŞA VURUMU
Fransa'da patlak veren olayların da bu denli büyümesinin nedeni olarak Fransa'nın kara kıtada uzun yıllardır yaptığı zulmün olduğu belirtiliyor. Çoğunlukla göçmenlerin oluşturduğu Fransa'daki isyanın, yüzyıllar boyu sömürülen bu ülkelerin çocukları, Fransa vatandaşı oldukları hâlde hâlâ ikinci sınıf insan muamelesi görmekten ve ırkçı saldırılara maruz kalmaktan duydukları öfke patlamasının dışa vurumu olarak şekillendiği alınan bilgiler arasında yer alıyor.
SON 50 YILDA BİLE DEVAM ETTİ
Fransa sömürgeciliğin sona ermesinin ardından kaynaklarının sömürülmesine karşı çıkan ülkelerde sürekli iç karışıklık çıkardı. Sömürgeci devlet, 1964'ten bu yana Afrika'da 10 ülkeye 13 askeri operasyon düzenledi. Fransa; 1964’te Gabon’a, 1968, 1972 ve 1980’de Çad’a, 1978’de Zaire’ye 1979’da Orta Afrika Cumhuriyeti’ne, 1986’da Togo’ya askeri harekat gerçekleştirdi.