NATO Liderler Zirvesi başladı: İki isim için özel alkış istedi
Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta, devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı NATO zirvesi başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı zirvede İsveç'in NATO üyeliği, Ukrayna-Rusya savaşı ve NATO'nun yeni askeri planları ele alınacak.
ABONE OLNATO Liderler Zirvesi Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bugün başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı iki gün sürecek zirveye İsveç, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Japonya liderleri de iştirak edecek.
Zirve’de İsveç'in NATO üyeliği, ittifakın yeni askeri planları ile Ukrayna-Rusya savaşındaki son durumun masaya yatırılacak.
DÜNKÜ İSVEÇ KARARI
Zirve için dün Vilnius'a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığını duyurdu. İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün en kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne götürülecek olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Stoltenberg, "Bu, terörle mücadelemize, Türkiye'nin güvenliğine bir katkıdır" şeklinde konuştu. Geçtiğimiz yıl düzenlenen Madrid Zirvesi'nin ardından İsveç'in yasalarında değişiklik yaptığını, Türkiye'ye silah ambargosunu kaldırdığını ifade eden Jens Stoltenerg, İsveç'in işbirliğinin üyelik sürecinin tamamlanmasından sonra da devam edeceğini, NATO'ya ilk kez terörle mücadele konusunda özel koordinatör atanacağını duyurdu.
NATO Zirvesi'nin ilk gününde düzenlenen forumun ardından, İsveç'in de katılımıyla zirvenin birinci oturumu gerçekleştirilecek. Estonya, Letonya ve Litvanya arasında hava sahası konusunda işbirliği deklarasyonu imzalanacak, Dışişleri Bakanları ve Savunma bakanları toplantıları yapılacak.
"ANA MESELEYİ ÇÖZDÜK"
NATO Liderler Zirvesi başlamadan önce düzenlenen bir foruma katılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "İsveç'in tam üyeliği hakkında tam tarih için detaya giremem. Türkiye'nin kendi Meclis süreci bulunuyor. TBMM şu anda açık değil. Ancak en önemlisi şu; Türkiye, katılım protokolünü sevk edeceği konusunda açık bir karar vermiştir. Türkiye'nin de onayı ile ana meseleyi de çözmüş olacağız. İsveç bu ittifakın tam üyesi olacak. Finlandiya'nın ardından İsveç'in ittifaka katılması hem İsveç'in hem Türkiye'nin hem de NATO'nun yararına. Türkiye daha önce teröre ilişkin meşru kaygılarını dile getirmişti. Madrid Zirvesi'nden bu yana İsveç ve Türkiye terörle mücadeleyi hızlandırdı. İsveç anayasasını değiştirdi. İsveç terörle mücadele yasalarını güçlendirdi" dedi.
ERDOĞAN, MACRON VE SUNAK'LA GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamındaki temaslarının ilkini Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile bir araya geldi.
Heyetlerin de katıldığı görüşmelerde Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.
SCHOLZ: ERDOĞAN İLE TÜRKİYE'NİN AB İLE OLAN İLİŞKİSİNİ GÖRÜŞECEĞİZ
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "NATO Zirvesi'nde Erdoğan ile Türkiye'nin AB ile olan ilişkisini görüşeceğiz" dedi.
AB Komisyonu'ndan ilişkilerin ilerletilebilmesi için öneriler ve raporlar sunmasını talep ettiklerini aktaran Scholz, "Ben, burada Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan ile de konuşacağım. Türkiye, bizim için önemli bir ortaktır. Bu, gelecekteki ilişkilerde de ifade edilecektir" dedi.
ZİRVENİN AÇILIŞ KONUŞMASINI STOLTENBERG YAPTI
Liderlerin aile fotoğrafı çektirmesi sonrası toplantının basına açık kısmında konuşan Stoltenberg, "Caydırıcılık ve savunma kuvvetlerini güçlendirmek için çalışacağız. Savunma sanayimizi güçlendireceğiz" dedi.
Stoltenberg daha sonra, zirveye ilk kez üye olarak katılan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö için alkış istedi. Stoltenberg ardından, "Yakında İsveç'i de üye olarak kabul edeceğiz" diyerek İsveç Başbakanı Ulf Kristersson için alkış talep etti.
NATO Genel Sekreteri'nin konuşması sonrası toplantı basına kapatıldı.