Guardian yazdı: Rum yönetimi Türkiye planı için kritik tarihi bekliyor
İngiliz Guardian Erdoğan'ın 'Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın' çağrısı sonrası, Rum kesiminin gelişmeleri diplomatik süreci yeniden başlatmak için bir fırsat penceresi olarak gördüğünü yazdı.
ABONE OL10-11 Temmuz tarihlerinde Vilnius’ta gerçekleşen NATO Zirvesi’nin yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan zirveden önce İsveç’e yeşil ışık yakmış aynı zamanda AB kozunu öne sürmüştü. Erdoğan’ın AB çıkışı Avrupa basınında büyük ses getirmişti.
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian Kıbrıs Rum tarafının Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki diyaloğu 'fırsat penceresi' olarak gördüğünü yazdı.
'Ankara'nın son dönemde AB üyeliğini iyileştirmeye yönelik ilgisi, diplomatik süreci yeniden başlatmak için bir fırsat penceresi olarak görülüyor' diyen İngiliz gazete 'Kıbrıs, bölünmüş ada konusunda Türkiye ile barış görüşmelerini yeniden canlandırmaya çalışıyor' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.
DİPLOMATİK FIRSAT
Türkiye'nin AB çıkışının diplomatik bir fırsat penceresi açtığı yazan gazete Kıbrıs Dışişleri Bakanı'nın süreci yeniden canlandırmak istediğini belirtti.
"Türkiye'nin son dönemde özellikle vizesiz seyahat ve gümrük birliği olmak üzere Avrupa Birliği ile ilişkilerini müzakere etmeye yönelik ilgisi nedeniyle küçük bir diplomatik fırsat penceresi açılmış olabilir Dahası, Guardian'ın anladığı kadarıyla, Kıbrıs dışişleri bakanı Constantinos Kombos süreci yeniden başlatmayı umuyor."
Patrick Wintour tarafından kaleme alınan makalede Rum diplomatların federal bir çözüm bulmak amacıyla BM ve AB elçilerinin atanması önerisiyle bölünmüş adadaki barış görüşmelerini canlandırmaya çalıştıkları bilgisine yer verildi.
ERDOĞAN'IN ZİYARETİ
Türkiye'nin ada için iki devletli bir çözüme yakın olduğunu hatırlayan Guardian, Erdoğan'ın yarın Adayı ziyaret edeceğini yazdı.
Haberde 'BM, Kıbrıs'ın geleceğiyle ilgili herhangi bir müzakere için nihai mekan olmaya devam edecek olsa da, diplomatlar AB'yi çözüm arama yetkisine sahip özel bir elçi atamaya teşvik ediyor' ifadelerine yer verildi.
Gazete Tatar'ın adanın birleştirilmesine karşı çıktığını hatırlattı ve KKTC'nin bağımsız bir devlet olarak tanınmasını istediğini yazdı:
"Kıbrıs Türk lideri Ersin Tatar, adanın birleştirilmesine karşı çıkıyor ve Kıbrıs'ın kuzeyinin bağımsız bir ülke olarak tanınmasını istiyor. Tatar , Guardian'a bu yılın başlarında "adada iki devlet ve iki insan" olduğunu ve adayı yeniden birleştirerek "saati tersine çevirmenin" "kesinlikle imkansız" olacağını söyledi."