Bayraktar kardeşler iddialı: Bu, dünya güçlerini rahatsız edecek
Türk İHA/SİHA'larını mercek altına alan Japon basını, Bayraktar TB2'nin asimetrik savaşta değerli olduğunu kanıtladığını ifade etti. Bayraktar kardeşler ise, Japon basınına değerlendirmelerde bulundu.
ABONE OLJapon basınından Nikkei Asia, İHA/SİHA üreticisi Baykar'ın küresel nüfuzunu genişletmeyi hedeflediğini yazdı.
Baykar'a ait insansız hava araçlarının, asimetrik bir savaşta ne kadar değerli olduğunu kanıtladığı belirtilen yazıda, Baykar'ın Ukrayna savaşı sırasında tartışmasız dünyanın en ünlü silahlı insansız hava aracı üreticisi haline geldiği kaydedildi.
Bayraktar TB2'nin savaş alanını kasıp kavurduğu vurgulanırken, yazıda şu ifadeler yer aldı:
"Tank üstüne tank imha ederek Rusya'nın Kiev'e yürüyüşünü durdurmada çok önemliydi. Daha önce insansız hava araçları, Azerbaycan, Libya ve Suriye'yi içeren savaşların sonuçlarını değiştirmeye yardımcı oldu. Sonuç, TB2'ye yönelik küresel talepte bir artış oldu. İlkinin Katar'a ihraç edildiği 2018'den bu yana Baykar, insansız hava araçları için en az 30 ülke ile sözleşme imzaladı. Geçen yıl Baykar, gelirinin yüzde 99'undan fazlasını oluşturan 1,1 milyar doları aşkın ihracat açıkladı. Temmuz ayında, Suudi Savunma Bakanlığı ile gelişmiş Akıncı insansız hava araçlarının satışı için 3 milyar doları aşkın bir değere sahip bir anlaşma imzaladı."
2020'nin sonlarında TB2'lerin Türkiye'nin müttefiki Azerbaycan'ın Karabağ bölgesiyle ilgili 44 günlük ihtilafında Ermenistan'ı yenmesine yardımcı olduğundan bahsedildi.
"TB2'LER UKRAYNA'DA İKONİK BİR STATÜ KAZANDI"
Azerbaycan'ın TB2'yi Ermeni kuvvetlerinin "komuta ve kontrol sistemlerini, hava savunma platformlarını ve toplarını" imha etmek için kullandığını söyleyen Hudson Enstitüsü'nün kıdemli araştırmacısı, eski subay Luke Coffey, TB2'lerin Ukrayna'da "ikonik statü" kazandığını belirtti.
Georgetown Üniversitesi Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi'nde kıdemli araştırma analisti Lauren Kahn, TB2'nin başarısının teknolojik sınırlamalarına rağmen geldiğini söyledi. Kahn, "TB2 beklenmedik bir kahraman" dedi.
F-35 ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRME
Haluk Bayraktar, Japon gazeteye, ABD'nin 2019'da Türkiye'yi F-35 programından çıkarma kararının kısa vadeli bir zorluk oluşturduğunu ancak bunun ülkenin kendi yerli varlıklarını geliştirmesine yardımcı olduğunu söyledi.
Bayraktar, "Türkiye'nin savunmadaki başarıları diğer orta güçleri de harekete geçiriyor ve stratejik özerkliklerini de artıracak. Bu, dünya güçlerini rahatsız edecek." ifadelerini kullandı.
Selçuk Bayraktar ise, insansız hava araçlarının başarısının anahtarının gözetleme kabiliyetlerinin yani son vuruşa kadar geçen 20 küsur saatlik veri toplama süreci olduğunu söyledi:
"Azerbaycan'da tüm dünya kalıcı, sürekli, gerçek zamanlı keşif ve gözetlemenin gücünü gördü. Böyle bir şey daha önce hiç olmamıştı."
Baykar'ın başarısının Türklere kendilerini yeni bir açıdan düşünme şansı verdiğini dile getiren Bayraktar, "Dünyadaki bazı teknoloji şirketleri sadece dahileri işe alıyor. Biz bunu yapmıyoruz. Ortalama üniversitelerden gelen insanlarımız var. Biz daha çok hırsa, güdüye bakıyoruz. Ve mühendislerimizi eğitiyoruz. Yaptığımız şeyin tüm amacı gençlere özgüven kazandırmak çünkü yüzyıllardır bu özgüvenden yoksunuz. Modern dünyanın gelişimine bakarsanız, zamanın bir noktasında bilimin kurucularının ya da bilime yenilik getirenlerin ağırlık merkezinin Batı'ya doğru kaydığını görürsünüz." sözleriyle de gençlere umut aşıladı.