İran, Suriye ve Türkiye'ye 3 maddelik normalleşme planı sundu

İran, Ankara-Şam hattında yumuşama için Türk askerinin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini teklif etti. Bu çekilmeye karşılık Suriye, Türkiye'ye yönelik terör tehdidini engelleyecek. İran ve Rusya da bu planın garantörü olacak.

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2023 10:22 GÜNCELLEME 18.09.2023 13:34 DÜNYA
İran, Suriye ve Türkiye'ye 3 maddelik normalleşme planı sundu

Türkiye ile Suriye'nin 11 yıl sonra başlattığı diplomatik yumuşama çabaları, Şam yönetiminin "Türk askeri Suriye'nin kuzeyinden çekilsin." talebi sebebiyle tıkanmış durumda. Ankara, terör örgütü PKK/YPG'nin varlığı nedeniyle Suriye'den çıkmayacağını belirtirken, Şam ise askerler geri çekilmeden masaya oturmayacağını söylüyor.

Esad: Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi gerekiyor

Esad: Erdoğan'la onun sunduğu şartlar altında görüşmem

Erdoğan'dan Esad'a net mesaj: Umarız ki masada olurlar

ANKARA BU TEKLİFİ DEĞERLENDİRMEYE DAHİ ALMAZ

Şam-Ankara arasında Moskova'yla birlikte arabuluculuk yürüten Tahran yönetimi, konuyla alakalı Türkiye'nin kabul etmesi mümkün olmayan bir teklifle geldi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan, Ankara ve Şam'a normalleşme için bir plan önerdiklerini söyledi. İranlı Bakan, ilk olarak, Türk askerinin Şam'ın talebi doğrultusunda Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini teklif ettiklerini belirtti. Suriye'nin de buna karşılık Türkiye'ye yönelik terör tehdidini engellemek üzere kuzey sınırına asker konuşlandırmasını önerdiklerini söyledi. Abdüllahiyan, İran ve Rusya'nın da bu planın garantörü olacağını ifade etti. Türkiye ve Suriye'nin bu teklife ne cevap verdiği ise aktarılmadı.

Rusya'dan Türkiye ve Suriye'ye "Adana Mutabakatı" önerisi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bu ayın başında, Adana Mutabakatı'nı gündeme getirmişti.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR