İsrail-Filistin savaşı! Rest çekti: Benim lügatımda İsrail'le normalleşme yok

İsrail'in Gazze bombardımanında 29. güne girildi. Saldırıların başından beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 9 bini geçti. İsrail son günlerde hava saldırılarını daha da yoğunlaştırdı. İşte bölgede bugün yaşananlar gelişmeler.

ABONE OL
GİRİŞ 04.11.2023 14:37 GÜNCELLEME 04.11.2023 16:36 DÜNYA
İsrail-Filistin savaşı! Rest çekti: Benim lügatımda İsrail'le normalleşme yok

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı Aksa Tufanı adıyla İsrail'e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail'in Gazze'ye saldırıları 29. gününde de devam ediyor.

İşte İsrail'in saldırılarında gün içinde yaşanan gelişmeler:

"GAZZE'NİN KUZEYİNDE HALA 400 BİN KİŞİ VAR"

- ABD'li yetkili David Satterfield, İsrail'in her dakika bomba yağdırdığı Gazze Şeridi'nin kuzeyinden 1 milyon insanın göç ettiğini, 400 bin kişinin hala bölgede olduğunu söyledi.

BLINKEN, TÜRKİYE'YE GELİYOR

- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında Ürdün'ün ardından Türkiye'yi ziyaret edecek. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Orta Doğu turuna çıkan Blinken'ın Ürdün ziyaretinin ardından Türkiye’yi ziyaret edeceği aktarıldı. İsrail ziyaretinde ABD'nin İsrail'e olan desteğini ifade eden Blinken, rehinelerin serbest bırakılması, Gazze'ye insani yardımların sağlanması üzerinde durmuştu.

SİVİLLER DE SİLAH TAŞIYOR ARTIK

- İsrail'de siviller de silahlanmaya başladı. Özellikle başkent Tel Aviv'de her cadde ve sokakta uzun namlulu silah taşıyan sivilleri görmek mümkün. Sivillerin günlük yaşantılarında, kafelerde otururken veya spor yaparken taşıdığı silahlar; savaş manzaralarının ve huzursuzluğunun Tel Aviv sokaklarına da yansıdığını gözler önüne seriyor.

"ANNE VE YENİDOĞAN ÖLÜMLERİNİN ARTMASINI BEKLİYORUZ"

- BM'den yapılan açıklamada, "Gazze Şeridi genelinde yeterli bakıma erişim eksikliği nedeniyle anne ve yenidoğan ölümlerinin artmasını bekliyoruz." denildi.

HAMAS LİDERİNİN EVİ BOMBALANDI

- Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Gazze'deki evinin bombalandığı duyuruldu. Haniye'nin o sırada evde olmadığı belirtildi. Hamas'ın siyasi yetkilileri, genellikle, güvenlikten dolayı yurt dışında yaşıyor.

Hamas liderinin evi bombalandı

"ARAP DEVLETLERİ GAZZE'YE ASKER GÖNDERSİN"

- Cezayirlilerle sokak röportajı yapan Anadolu Ajansı; Cezayirlilerin, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik sürdürdüğü vahşetin durdurulması ve tüm Filistin topraklarının özgürlüğüne kavuşması için Arap devletlerinin bölgeye asker göndermesini istediğini yazdı.

NETANYAHU'YA ANKET ŞOKU

- İsrail medyasında yayınlanan bir ankete göre, İsrail'de parlamento seçimleri bugün yapılsa Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisinin sandalye sayısı 32'den 18'e düşecek. Ankete göre, iktidardaki koalisyon 42 sandalye alırken, muhalefet 78 sandalye sahibi oluyor.

- Japonya, Gazze Şeridi'ne insani yardımların girebilmesi amacıyla İsrail'e, "saldırılara ara vermesi" çağrısı yaptı.

KORKUNÇ DÜNKÜ SALDIRILARDAKİ CAN KAYIPLARI BELLİ OLDU

- İsrail'in dün Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’nin önünde bulunan ambulans konvoyuna gerçekleştirdiği hava saldırısında 15, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) bağlı bir okulu hedef aldığı saldırıda ise 20 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

GAZZE'DE BİNDEN FAZLA KRATER OLUŞTU

- İsrail savaşın başlamasından bu yana Gazze'ye 10 binden fazla bomba attı. İngiliz Guardian gazetesi, İsrail bombardımanı sonrası Gazze'nin uydu görüntülerini analiz etti ve yaklaşık 10 kilometrekarelik alanda uzaydan görülebilen 1000'den fazla krater tespit etti.

ÇOCUK HASTANESİ HEDEF ALINDI

- İsrail ordusunun, Gazze'nin batısındaki Nasr Çocuk Hastanesi'nin girişini bombaladığı, saldırıda ölen ve yaralananların olduğu bildirildi. İsrail ordusu, ayrım gözetmeksizin okul, hastane, sivil yerleşim yerlerini vuruyor. Dün akşam saatlerinde Şifa Hastanesi'nde bulunan ambulans konvoyuna saldıran İsrail savaş uçakları, saatler sonra Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Saftavi bölgesinde binlerce Filistinlinin sığındığı BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) bağlı okulu vurmuştu.

"BENİM LÜGATIMDA İSRAİL'LE NORMALLEŞME YOK"

- Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Tunus resmi televizyon kanalında halka sesleniş konuşması yaptı. Tunus Halk Meclisi'nde dün görüşülen İsrail ile normalleşmeyi suç sayan yasaya ilişkin değerlendirmede bulunan Said, "Benim lügatımda (İsrail ile) normalleşme yok. Tunus'un normalleşmeye karşı tutumu sabittir. Parlamentoda görüşülen normalleşmeyi suç sayan yasa tasarısı konusundaki tutumumuz değişmedi. Değiştiği takdirde bu, Filistin halkına karşı ihanet olur." ifadelerini kullandı. Tunus'un tüm gücüyle Filistin'in yanında olmaya devam edeceğini vurgulayan Said, "İşgal sona erene kadar Tunus, Filistin'e her türlü desteği sağlayacaktır. Filistinlilerin işgale karşı mücadelesi, mazlumların hak mücadelesidir. İşgalci devletle herhangi bir şekilde ilişki kurmak, Filistin halkına ihanettir, bu suçu işleyenlere Ceza Kanunu'nun 60'ıncı maddesinin uygulanması gerekir." dedi.

47 TIR DAHA REFAH'TAN GEÇTİ

- Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Mısır Kızılayı'nın, içerisinde gıda, tıbbi malzeme ve çadır bulunan 47 yardım TIR'ını Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye ulaştırdığı duyuruldu. Gazze'ye şu ana kadar 421 yardım TIR'ının geldiği belirtilen açıklamada, yakıt girişine ise halen izin verilmediği ifade edildi.

KAYNAK : Ajanslar
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR