Çinli yetkili: İslam'ın Çinlileştirilmesi kaçınılmaz
Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin (Doğu Türkistan) üst düzey yöneticisi, "Herkes Sincan'daki İslam'ın Çinlileştirilmesi gerektiğini biliyor. Bu kaçınılmaz bir eğilim." dedi.
ABONE OLÇin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Komünist Parti Sekreteri Ma Xingrui, Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgede "İslam'ın Çinlileştirilmesinin kaçınılmaz" olduğunu söyledi.
Sincan'daki "etnik ayrılıkçılık, dini aşırılıkçılık ve şiddet yanlısı terörist güçler" olduğunu savunan Xingrui, "Herkes Sincan'daki İslam'ın Çinlileştirilmesi gerektiğini biliyor, bu kaçınılmaz bir eğilim." dedi.
Çin'in Pekin'deki yıllık parlamento oturumları sırasında konuşan Xingrui, ABD'nin zorla çalıştırma ve kültürel soykırım iddialarını yalanladı.
Xingrui'nin yanında Sincan'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle ABD tarafından yaptırım uygulanan Sincian Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ve eski vali Shohrat Zakir de hazır bulundu. Kıdemli Sincan milletvekili Wang Mingshan, toplantıda, "Terörist faaliyetlere karşı ciddi bir baskı uyguladık, terörizmin çeşitli biçimleriyle mücadele etmek için yasalar çıkardık ve uyguladık." ifadelerini kullandı.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, daha önce defalarca İslam, Budizm ve Hristiyanlık gibi dinlerin "Çinlileştirilmesi" çağrısında bulunmuştu.
"DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ CAMİLERİN ÜÇTE İKİSİ YIKILDI, HASAR GÖRDÜ"
Hak grupları Pekin'i, Sincan'da sayıları 10 milyon civarında olan ve çoğunluğu Müslüman etnik azınlık olan Uygurlara yönelik baskı yapmakla suçluyor.
Avustralyalı bir düşünce kuruluşunun raporuna göre, Sincan'daki camilerin yaklaşık üçte ikisi 2017'den bu yana hasar gördü ya da yıkıldı.
2017 yılında, çeşitli Müslüman azınlıklardan bir milyondan fazla kişinin yeniden eğitim kamplarında tutulduğu haberleri sonrası Pekin, Sincan'da sert bir güvenlik baskısı başlattı.
Yetkililer, toplantıda 2023 yılında Sincan'ı 4 bin 390'dan fazla yabancının ziyaret ettiğini bildirdi.