Gazze'de çekilen bu kare, yılın fotoğrafı seçildi

Dünya Basın Fotoğrafı Vakfı tarafından düzenlenen "Yılın Dünya Basın Fotoğrafı" ödülü sahibini buldu. Reuters fotoğ​rafçısı Salem, 5 yaşındaki yeğeninin cenazesini kucaklayan Filistinli bir kadını gösteren fotoğrafla ödülü kazandı.

ABONE OL
GİRİŞ 18.04.2024 17:10 GÜNCELLEME 18.04.2024 17:17 DÜNYA
Gazze'de çekilen bu kare, yılın fotoğrafı seçildi

Reuters fotoğrafçısı Muhammed Salem, Gazze Şeridi'nde beş yaşındaki yeğeninin cenazesini kucaklayan Filistinli bir kadını gösteren fotoğrafla 2024 yılı için "Yılın Dünya Basın Fotoğrafı" ödülünü kazandı.

Kazanan fotoğraflar, 130 ülkeden 3 bin 851 fotoğrafçının 61 bin 62 başvurusu arasından seçildi.

Fotoğraf 17 Ekim 2023'te, öldürülen akrabalarını arayan Filistinli ailelerin bulunduğu Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nde çekildi.

Salem'in kazanan fotoğrafı, 36 yaşındaki Inas Abu Maamar'ı, hastane morgunda yeğeni Saly'nin çarşafa sarılı cenazesine sarılarak ağlarken gösteriyor.

39 yaşındaki Filistinli Salem, 2003 yılından bu yana Reuters için çalışıyor. Fotoğrafçı, 2010 Dünya Basın Fotoğrafı yarışmasında da ödül kazandı.

"HAYAL EDİLEMEYECEK KAYIPLARA BAKIŞ SUNUYOR"

Jüri, Salem'in 2024'te kazanan fotoğrafının "dikkat ve saygıyla çekildiği, hayal edilemeyecek kayıplara hem mecazi hem de gerçek bir bakış sunduğu" yorumunu yaptı.

Salem, ilk kez geçen kasım ayında fotoğrafı yayınladığında, "Fotoğrafın Gazze Şeridi'nde olup bitenleri daha geniş anlamda özetlediğini hissettim. İnsanların kafası karışıktı, bir yerden diğerine koşuyorlardı, sevdiklerinin kaderini öğrenmek için sabırsızlanıyorlardı. Bu kadın küçük kızın cesedine sarılmış bırakmayı reddederken gözüme çarptı." diye konuştu.

"KUTLANACAK BİR FOTOĞRAF DEĞİL"

Reuters'ın Küresel Resim ve Video Editörü Rickey Rogers, Amsterdam'da katıldığı törende ödül hakkında şu yorumu yaptı:

"Muhammed, Yılın Basın Fotoğrafı ödülünü alçak gönüllülükle kabul etti. Bunun kutlanacak bir fotoğraf olmadığını ancak tanınmasını ve daha geniş bir izleyici kitlesine yayınlanma fırsatını takdir ettiğini söyledi."

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR