Fransa, Cezayirli imamı sınır dışı etti

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "Yahudilere karşı nefret ve ayrımcılığa teşvik" suçundan hüküm giyen imam Tataiat'ın ülkesi Cezayir'e deport edildiğini duyurdu. Tataiat, sınır dışı edilirken ailesiyle ve avukatıyla görüştürülmedi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.04.2024 16:01 GÜNCELLEME 24.04.2024 07:12 DÜNYA
Fransa, Cezayirli imamı sınır dışı etti

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Göçmenlik yasası, bize bir kez daha, nefret vaaz eden ve mahkemeler tarafından mahkum edilen ve Toulouse'da yaşayan bir 'imamı' 24 saatten daha kısa bir süre içinde ülkesine sınır dışı etme imkanı tanıdı. Fransa'yı ve Fransız halkını korumak benim ilk önceliğimdir." dedi.

APAR TOPAR, AİLESİ VE AVUKATIYLA GÖRÜŞTÜRÜLMEDEN SINIR DIŞI EDİLDİ

Cezayirli imam Mohamed Tataiat, görevli polisler tarafından dün sabah (19 Nisan) evinde gözaltına alındı. Ardından havalimanına götürülen Tataiat, Cezayir'e deport edildi.

Fransa'dan birkaç saatte gönderilen edilen 61 yaşındaki imam, ailesi ve avukatı Jean Iglesis'le dahi görüştürülmedi.

Avukat Iglesis, durumun vahametini şu sözlerle anlattı:

"Tataiat'ın halihazırda uçakta olduğunu varsayıyorum. Varsayıyorum çünkü haberim yok. Ailesinin de yok."

2022 YILINDA HÜKÜM GİYMİŞTİ

İmam Tataiat, 2017'de bir hutbe sırasında sarf ettiği sözler nedeniyle 2022'de 4 ay ertelenmiş hapse çarptırılmıştı.

Yerel mahkeme, Cezayir doğumlu imamın sözlerinin "Yahudilere karşı nefrete ve ayrımcılığa teşvik ettiğine" hükmetmişti.

Tataiat mahkemede, hutbesindeki Arapça konuşmasının tercümeden dolayı yanlış anlaşıldığını belirtmişti. 

Fransa'nın Toulouse kentine 1980'li yıllarda gelen Tataiat, Al Nour Cami'nde imamlık yapıyordu.

FRANSA'DA ARALIK 2023'TE KABUL EDİLEN YENİ GÖÇMEN YASASINDA NE VAR?

O dönem İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, tasarının kabul edilmesini "İyiyle iyi, kötüyle kötü olacağımız bir yasa" diye tanımlamıştı.

Kabul edilen 27 maddelik yasa; aile birleşimi koşullarını zorlaştırıyor, sağlık ve sosyal yardımları azaltıyor, toprak hakkını sorguluyor, göç kotaları oluşturuyor ve yasa dışı ikamet suçu yaratıyor.

Sosyal yardımlar zorlaştırılıyor: Avrupalı olmayan (AB vatandaşları hariç) ve kayıt dışı çalışan yabancıların, sosyal yardım ve konut yardımı (APL) alabilmesi için beş yıldan fazla Fransa’da bulunmuş olmaları şartı aranacak. Diğerleri için bu şart 30 ay.

Devlet sağlık yardımı: Belgesiz göçmenlere yönelik devlet tıbbi yardımının (AME) kaldırılması sağın en çok önem verdiği madde idi. İktidar 2024 başında, sağlık yardımlarını kaldıracak bir reform yapma sözü vererek LR’in desteğini aldı. Ancak metne "hasta yabancıların oturma iznine erişimin kısıtlanmasına" ilişkin ifadeler yerleştirildi. Bazı istisnalar dışında, hasta yabancılara, yalnızca "geldiği ülkede uygun tedavi" bulunmadığı takdirde oturum izni verilmesi şartı getirildi.

Belgesiz göçmenlerin yasallaştırılması: Belgesiz göçmenlerin durumlarının yasallaştırılması konusunda da hükümetin revize ettiğinden daha sert bir versiyon kabul edildi. Buna göre, valilere, belgesiz işçileri, ihtiyaç olan mesleklerde düzenli hale getirme konusunda "takdir yetkisi" verdi.

Ancak valiler, "Fransa'da en az üç yıl ikamet eden ve son 24 ayın en az 12 ayında çalışmış olan" yabancılar için bu kararı, yalnızca bir yıllığına alabilecek. Bu sistem 2026 sonuna kadar denenecek.

Hükümetin getirdiği tasarından yalnızca "belgesiz bir işçinin, işvereninin onayı olmadan oturma iznini talep edebilmesi" hükmü korundu.

Meclis yabancı kotası oluşturacak: Cumhuriyetçiler, Parlamento'ya, ülkeye kabul edilecek yabancıların (sığınmacılar hariç) sayısını önümüzdeki üç yıl için sınırlayacak kotalar oluşturulmasını önerdi. Ancak bu öneri yasada, "Parlamento'da göçmenlik konusunda her yıl bir tartışma düzenlenmesi" şeklinde yer aldı.

Vatandaşlığın düşürülmesi, toprak hakkı: Yasanın kamuoyunda en çok tartışma yaratan maddelerinden biri de "kamu yetkisini elinde bulunduran herhangi bir kişiye karşı kasıtlı cinayetten suçlu bulunan çifte vatandaşların Fransız vatandaşlığının düşürülmesi" oldu. Sağın bastırmasıyla bu madde de yasada yer aldı.

Sağın ikinci büyük talebi de "Fransa'da doğan bir çocuğun otomatik olarak vatandaş olmasına son verme" talebiydi. Bu talep de yasada, "yabancı ebeveynlerden Fransa'da doğan kişilerin reşit olduğunda Fransız vatandaşlığı almasının otomatikleştirilmesi sona ermesi" şeklinde yer aldı.

"Otomatik" olmaktan çıkarılıp "talep etme" esasına dönüştürülen yeni metne göre yabancı kişinin 16 ila 18 yaşları arasında vatandaşlık talep etmesi gerekecek. Eğer başvurucu bir suçtan mahkûmiyet almışsa, Fransa'da doğmuş olsa bile vatandaşlığa alınması imkânsız hale gelecek.

Yasa dışı ikamet suçu: Yasayla, Fransa'da yasa dışı bulunma "bir suç" olarak tanımlandı. Sağ partiler hapis cezası da talep etti ancak madde yasada, "hapis cezası olmaksızın para cezasının da eşlik ettiği" bir formülle yer aldı. Sağın karşı çıkmasına rağmen hükümet, nihai uzlaşmada "reşit olmayan yabancıların gözaltına alınması yasağını" korumayı da başardı.

Aile birleşimi: Bir göçmenin ailesini Fransa'ya getirmek için ülkede kalış süresi 18 aydan 24 aya çıkarıldı. Aile bireylerini davet için başvuru sahibine "istikrarlı, düzenli ve yeterli kaynaklara ve sağlık sigortasına sahip olma" şartı getiriliyor. Davet edilen eşin minimum 21 yaşında olması şartı da eklendi.

Yabancı öğrenciler: Yasanın en çok eleştirilen unsurlarından biri de yabancı öğrencilerin girişlerini zorlaştıran madde oldu. "Öğrenci ikamet izni" talebinde bulunan yabancılara, kimi özel durumlar dışında, olası çıkarılma masraflarını karşılamak amacıyla bir ön depozito yatırma zorunluluğu getirildi.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR