Çin'in madenlerden büyük pay alması gerilimi nasıl artırdı?
Yeşil ekonomi için hayati önem taşıyan minerallerin işlenmesinde hakim konumda olan Çin madenlerdeki katılımını dünya çapında genişletiyor. Bu, Çinli işletmeler ve ev sahibi topluluklar arasındaki gerilimi gittikçe artırıyor.
ABONE OLMadencilik yayınlarına, kurumsal, hükümet ve basın kaynaklarına göre, Çin son on yılda dünya çapında pek çok yeni madencilik yatırımı yaptı.
PROJELERİN %33'Ü ONLARDA
BBC, hisselerine göre Çinli şirketlerin bugün lityumu üreten veya minerali üretmek için yapım aşamasında olan projelerin yüzde 33'ünü kontrol ettiğini hesapladı. Ancak Çinli işletmeler büyüdükçe, diğer uluslararası madencilik devlerine sıklıkla yöneltilen suiistimallere benzer suçlamalarla karşı karşıya kaldılar.
MİNERALLERİ ÇIKARMA YOLUNDA
Küresel Çin Birimi, dünya çapında Çinli şirketlerin de hisse sahibi olduğu, kobalt, nikel ve manganez minerallerinden birini çıkarmak için tasarlanmış en az 62 madencilik projesi belirledi.
ELEKTRİKLİ CİHAZLARIN VAZGEÇİLMEZİ
Bunların tümü, elektrikli araçlarda kullanılan lityum iyon pillerin yapımında kullanılıyor; bu piller, güneş panelleriyle birlikte artık Çin için yüksek endüstriyel öncelikler arasında yer alıyor. Çin'in pay sahibi olduğu bazı projeler bu minerallerin dünyadaki en büyük üreticileri arasında yer alıyor.
'ÇİN LİDER KONUMUNDA'
Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'a göre Çin, lityum ve kobaltın damıtılmasında uzun süredir lider konumunda ve küresel tedarikteki payı 2022'de her bir mineral için sırasıyla yüzde 72 ve yüzde 68'e ulaşıyordu.
KRİTİK MİNERALLERE ERİŞİM
Bunları ve diğer kritik mineralleri damıtma kapasitesi, ülkenin 2023 yılında dünya çapında satılan elektrikli araçların yarısından fazlasını ürettiği, küresel rüzgar türbini üretim kapasitesinin yüzde 60'ına sahip olduğu ve güneş paneli tedarik zincirindeki her aşamanın yüzde 80'ini kontrol ettiği bir seviyeye ulaşmasına yardımcı oldu.
Çin'in sektördeki rolü bu ürünleri dünya çapında daha ucuz ve daha erişilebilir hale getirdi.
MİNERAL KULLANIMI NEDEN ARTMALI?
Ancak yeşil ekonomi için gerekli olan mineralleri çıkarması ve işlemesi gereken tek ülke Çin değil. BM, dünyanın 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı salımı hedefine ulaşması için, minerallerin kullanımının 2040 yılına kadar altı kat artması gerektiğini söylüyor.
YENİ STRATEJİLER BELİRLEDİLER
Diğer yandan ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği de Çin kaynaklarına olan bağımlılıklarını azaltmak için stratejiler geliştirdiler.
Çinli şirketlerin denizaşırı madencilik faaliyetlerini artırmasıyla birlikte bu projelerinden kaynaklanabilecek sorunlara ilişkin suçlamalar da giderek arttı.
'MADENCİLİK ÇİN'E ÖZGÜ DEĞİL'
İş ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi adlı bir STK, bu tür sorunların "Çin'in madenciliğine özgü olmadığını" söylüyor. Buna karşın geçen yıl kuruluş, kritik minerallerin çıkarılmasında çalışan Çinli şirketlere karşı, yerel halkın haklarının ihlal edilmesinden ekosistemlere zarar verilmesi ve güvensiz çalışma koşullarına kadar 102 suçlamanın listelendiği bir rapor yayınladı.
SUÇLAMALAR ARTIYOR
Bu suçlamalar 2021 ve 2022 yıllarına aitti. BBC, 2023 yılında STK raporlarında veya basında bildirilen 40'tan fazla suçlama daha tespit etti.
'HAFTADA ÜÇ PATLAMA'
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin en güneyindeki Lubumbashi'nin eteklerinde Christophe Kabwita, 2011'den bu yana Jinchuan Grubu'na ait olan Ruashi kobalt madenine karşı ayaklanmaya liderlik ediyor.
Kapısının 500 metre uzağında bulunan açık maden ocağının, kayaları haftada iki veya üç kez patlatmak için patlayıcılar kullanarak hayatlarını mahvettiğini söylüyor. Patlama başlamak üzereyken sirenler, herkese elindeki işi bırakıp siper almaları için bir işaret olarak çalıyor.
"Sıcaklık ne olursa olsun, ister yağmur yağsın ister fırtına essin, evlerimizden çıkıp madenin yakınındaki bir sığınağa gitmek zorundayız" diyor.
Bunun herkes için geçerli olduğunu, hastalar ve yeni doğum yapmış kadınlar da dahil olmak üzere başka hiçbir yerin güvenli olmadığını ekliyor.
CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE
2017 yılında Katty Kabazo adlı genç bir kızın okuldan eve giderken bir kayanın çarpması sonucu öldüğü bildirilirken, diğer kayaların da çevredeki evlerin duvarlarına ve çatılarına delikler açtığı söyleniyor.
Ruashi madeni Sözcüsü Elisa Kalasa, "o bölgede küçük bir çocuğun bulunduğunu, kızın orada olmaması gerektiğini ve saçılan kayalardan etkilendiğini" kabul etti.
'TEKNOLOJİ GELİŞTİ. ARTIK UÇAN KAYALAR YOK'
Kalasa, o günden bu yana, "teknolojiyi geliştirdik ve artık uçan kayaların olmadığı bir patlatma yöntemine sahibiz" dedi.
'HALK MADENE YAKIN OLDUĞU İÇİN...'
İşletme Müdürü Patrick Tshisand farklı bir tablo çizdi: "Madencilik yapıyorsak patlayıcı kullanırız. Patlayıcılar kayaların fırlamasına neden olabilir, halkın madene çok yakın olması nedeniyle onların içine düşebilir... bu yüzden buna benzer çok sayıda kaza yaşadık."
'UZAĞA TAŞINMALARI İÇİN TAZMİNAT ÖDEDİK'
Kalasa ayrıca 2006 ile 2012 yılları arasında şirketin 300'den fazla aileye madenden daha uzağa taşınmaları için tazminat ödediğini söyledi.
'ORMANLARI YUTTU'
Endonezya'nın uzak Obi Adası'nda, Çinli bir şirket olan Lygend Resources and Technology ile Endonezyalı madencilik devi Harita Group'un ortak olduğu bir maden, Kawasi köyünün çevresindeki ormanları hızla yuttu.
Yerel madenleri izleyen Jatam, köylülerin taşınmaları ve devlet tazminatını kabul etmeleri konusunda baskı altında olduklarını söylüyor. Onlarca aile, teklifleri yetersiz bularak taşınmayı reddetmiş.
Bazıları, ulusal stratejik öneme sahip bir projeyi aksattıkları iddiasıyla yasal işlem başlatılmasıyla tehdit edildiklerini söylüyor.
'DOĞAYI KİRLETİYORLAR'
Jatam, madene yer açmak için kadim ormanların kesildiğini; nehirlerin ve okyanusların tortuyla dolduğunu ve bir zamanlar el değmemiş deniz ortamını kirlettiğini belgelediklerini söylüyor.
'SU İÇEMİYORUZ'
Kawasi köyünde yaşayan öğretmen Nur Hayati, "Nehrin suyu artık içilemez durumda, çok kirli ve genellikle berrak mavi olan deniz, yağmur yağdığında kırmızıya dönüyor" diyor.
MADENİ KORUMAK İÇİN ATILAN ADIMLAR
Madeni korumak için adaya Endonezya askerleri konuşlandırıldı.
Nur, madenin etkisini protesto etmek için Haziran 2018'de Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya giden bir grup köylü arasındaydı. Ancak yerel yönetim temsilcisi Samsu Abubakar halktan çevreye zarar konusunda herhangi bir şikayet gelmediğini söyledi. Ayrıca Harita Group'un "çevre yönetimi ve izleme yükümlülüklerine uyduğu" sonucuna varan resmi bir raporu da paylaştı.
'YEREL YASALARA BAĞLI KALIYORUZ'
Harita Group da bize yaptığı açıklamada, "etik iş uygulamalarına ve yerel yasalara sıkı sıkıya bağlı kaldığını" ve "her türlü olumsuz etkiyi gidermek ve azaltmak için sürekli çalıştığını" söyledi.
Ormansızlaşma ve suların kirletildiği iddialarını yalanlayan şirket bağımsız testlerin suyun hükümetin kalite standartlarını karşıladığını gösterdiğini belirtti.
CCCMC ŞİKAYET MEKANİZMASI
Bir yıl önce, CCCMC olarak bilinen Çin Madencilik Ticaret Odası Çin'in sahip olduğu madencilik projelerine karşı yapılan şikayetleri çözmeyi amaçlayan bir şikayet mekanizması kurmaya başladı.
Odanın Sözcüsü Lelia Li, şirketlerin yerel topluluklarla veya STK'larla etkileşimde bulunma konusunda "hem kültürel hem de linguistik yetenekten yoksun" olduğunu söylüyor.
HENÜZ AMACINA TAM OLARAK ULAŞMADI
Ancak mekanizma henüz tam olarak çalışmıyor. Çin'in yabancı madencilik faaliyetlerine katılımının artacağı kesin görünüyor.
BİRLEŞİK KRALLIKTAN AÇIKLAMA
Birleşik Krallık merkezli iklim odaklı düşünce kuruluşu Ember'in Asya Program Direktörü Aditya Lolla, bunun sadece kilit bir pazarı kontrol etmeye yönelik bir "jeopolitik oyun" olmadığını, aynı zamanda iş perspektifinden de mantıklı olduğunu söylüyor.
"Satın almalar Çinli şirketler tarafından yapılıyor çünkü onlar için her şey kârla alakalı" diyor.
Sonuç olarak Çinli işçiler dünya çapındaki madencilik projelerine gönderilmeye devam edecek. Bu projeler onlar için çoğunlukla iyi para kazanma şansı sunuyor.