Filistin destekçisi Avusturyalı aktivist, 6 ay "şartlı" hapis cezasına çarptırıldı

Viyana Eyalet Mahkemesi, Avusturyalı aktivist Pröbsting’i Filistin direnişini destekleyen ifadelerinin bulunduğu videoyu sosyal medya platformlarından kaldırmadığı gerekçesiyle 6 ay "şartlı" hapis cezasına çarptırdı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.05.2024 04:13 GÜNCELLEME 03.05.2024 09:26 DÜNYA
Filistin destekçisi Avusturyalı aktivist, 6 ay "şartlı" hapis cezasına çarptırıldı

Hakim Stefan Apostol, terörü övmek suçlamasıyla yargılanan Michael Pröbsting’in videoyu kullanımdan kaldırmasına ve olayın üzerinden yaklaşık 7 ay geçmesine rağmen videodaki konuşmayı dijital platformlardan kaldırmadığı için aktivist hakkında 6 ay şartlı hapis cezasına hükmetti.

KARAR SİYASİ

Avusturyalı aktivist Pröbsting’in avukatı Dr. Astrid Wagner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müvekkilinin 7 Ekim günü öğlenden sonra yaptığı bir konuşmada, olayın bütün yönlerine hakim olmadan kullandığı bazı ifadeler nedeniyle hakim karşısına çıktığını belirterek, suçlamada bulunan savcılığın siyasi bir tutum sergilediğini söyledi.

Wagner, Pröbsting’in henüz İsrailli sivil kayıplara ilişkin bir bilgiye sahip olmadan yaptığı konuşmanın savcılık tarafından farklı değerlendirildiğini belirterek, "Savcılığın, argümanlarını çok siyasi bir şekilde yaptığını söylemek durumundayım." dedi.

Wagner, karara ilişkin gerekli adımların atılacağını dile getirdi.

SON ANDA MAHKEME SALONU DEĞİŞTİRİLDİ

Aktivist Michael Pröbsting de karar sonrası yaptığı konuşmada, son anda mahkeme salonun değiştirilmesi nedeniyle kendisini desteklemek amacıyla mahkeme gelen birçok kişinin duruşma salonuna giremediğine, hatta bazı basın mensuplarının da davayı takip etme imkanı bulmadığına dikkati çekti.

Pröbsting, "Bu dava tam bir siyasi dava idi. 6 ay şartlı mahkumiyete çarptırıldım. Bunun hakkında avukatımla detaylı bir şekilde görüşeceğim. Nasıl bir tutum sergileyip sergilemeyeceğimizi konuşacağız." ifadesini kullandı.

"BU DAVA, FİLİSTİN'İ DESTEKLEME HAREKETİNİ SUÇ OLARAK GÖSTERME GİRİŞİMİYDİ"

Filistin'e destek konuşmasının yer aldığı videoyu silmediği için mahkum edildiğini belirten Pröbsting, "Bu videoyu neden silmediğime ilişkin benim savunman şu şekilde oldu; Çünkü bu konuşmanın içeriği, yani Filistin halkının direniş mücadelesini desteklediğimi kabul ediyorum. Ve bunu yapmaya da devam edeceğim. Bu dava, Filistin’i destekleme hareketini suç olarak gösterme girişimiydi." dedi.

Pröbsting, bu davada alınan kararın sonucundan bağımsız olarak, Filistin halkının özgürlüğü ve direnişi için mücadeleyi sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Aktivist Pröbsting’i desteklemek için davanın görüldüğü Viyana Eyalet Mahkemesi önünde bir grup, gösteri düzenledi.

Bu arada, Avusturya hukukunda şartlı hapis cezası olarak adlandırılan mahkumiyet kararında, şahıslar hapsedilmiyor, ancak belirli süre olası bir suç işleyip işlemeyecekleri gözlemleniyor.

 

KAYNAK : AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR