Türkiye'nin hamlesi işgalci İsrail'i derinden vurdu: Bu işe başka ülkeler de bulaşırsa...

Soykırımcı İsrail'e yönelik yaptırım kararı alan Türkiye, İsrail'in ekonomisini vurdu. Acil durum ilan eden inşaat sektörü temsilcileri, yıkıcı sonuçlar doğacağını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.05.2024 23:26 GÜNCELLEME 06.05.2024 23:26 DÜNYA
Türkiye'nin hamlesi işgalci İsrail'i derinden vurdu: Bu işe başka ülkeler de bulaşırsa...
  • Haber7

Gazze’de soykırım yapan işgalci İsrail’e karşı yaptırım uygulayan Türkiye, siyonistleri zor durumda bıraktı. İsrail’deki emlak ve inşaat sektörü temsilcileri, Türkiye’nin ithalat ve ihracatı durdurmasının hem konutlar hem de temel altyapı açısından ‘yıkıcı sonuçlar doğuracağını’ kaydetti.

İsrail medyasına konuşan ve inşaat sektörünün krize gireceğini açıklayan İsrailli sektör temsilcileri, siyonist hükümetten acil destek istedi ve birçok şirketin çökebileceğini söyledi.

İsrail’in Türkiye’ye olan bağımlılığına dikkat çeken ve fiyatların artmaya başladığını belirten İsrailli tüccarlar, demir ve izolasyon ürünlerinde zam yapıldığını, birçok inşaat ve yapı ürünlerine de zam geleceğini duyurdu.

İşte İsrailli sektör temsilcilerinin Türkiye'nin hamlesinin ardından yaptığı açıklamalar:

  • Ha'aretz İnşaatçılar Birliği Başkanı Raul Sargo:
    Devletin diğer ülkelerden ithalatı teşvik etmemesi ve inşaat ürünleri ithalatçılarının işini kolaylaştırmaması halinde daire fiyatları ilerleyen dönemlerde artacak. İsrailli ithalatçıların şu anda çimento, mermer, sıhhi tesisat ve daha fazlasını ithal ettiği Türkiye'nin bağımlı olmamız gereken bir ülke olmadığını anlamamızın zamanının geldi. Filistinli işçilere de güvenmemeliyiz. Sonuçta biz de Çin'e bağımlıyız ve sorun yaşıyoruz. Bu nedenle devletin üretimi teşvik etmesi, ithalatçılara teşvikler vererek ithalatın yeni ülkelere yayılmasını desteklemesi ve hepsinden önemlisi Çin'e dönmesi gerekiyor.

  • Üreticiler Konfederasyonu İnşaat ve Tüketim Sendikası Başkanı Eli Cohen:
    Yıllardır Türkiye'den mantıksız ve haksız şişirilmiş fiyatlarla pek çok inşaat ürünü ithalatı için haykırıyoruz. Bunlar çimento, demir, cam, mermer ve daha fazlası. İsrail sanayisindeki fabrikaları ortadan kaldıran, stratejik bağımlılık oluşturan ithalatlar bunlar.

  • Tel Aviv ve Merkez Bölge Müteahhitler ve İnşaatçılar Birliği Başkanı Amit Gottlieb:
    İnşaat sektörü 7 Ekim’den beri krizde ve bu kriz daha da kötüleşebilir. Birçok şehirde Hamas'ın sürpriz saldırısının ardından fabrikalar kapatıldı ve 7 aya ek olarak, Filistinli işçilerin yasağını takiben yaklaşık 80 bin inşaat işçisinin sıkıntısı var. Kayıp işçilerin yerine yabancı inşaat işçilerinin getirileceği projesi meyve vermedi. Şu ana kadar İsrail'e yalnızca 3 bin yabancı işçi girdi. Henüz geri dönmeyen yabancı işçiler de hesaba katılırsa bu hiçbir şey. Gerçekten çok zor durumdayız ve elbette 7 Ekim'den önce başlayan ve aylarca süren bir faiz krizinden de acı çekiyoruz. Şimdi de Türkiye krizi geldi. Umarım devlet ve inşaat sektörü bu durumla nasıl başa çıkacağını ve başka alternatifler bulmayı bilir. Burada fabrikalar vardı. Örneğin; mümkün olan en üst düzeyde seramik üretmesini bilen bir fabrika devletin gerekli teşvikleri vermediği için kapatıldı. Ve şimdi, bir kriz içindeyken Çin'e, Türkiye'ye ve İsrail'e ithalatı yarın durdurabilecek diğer ülkelere daha fazla bağımlıyız ve çok büyük bir sorunla karşı karşıyayız. İsrail'e sempati duyan ve Yahudi aleyhtarı bir lidere bel bağlamayan, mümkün olduğu kadar çok ülkeye ulaşmalıyız.
    Devlet, yıllardır bize sempati duymayan ve alternatif bulmak için hiçbir şey yapmayan bir ülkeyle ticarete güvenmeyi tercih etti. Bu kez sadece konut sektörüne değil, altyapıya da zarar veriyor. Demiryolu çalışmaları, kamu kurumları, köprüler ve benzeri inşaatlar daha pahalı hale gelecek, hatta bir süreliğine duracak. Bunun bedelini de halk ödeyecek. Bazı inşaat firmaları fiyat artışlarıyla nasıl başa çıkacak anlamıyorum. Burada inşaat şirketlerinin çöküşünü göreceğimizi tahmin ediyorum.

  • Bir şirketin CEO’su Avukat Yaakov Etrakchi:
    Sektördeki krizin boyutlarını belirlemek için henüz çok erken. Durum böyle devam ederse ve başka ülkeler bu işe bulaşırsa o zaman olan olur.

KAYNAK : Haber7