Brezilya’da sel felaketinde can kaybı 95’e yükseldi

Brezilya’nın güneyinde bir haftadır devam eden sağanak yağış sonrası meydana gelen sel ve toprak kaymaları sonucu can kaybı 95’e yükseldi. Brezilya ordusunun felaketten etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 08.05.2024 10:26 GÜNCELLEME 08.05.2024 13:23 DÜNYA
Brezilya’da sel felaketinde can kaybı 95’e yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinin bilançosu ağırlaşıyor. Rio Grande do Sul Sivil Savunmasından yapılan açıklamada, hayatını kaybedenlerin sayısının 95'e yükseldiği, 131 kişinin kayıp durumda olduğu, 155 bin kişinin ise evsiz kaldığı bildirildi.

1.4 MİLYON İNSAN ETKİLENDİ

Eyaletin başkenti Porto Alegre de dahil olmak üzere 388 farklı noktada etkili olan sel felaketinden 1.4 milyondan fazla kişinin etkilendiği aktarıldı. Elektrik şirketlerinin güvenlik nedeniyle elektriği kesmesiyle eyaletin başkenti Porto Alegre'de ve çevre kasabalarda 500 bin civarında kişi elektriksiz kaldı.

TAHLİYE EDİLMEYİ BEKLİYORLAR

Ulusal şebeke operatörü ONS, şiddetli yağışlar nedeniyle 5 hidroelektrik santrali ve iletişim hattının kapatıldığını aktardı. Ayrıca eyalet genelinde kurtarma çalışmaları devam ederken, onlarca kişinin tekne veya helikopterle evlerinden tahliye edilmeyi beklediği öğrenildi. Selden 790 okulun etkilendiği, 388 okulun hasar gördüğü, 52 okulun da tahliye edilenlere ev sahipliği yapması nedeniyle eyalet çapında derslere ara verildi.

'EN KÖTÜ İKLİM FELAKETİ'

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, sular çekilene kadar hasarın boyutunun bilinmeyeceğini ifade etti. Devlet Başkanı Lula, şimdiye kadarki en kötü iklim felaketi olarak kabul edilen mevcut sel nedeniyle eyalete federal yardım sözü verdi.

YIKIM BÜYÜK

Geçtiğimiz hafta başlayan şiddetli yağışlar nedeniyle nehirler taşarken, çok sayıda yerleşim yeri sular altında kaldı, bazı yollar ve köprüler yıkılırken, bazıların da ise büyük hasar meydana geldi. Kritik öneme sahip altyapının yanı sıra tarım arazileri de sulara gömüldü, çok sayıda çiftlik hayvanı telef oldu.

KAYNAK : İHA, DHA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR