Çin: Filistin’in Birleşmiş Milletler’e tam üye olmasını umuyoruz

Çin Dışişleri Bakanlığı, Filistin’in en erken tarihte Birleşmiş Milletlere (BM) tam üye olmasını umduğunu açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 15.05.2024 02:21 GÜNCELLEME 15.05.2024 02:21 DÜNYA
Çin: Filistin’in Birleşmiş Milletler’e tam üye olmasını umuyoruz

Çin Dışişleri Bakanlığı, Filistin’in en erken tarihte Birleşmiş Milletlere (BM) tam üye olmasını umduğunu açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, başkent Beijing’de düzenlenen basın toplantısında, BM Genel Kurulu’nda Filistin’in BM üyeliğinin tekrar görüşülmesine dair kabul edilen karar tasarısıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

ÇİN, KARAR TASARIRISININ ORTAK SUNUCULARINDAN BİRİ OLUP EVET OYU KULLANDI

Çin, karar tasarısının ortak sunucularından biri olup, oylamada evet oyunu kullandı. Bağımsız bir devlet sahibi olmanın Filistin halkının ortak arzusu olduğuna, Filistin’in BM’e resmî üye olmasının da bu tarihî sürecin kritik bir aşamasını teşkil ettiğine dikkat çeken Wang, Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nin BM Genel Kurulu’nun ilgili kararları doğrultusunda, Filistin’in BM üyeliğini tekrar ele almasını desteklediğini kaydetti. Sözcü, ilgili ülkelerin uluslararası toplumun, küresel adaletin ve vicdanların karşı tarafında yer almaması, Filistin’in BM’ye resmî üye olmasını engellememesi gerektiğini vurguladı.

KABUL EDİLEN KARAR TASARISIYLA FİLİSTİN'E YENİ HAKLAR VERİLECEK

Kabul edilen karar tasarısının Filistin’in BM’deki ilgili toplantılara katılması konusunda düzenlemeler yaptığını, Filistin’e yeni haklar verdiğini hatırlatan sözcü, bu özel düzenlemelerin Filistin’in uzun süredir maruz kaldığı adaletsizliği gidermeyi ve ABD’nin “hayır” oyunu istediği gibi kullanmasını engellemeyi amaçladığını vurguladı.

Wang, Filistin’in mümkün olduğunca erken bir tarihte BM’nin resmî üyesi olmasını, eşit bir şekilde BM’nin diğer üyeleriyle birlikte haklarından yeterince faydalanabilmesini umduklarını sözlerine ekledi.

BM Genel Kurulu’nun 10 Mayıs günü düzenlenen olağanüstü toplantısında yapılan oylamada, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesinin tavsiye edildiği karar tasarısı, 25 “çekimser”, 9 “hayır” oyuna karşı, 143 “evet” oyuyla kabul edilmişti.  

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldum. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarında kurduğum internet haber sitesiyle başladım. Kurduğum sitede 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdım. 2022 yılından bu yana Haber7 bünyesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere çok sayıda haber, grafik ve video hazırladım. Kariyerime Haber7'de gündem editörü olarak devam etmekteyim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR