İsrail basınından Akıncı İHA analizi

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve üst düzey İranlı yetkilileri taşıyan helikopterin düşmesi sonrası Türkiye'nin yardıma gönderdiği ve helikopter enkazının yerini tespit eden Akıncı İHA ile ilgili İsrail basınından dikkati çeken bir analiz geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.05.2024 08:53 GÜNCELLEME 23.05.2024 08:53 DÜNYA
İsrail basınından Akıncı İHA analizi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Emir Abdüllahiyan ve beraberindeki üst düzey yetkilileri taşıyan helikopterin düşmesinin ardından Türkiye tarafından arama faaliyetlerinde görevlendirilen Akıncı İHA, helikopterin enkazını tespit etti.

İran'daki görevini başarıyla tamamlayıp, yurda dönen Akıncı İHA, Van'daki üssüne inmeden önce gökyüzünde ay yıldız rotası çizdi.

7 saat 27 dakika uçuş gerçekleştiren Akıncı'nın tarihi görevi sonrası İsrail basını, Türk İHA'sını mercek altına aldı.

Jerusalem Post (JP), "Analistler Türkiye'nin drone endüstrisinin Reisi'nin kaza yerini arama rolü nedeniyle ivme kazanacağını söylüyor" başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Haberde, "Analistler Türk drone endüstrisinin, drone'lardan birinin İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin helikopterinin düştüğü yerin yerinin tespit edilmesine yardımcı olduğu yönündeki iddiaların ardından ivme kazanacağını söyledi." ifadesine yer verildi.

Haberde, İHA'nın öne çıkan özelliklerine de yer veren İsrailli gazete, "40 bin feet yüksekliğe çıkabiliyor, 24 saat havada kalabiliyor, hem havadan havaya hem de çarpışma önleme radarlarına sahip ve elektronik sistemi yapay zekadan yararlanıyor." dedi.

Haberde, havacılık uzmanı Tolga Özbek'in görüşlerine de yer verildi. Özbek, bu kadar yüksek irtifada uçabilen, orada çok uzun süre kalabilen ve gelişmiş kameralar taşıyabilen çok az drone olduğuna dikkati çekti.

Akıncı'nın sahip olduğu yeteneklerin altını çizen İsrailli gazete, bu tür yeteneklerin İHA'yı, özellikle Reisi'nin helikopterinin bulunduğu yoğun sisle kaplı dağlık araziler gibi ulaşılması zor alanlarda değerli kıldığını aktardı.

BlueBay Asset Management'ta stratejist olan Timothy Ash ise, Türkiye'nin son dönemde drone kullanımının büyük bir pazarlama fırsatı olduğunu söyledi.

Ash Reisi'nin düşen helikopterinde Akıncı'nın oynadığı rol için şu değerlendirmede bulundu: "Türkler en iyi yeteneği gösterdi. Korkunç havalarda ve sert rüzgarlarda yerden yüz metre kadar yüksekte uçtuğunuzu hayal edin."

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR