ABD'de F-35 krizi: Ordu alımı durdurdu, uçaklar pistte birikmeye başladı

F-35'lerdeki aksaklıklar devam ediyor. Amerikan ordusu, Lockheed Martin'in TR-3 güncellemesini yapmaması nedeniyle jetleri teslim almıyor. Bu da üretim bandından çıkan yeni uçakların gönderilememesine ve pistlerde birikmesine neden oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 23.05.2024 13:51 GÜNCELLEME 23.05.2024 13:52 DÜNYA
ABD'de F-35 krizi: Ordu alımı durdurdu, uçaklar pistte birikmeye başladı

Dünyanın en pahalı silah geliştirme projelerinden biri olan F-35 savaş uçaklarının maliyeti; üretim ve teslimat süreçlerinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle daha da arttı.

Amerikan Lockheed Martin şirketi, Mart ayında üretimde tam kapasiteye ulaşsa da açık ara en büyük müşteri konumundaki Amerikan ordusu planlanan güncellemeler yapılamadığı gerekçesiyle jetleri teslim almadı. Fabrikadan çıkan uçaklar, şirkete ait pistlerde birikmeye başladı.

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'nin Cumhuriyetçi üyesi Robert Wittman, teslimatlar başlayana kadar şirketin apronunda 100'den fazla jetin birikmiş olacağını söyledi. Lockheed Martin, elinde kaç uçak biriktiğini açıklamadı ancak daha fazla park yeri için genişleme planlarını devreye aldı.

F-35'LERDEKİ GÜNCELLEME SORUNU

F-35 teslimatlarında yaşanan sorun, ABD Devlet Hesap Verebilirlik Ofisi'nin (GAO) raporunda da yer aldı. Kongre'ye sunulan raporda, "TR-3" adı verilen donanım ve yazılım güncellemesi ile motor iyileştirmelerinin henüz yapılamadığı kaydedildi.

Bu sebepten ötürü Pentagon, Temmuz 2023'ten beridir "TR-3" ile donatılacak en yeni F-35'lerin teslimatını kabul etmiyor; güncellemenin bir an önce yapılmasını istiyor.

"TR-3" uçağa yeni yetenekler kazandıracaktı. Jetin düşman radarlarından gizlenme kabiliyetini artırmak için daha az ısı yayan bir motor üzerinde çalışılıyordu. Fakat tedarik zincirinde yaşanan zorluklar her iki iyileştirme programının da takvimin gerisinde kalmasına yol açtı.

AMERİKAN ORDUSUNDA F-35'LERİN UÇUŞ SAYISI AZALTILDI

Amerikan ordusunun elinde halihazırda 630 adet F-35 savaş uçağı var. Ayrıca 1800 jet için sipariş vermiş durumda.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), jetlerin 2088'e kadar görevde kalmasını planlarken toplam operasyon maliyeti 2 trilyon dolara yaklaştı. Bu F-35'lerin Amerikalı vergi mükellefleri üzerindeki yükünün, gerçekte ilk planlanandan yüzde 44 daha fazla olacağı anlamına geliyor.

Mevcut uçakların bakım ve uçuş maliyetleri yüzünden Amerikan ordusu bu yıl için planlanan uçuş saatlerini azalttı.

KAYNAK : Deutsche Welle Türkçe
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR