Almanya: UCM karar alırsa Netanyahu'yu tutuklarız

Almanya, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu hakkında tutuklama kararı alması durumunda yasalara uyacağını ve Netanyahu'nun ülkeye ayak bastığı anda tutuklanacağını duyurdu. İsrail, Berlin yönetimine tepki gösterdi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.05.2024 16:36 GÜNCELLEME 24.05.2024 10:16 DÜNYA
Almanya: UCM karar alırsa Netanyahu'yu tutuklarız

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail Savunma Bakanı Gallant ve bazı Hamas yetkilileri için tutuklmama talebinde bulundu. Mahkeme, Khan'ın talebini görüşme kararı aldı.

ALMANYA: KARAR ÇIKARSA UYGULARIZ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Sözcüsü Steffen Hebestreit, UCM'nin tutuklama kararı alması durumunda yasalara uyacaklarını ve Netanyahu'nun ülkeye ayak basması halinde tutuklanacağını söyledi.

İSRAİL TEPKİLİ: BUNA İZİN VERMEYİN

İsrail'in Berlin Büyükelçisi Ron Prosor, Hebestreit'in açıklamasına tepki göstererek, "Bu çok çirkin! Alman 'Staatsrason'u amasız ve fakatsız şekilde teste tabi tutulmaktadır. Bu durum, bazı kurumlardan ve siyasi aktörlerden duyduğumuz zayıf açıklamalarla tezat oluşturmaktadır. İsrail'in meşru müdafaa hakkına sahip olduğu yönündeki kamuoyu açıklaması, kendimizi savunduğumuz anda elimiz kolumuz bağlanırsa inandırıcılığını kaybeder. Başsavcı, demokratik bir hükümeti Hamas ile bir tutarak İsrail'i ve Yahudi halkını şeytanlaştırıyor ve gayrimeşrulaştırıyor. (Savcı) Ahlaki pusulasını tamamen kaybetmiştir. Almanya'nın bu pusulayı yeniden ayarlama sorumluluğu vardır. Bu utanç verici siyasi kampanya, Batı ve kurumları için tabuta çakılmış bir çivi haline gelebilir. İşin bu noktaya gelmesine izin vermeyin!" dedi.

NOT: Büyükelçinin kullandığı "Staatsrason" kelimesi Almanca bir terimdir ve "Alman devletinin siyasi menfaatleri" veya "Alman devletinin çıkarları" anlamına gelir. Bu terim, Alman siyasi düşüncesinde ve diplomasisinde sıkça kullanılır ve Alman devletinin politikalarının ve kararlarının temelini oluşturan çıkarları ifade etmek için kullanılır.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR