Gürcistan ABD'ye meydan okudu! Çok çarpıcı Rusya çıkışı

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakidze ‘yabancı ajan’ yasasına karşı ülkesini tehdit eden Washington’a ‘İkinci Ukrayna olmayacağız.’ yanıtını verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.05.2024 07:35 GÜNCELLEME 24.05.2024 09:29 DÜNYA
Gürcistan ABD'ye meydan okudu! Çok çarpıcı Rusya çıkışı

Gürcistan’da hükümet, yabancı fonların etkisine karşı direniyor. Ülkede aylardır “yabancı ajan yasası” olarak adlandırılan “yabancı etkinin şeffaflığı” yasasını yürürlüğe sokmak için mücadele var. Avrupa Birliği (AB) destekli grupların yasaya karşı yaptığı protestolar giderek şiddete dönüşüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Gürcistan'da Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin veto ettiği "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasının yürürlüğe girmesi halinde "harekete geçecekleri" tehdidinde bulundu. Başbakan Kobakidze ise ABD’ye net yanıt verdi. Ukrayna’daki Maidan darbesine atıfta bulunan Başbakan, “yasa olmadan, ülkenin 2014'te Kiev'deki Maidan darbesinden önce Ukrayna'da olduğu gibi bir başka Batı vekiline dönüşme riski olduğunu” belirtti.

‘BU YASAYA İHTİYACIMIZ VAR’

Başbakan Kobakidze, Gürcistan'ın dış etkiyi engellemek ve Batı'nın Rusya'ya karşı bir savaş cephesine dönüştürdüğü Ukrayna'nın kaderini tekrarlamaktan kaçınmak için yakın zamanda kabul edilen “yabancı ajanlar yasasına” ihtiyacı olduğunu söyledi.

“Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı Yasası” başlıklı mevzuat, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan STK'ların, medya kuruluşlarının ve bireylerin "yabancı bir gücün çıkarlarını destekleyen" kuruluşlar olarak kayıt yaptırmalarını ve bağışçılarını açıklamalarını gerektiriyor.

Kobakidze, Gürcistan'daki mevcut durumu, yabancı etkinin engellenmeden aktığı ve ülkenin yönetimini etkilemek isteyenlerin devlet politikalarına muhalif olan "balıkları" kolayca yakalayabildiği ve devrimci hareketler oluşturmak için onları birleştirebildiği "bulanık suya" benzetti. Yasa olmadan, ülkenin 2014'te Kiev'deki Maidan darbesinden önce Ukrayna'da olduğu gibi bir başka Batı vekiline dönüşme riski olduğunu söylüyor.

STK’LARIN ŞEFFAFLIĞI

Georgian Channel 1’e konuşan Kobakidze, "Şeffaflık istiyoruz... bu ülkede bulanık su bırakmak istemiyoruz, çünkü bir 'Gürcü Maidan'ı' ülkemizi çok ciddi sonuçlara, 'Ukraynalaşmaya' götürebilir. Bunu kabul edemeyiz." dedi.
Başbakan, “Bazıları burada çamurlu su istiyor. Biz istemiyoruz. Bazıları burada Maidan istiyor; biz Maidan istemiyoruz. Bazıları [Rusya'ya karşı] ikinci bir cephe istiyor. Biz ikinci bir cephe istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Başbakan yeni yasanın yabancı etkisinin düzenlenmesini ve kontrol altında tutulmasını sağlamaya yardımcı olacağını vurguladı ve "STK'ların şeffaflığı bunu yapmamızı sağlayacak ana kaldıraçlardan biridir" dedi.

WASHINGTON’DAN ZORBALIK TEHDİDİ

Tartışmalı yasa tasarısı bu ayın başlarında hem AB hem de ABD liderliğindeki NATO'ya başvuran ülkenin parlamentosu tarafından kabul edildi. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zorubaşvili yasayı veto etti, ancak parlamentonun çoğunluğu tasarıyı destekleyen Gürcü Rüyası partisine ait olduğu için kararını geçersiz kılması muhtemel.

Yasa Batılı yetkililer tarafından geniş çapta eleştirildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken çarşamba günü bir kongre oturumunda, tasarının yasalaşması halinde Gürcistan'a karşı harekete geçme sözü verdi. Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu salı günü yaptığı açıklamada Tiflis'e "Avrupa'nın demokratik yasa yapma gerekliliklerini karşılamadığı" iddia edilen yasa tasarısından vazgeçmesini "şiddetle tavsiye" etti. Komisyon, yurtdışından fon alan kuruluşların çalışmalarının şeffaflaştırılmasının "damgalanma, susturulma ve nihayetinde ortadan kaldırılma riskini doğuracağını" savundu. Bu suçlamaya yanıt veren Kobakidze, şeffaflığı kötü bir şey olarak nitelendirmenin "saçma" olduğunu söyledi.

‘AB ÜYELİĞİNİ GÖZDEN GEÇİRİRİZ’

Gürcistan'da protestolara yol açan yasanın, ülkenin AB'ye doğru ilerleme arzusuna ters olduğu yorumunu yapan Blinken, "Buna karşılık olarak ne yapabileceğimizi çok sıkı şekilde inceliyoruz ve harekete geçeceğimizi tahmin ediyorum. AB, Gürcistan'ın katılım süreci üzerindeki etkisine bakıyor." dedi.

KAYNAK : Aydınlık
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR