Gürcistan Meclisi "etki ajanlığı" yasasını onayladı

Gürcistan'da "Rusya yasası" olarak da adlandırılan "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısı, parlamentoda kabul edildi. "Etki ajanlığı" tasarısı, ülkede yoğun protesto gösterilerine neden olmuştu.

ABONE OL
GİRİŞ 29.05.2024 13:39 GÜNCELLEME 29.05.2024 13:39 DÜNYA
Gürcistan Meclisi "etki ajanlığı" yasasını onayladı

Gürcistan Parlamentosu "etki ajanlığı" yasasını onayladı. Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi'nin çoğunluğu elinde bulundurduğu parlamentoda yapılan oylamaya 84 milletvekili "evet" oyu verdi. 150 sandalyeli parlamentoda 84 milletvekilinin lehte oy vermesiyle Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin vetosu da geçerliliğini yitirdi. Ülkede, Cumhurbaşkanı'nın vetosunun geçerliliğini yitirmesi için parlamentodaki milletvekillerinin salt çoğunluğunun tasarısının lehine oy kullanması yeterli. "Yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısı, bu ayın ortalarında Gürcistan Parlamentosu'nda kabul edilmişti. Ancak Avrupa Birliği (AB) yanlısı Cumhurbaşkanı Zurabişvili, tasarıyı veto etmişti.

PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR

Yasa tasarısına karşı 17 Nisan'da başlayan protestolar, 28 Mayıs Parlamento binasının önünde de devam etti. Eylemciler, iktidar partisinin otoriterleşmesinin Gürcistan'ın AB üyeliğini tehlikeye sokacağını düşünüyor. AB üye ülkeleri ve ABD, Gürcistan'daki bu tartışmalı yasa tasarısının geri çekilmesini önererek iktidarı eleştiriyor. Avrupa ülkelerine göre bu yasa tasarısı, ülkenin AB'ye üyelik sürecine ket vuracak ve ülkeyi Rusya ile yakınlaşmaya itecek. Rusya'da da buna benzer bir yasa yürürlükte. Daha önce Rusya'da Kremlin hükümetinin de buna benzer çıkardığı bir yasayla benzerlik taşıması nedeniyle bu mevzuata "Rus yasası" deniyor.

ETKİ AJANLIĞI YASASI NEDİR?

Gürcistan Parlamentosu'nda kabul edilen yabancı etkinin şeffaflığı konulu yasa teklifi, kaynaklarının yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan kuruluşların "yabancı ülkelerin etkisindeki kuruluşlar" olarak kaydedilmesini öngörüyor. İktidara göre, ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının finansmanının çoğu şeffaf değil.

Başbakan İrakli Kobakhidze, hükümet olarak açık çalıştıklarını ifade ederek, ülkesinde faaliyet gösteren tüm STK'lerin de şeffaf çalışmaları gerektiğini vurgulamıştı.

Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR