Türkiye gibi Rusya ve Suriye de PKK'nin seçim hamlesine karşı

Türkiye, PKK'nın düzenlemek istediği korsan seçimlere karşı diplomatik hamle yapmış, ABD seçimi desteklemediğini açıklamak zorunda kalmıştı. Rusya ve Suriye'nin de sözde seçime karşı olduğu belirtildi. Bu, Ankara ve Şam'ı yakınlaştırabilir.

ABONE OL
GİRİŞ 18.06.2024 10:45 GÜNCELLEME 19.06.2024 06:57 DÜNYA
Türkiye gibi Rusya ve Suriye de PKK'nin seçim hamlesine karşı

Suriye ve Türkiye arasındaki uzlaşma girişimleri, iki ülkenin dışişleri ve savunma bakanları arasında Moskova'da yapılan toplantılara rağmen 2023 başından bu yana ilerleme kaydedemedi. Ancak Türkiye ve Suriye arasında bir süredir askıda olan normalleşme görüşmelerinin yeniden başlayabileceği iddia edildi.

TÜRKİYE İLE SURİYE ARASINDA EN BÜYÜK FİKİR AYRILIĞI; ANKARA'NIN SURİYE'DEKİ VARLIĞI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Temmuz 2023'te yaptığı açıklamada, "Biz Beşar Esad'la görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz. Bütün mesele, onların bize yaklaşım tarzı. Esad maalesef Türkiye'nin Kuzey Suriye'den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz, çünkü biz orada terörle mücadele ediyoruz." demişti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise, "Bizim hedefimiz, Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi fakat buna karşılık olarak Erdoğan'ın amacı ise, Türkiye'nin Suriye'deki varlığını meşru kılmaya çalışması. Dolayısıyla Erdoğan'ın şartları altında bir görüşme gerçekleşemez. Erdoğan'la neden buluşayım ki? Bir şeyler içmek için mi?" ifadelerini kullanmıştı.

ANKARA GİBİ MOSKOVA VE ŞAM DA ÖRGÜTÜN SEÇİM PLANINA KARŞI

Suriye, normalleşme için Türk askerinin Suriye'den çekilmesinde ısrar ederken; Londra merkezli Arap gazetesi Asharq Al-Awsat, iki ülkenin yakında Rusya'nın arabuluculuğunda bir araya geleceğini yazdı.

Gazete, Türk kaynaklara göre, normalleşme görüşmelerinin Astana formatında devam edeceğini, konunun Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Rusya lideri Vladimir Putin'le geçen hafta yaptığı görüşmede de gündeme geldiğini aktardı.

Haberde, Putin-Fidan görüşmesinde Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PKK/PYD/YPG'nin düzenlemeyi planladığı ve ağustos ayına ertelenen seçimlerin de ele alındığı belirtildi.

Kaynaklar; Türkiye gibi Rusya ve Suriye'nin de bu sözde seçime karşı olduğunu ve bu nedenle Ankara-Şam hattında bir anlaşma sağlanabileceğini ifade etti.

Başkan Erdoğan'dan sözde seçim hazırlıklarına tepki: Asla izin vermeyeceğiz

PKK'nın korsan seçim hamlesi sonrası ABD'den açıklama

Erdoğan'dan PKK'ya gözdağı resti: Böyle bir şey olduğu anda gerekeni yaparız

TERÖRİSTAN'A İZİN VERİLMEYECEK

Amerikan yönetimlerinin yıllardır beslediği terör örgütü PKK/PYD/YPG/SDG, Suriye'de işgal ettiği topraklarda seçim düzenleyerek kendine yakın isimleri yerel yönetimlerin başına getirme planları yapıyor. Örgüt bu hamleyle, özerklik için ilk adımı atmak istiyor.

Türkiye ise, Suriye'de oldubittiye izin vermeyeceğini defalarca deklare etti. Hem son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı sonrası yapılan açıklamada, hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de kurulmak istenen "teröristan"a izin vermeyeceklerini vurgulanmıştı.

TERÖR ÖRGÜTÜ SEÇİMİ ERTELEMEK ZORUNDA KALDI

Türkiye'nin kararlı duruşu sonrası ABD yönetimi de örgütün seçim hamlesini desteklemediğini açıklamıştı. Kimseden destek göremeyen PKK/PYD/YPG sözde seçimi ertelemek zorunda kaldı. Daha önce 11 Haziran'da yapılacağı ilan edilen sözde yerel seçimin, 18 Ağustos'a ertelendiği duyuruldu.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR