Demir Kubbe baş edemedi! İsrail onlara karşı çözüm arıyor

İsrail savunma sistemi Demir Kubbe'nin Hizbullah'ın İHA’larına karşı yetersiz kalmasının ardından İsrail yeni arayışlara girdi. İsrail Savunma Bakanlığı sorunun çözülmesi için açık çek verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.06.2024 15:48 GÜNCELLEME 18.06.2024 15:58 DÜNYA
Demir Kubbe baş edemedi! İsrail onlara karşı çözüm arıyor

  HABER7

İsrail geçtiğimiz günlerde 7 Ekim'de başlayan savaştan bu yana kadar en kötü günlerden birini yaşadı. Hizbullah, Lübnan topraklarından fırlattığı 200'den fazla roket ve insansız hava aracı ile İsrail'i hedef aldı. Hizbullah'ın düzenlediği dronlu saldırılarda İsrail askerlerinin konuşlandığı üs ve hava savunma sistemi Demir Kubbe sistemleri vuruldu. 

Hizbullah'ın saldırısının ardından söz konusu bölgelerin sakinleri olağanüstü hâl kapsamında güvenli yerlere sığınmak zorunda kaldı. Gerçekleşen saldırı aylardır devam eden savaşta en şiddetli günlerden birini yaşattı.

DEMİR KUBBE YETERSİZ KALDI

İsrail askerlerinin, üslerinin ve hava savunma sistemlerinin hedef alındığı saldırıda İsrail'in Demir Kubbe Hava Savunma Sisteminin eksikliği bir kez daha gözler önüne serildi. Demir Kubbe, Hizbullah'ın fırlattığı 200'den fazla roket ve insansız hava aracının birçoğunu etkisiz hale getiremedi. Hedef alınan bölgelerde çok büyük zararlar meydana geldi.

SALDIRI İSRAİL'DE KAOSA NEDEN OLDU

Hizbullah'ın gerçekleştirdiği saldırıda İHA'ların yaygınlaşması ve bunların tespit edilip karşı konulamaması, hava savunması da dahil olmak üzere tüm İsrail güvenlik kurumları arasında kaosa neden oldu. Askeri yetkililer Tel Aviv'in, Hizbullah'ın cephaneliğine karşı savunmasız olduğunu ve bunlara karşı koyabilecek savunma sistemlerine sahip olmadığını itiraf etti. Uçaksavar füzeleri de dahil olmak üzere gelişmiş füzeler de İsrail için en az İHA'lar kadar büyük bir sorun teşkil ettiğine dikkat çekildi.

SAVUNMA SANAYİSİNE AÇIK ÇEK VERİLDİ

Hizbullah'ın saldırıları ile İsrail'in İHA'lara karşı savunmasız olduğunun ortaya çıkmasının ardından İsrail, güvenlik için yeni arayışlara girdi. Yedioth Ahronoth gazetesinin aktardığı bilgilere göre İsrail yönetimi, İHA saldırılarına karşı çözüm bulmak ve geliştirmek için Savunma Bakanlığı'na açık çek verdi. Milyonlarca doların aktarılabileceğinin belirtildiği çözüm arayışlarında Demir Kubbe'nin de geliştirilmesi ve şüpheli hava hedeflerini tespit ve imha edebilmesi için iyileştirmeler yapılabileceği belirtiliyor. 

DEMİR KUBBE İLE MÜDAHALE MALİYETLİ 

Diğer yandan İsrailli askeri kaynaklar ise Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi ile İHA saldırılarına müdahale etmenin pahalı olduğunu bazen uçaklarla da müdahale etmenin maliyetli olduğunu ifade ederek yeni tespit araçları geliştirilerek küçük maliyetlerle saldırılara karşı konulabilmenin yollarının aranmasının gerektiğini aktarıyor. 

KAYNAK : Haber7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR