Çevre eylemcileri, fosil yakıtların kaldırılması çağrısıyla özel jetleri turuncuya boyadı

Londra'daki Stansted Havalimanı'nda özel jetlerin bulunduğu alana giren çevre aktivistleri, 2030'a kadar fosil yakıt kullanımının yasaklanması talebiyle uçakları turuncuya boyayarak eylem yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 20.06.2024 14:23 GÜNCELLEME 20.06.2024 14:23 DÜNYA
Çevre eylemcileri, fosil yakıtların kaldırılması çağrısıyla özel jetleri turuncuya boyadı

Londra'daki Stansted Havalimanı'nda özel jetlerin bulunduğu alana giren çevre aktivistleri, 2030'a kadar fosil yakıt kullanımının yasaklanması talebiyle uçakları turuncuya boyayarak eylem yaptı.

Just Stop Oil adlı fosil yakıt karşıtı çevre örgütünün açıklamasında, iki eylemcinin yerel saatle 05.00'te havalimanının tel örgülerini keserek özel jetlerin bulunduğu alana girdiği belirtildi.

Çevre eylemcileri fosil yakıtların kaldırılması çağrısıyla İngiltere'de Stonehenge'i turuncuya boyadı.

Açıklamada, konser için ülkeye gelen ünlü şarkıcı Taylor Swift'in uçağının da bulunduğu bölümde iki özel jete turuncu boyalar püskürten iki aktivistin gerçekleştirdikleri eylemi ve açıklamalarını anbean kaydettiği aktarıldı.

Açıklamada, dünya nüfusunun yüzde 80'inin hiç uçağa binmediği, yüzde 1'inin ise havacılık emisyonunun yarısını ürettiği kaydedildi.

Bir özel jet kullanıcısının neden olduğu emisyonun bir ticari uçuşun ürettiği emisyondan 14 kat fazla olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bir Avrupa Birliği vatandaşının yılda ürettiği emisyonun tek özel jet uçuşundan daha az olduğu da belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Just Stop Oil sözcüsü, İngiltere'de 4 Temmuz'daki genel seçimlerden sonra göreve gelecek yeni hükümetin, fosil yakıt kullanımını 2030'da yasaklayan ve yasal olarak bağlayıcılığı bulunan "Fosil Yakıtların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması"na imza atması gerektiğini vurguladı.

"(Hükümet) Temsil ettiği insanları korumakta başarısız olursa Just Stop Oil destekçileri, Avusturya, Kanada, Norveç, Hollanda ve İsviçre vatandaşlarıyla birlikte bu yaz boyunca, hükümetler anlamlı adımlar atsın diye eylemler yapacak." ifadelerini kullanan sözcü, dünyadaki tüm fosil yakıt karşıtı çevre örgütleriyle işbirliği içinde eylemlerin süreceğini kaydetti.

Eylemcilerden Cole Macdonald da şunları kaydetti:

"İki farklı dünyada yaşıyoruz. Birinde milyarderler lüks bir hayat yaşayıp özel jetlerinde başkalarından ayrı uçuyor, diğer dünyada ise milyonlarca insan yaşanması mümkün olmayan koşullarda yaşamaya zorlanıyor."

Macdonald, varlıklı insanların yaşamının bitmeyecek bir yaz mevsiminin oluşumunu desteklediğine işaret ederek, milyarderlerin dokunulmaz olmadığını, iklim krizinin herkesi etkileyeceğini anlattı.

Bu arada, aktivistlerin uçakları boyadığı esnada kimsenin müdahale etmemesi de görüntülere yansıdı.

KAYNAK : AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR