Rusya'da kırmızı alarm: Sinagog ve kiliseye silahlı saldırı

Rusya'ya bağlı Dağıstan'da bir sinagog, iki kiliseye ve bir polis kontrol noktasına düzenlenen saldırıda can kaybı 9'a, yaralı sayısı da 25'e yükseldi. Saldırganlardan 4'ü etkisiz hale getirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.06.2024 21:45 GÜNCELLEME 24.06.2024 00:56 DÜNYA
Rusya'da kırmızı alarm: Sinagog ve kiliseye silahlı saldırı

Rusya'ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'ndeki Mahaçkale ve Derbent kentlerinde bir sinagog, iki kiliseye ve bir polis kontrol noktasına düzenlenen saldırıda can kaybı arttı. Dağıstan Müftülüğü tarafından yapılan açıklamada, saldırılarda 7'si polis olmak üzere 9 kişinin hayatını kaybettiği, 25 kişinin de yaralandığı bildirildi.

SALDIRGANLARDAN 4'Ü ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Saldırganları yakalamak için çalışmalar sürerken, Dağıstan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Gayana Garieva 4 saldırganın etkisiz hale getirildiğini duyurarak, “Kolluk kuvvetleri Mahaçkale'de şu ana kadar 4 saldırganı etkisiz hale getirdi” ifadelerini kullandı. Bölgede yer yer güvenlik güçleri ile saldırganlar arasında çatışmalar devam ediyor.

POLİS ARACINA ATEŞ AÇILDI

Dağıstan'daki Sergokala köyünün merkezinde henüz kimliği belirlenemeyen saldırganlar, bir polis aracına ateş açtı. Saldırıda 1 polis yaralandı. Saldırganlar bölgeden araçla kaçtı.

Dağıstan'da art arda düzenlenen saldırıların ardından bölgede geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı. Rusya İçişleri Bakanlığı, İnguşetya, Çeçenistan ve Kabardey Balkar'da da güvenlik önlemlerinin arttırıldığını duyurdu. Rusya Soruşturma Komitesi saldırılarla ilgili soruşturmaların devam ettiğini, saldırılarla bağlantısı olduğu düşünülen kişilerin tespit edilmesi için de çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

DAĞISTAN LİDERİNDEN İLK AÇIKLAMA

Dağıstan lideri Sergey Melikov, saldırılarla ilgili şunları söyledi: "Kimliği belirsiz kişiler sosyal durumu istikrarsızlaştırma girişiminde bulundu. Dağıstan polis memurları bu kişilere engel oldu. İlk bilgilere göre, güvenlik güçlerinin arasında yaralananlar var. Tüm kurumlar talimatlara uygun olarak çalışıyor. ‘Yakalama’ operasyonu ilan edildi. Saldırganların kimlikleri belirlenmeye çalışılıyor. Operasyonel bir karargah oluşturuldu, cumhuriyet sakinlerinin güvenliği adına gerekli tüm kararlar hızlı bir şekilde alınacak."

DENİZE GİREN VATANDAŞLARA SALDIRI

Rusya’ya bağlı Dağıstan’da bir sinagog ve kiliseye saldırı düzenleyen kişiler, plajda denize giren vatandaşlara da saldırı düzenledi. Vatandaşların panik halinde kaçış hali telefon kamerasıyla anbean kaydedildi.

SİLAHLI ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Güvenlik güçleri ve saldırganlar arasında 4 farklı noktada silahlı çatışmanın sürdüğü aktarıldı.

DAĞISTAN MÜFTÜSÜ: "MÜSLÜMANLAR ASLA MASUM İNSANLARA SALDIRGANLIK GÖSTERMEYECEKLERDİR"

Adulayev, bugün Dağıstan bölgesinde bir polis noktasının, sinagog ve iki kilisenin hedef alındığı, saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Radikallerin halkı karşı karşıya getirmek ve dinler arası köprüleri yıkmak istediğine işaret eden Adulayev, "Ama başarılı olmayacaklar. Yüzyıllardır dünyanın geleneklerini sadakatle koruduk ve Müslümanların diğer dinlerin temsilcilerine saldıracakları bir durum olmadı ve asla olmayacak." ifadelerini kullandı.

Bugünkü saldırılarda sevdiklerini kaybedenlerle yas tuttuklarını vurgulayan Adulayev, "Kendi ibadethanelerinde dua eden insanlara saldırmanın İslam'da asla yeri olamaz. Müslümanlar asla masum ve silahsız insanlara karşı saldırganlık göstermeyeceklerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Adulayev, Müslümanların Rusya ve Kafkasya’da barışı koruyacaklarını belirterek, Dağıstanlılara itidal çağrısı yaptı.

KAYNAK : Haber7, İHA, AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR