Güney Kore'de doktorlar grevde

Güney Kore'de doktorlar hükümetle kontenjan anlaşmazlığı nedeniyle greve gitti.

ABONE OL
GİRİŞ 27.06.2024 11:39 GÜNCELLEME 27.06.2024 12:28 DÜNYA
Güney Kore'de doktorlar grevde

 Güney Kore'de tıp doktorları, hükümetle aylardır süren tıp fakültesi kontenjanlarının artırılmasına ilişkin anlaşmazlığa dikkati çekmek amacıyla grev başlattı. Yonhap'ın haberinde, Güney Kore'deki üç büyük hastaneden kıdemli doktorların süresiz greve gittiği belirtildi.

'AYAKTA TEDAVİ OLMAYACAK'

Greve giden üç hastanedeki doktorların ayakta tedavi yapmayacağı ve acil olmayan ameliyatlara girmeyeceği kaydedildi. Bu doktorların yalnızca acil servis ve yoğun bakımda çalışmaya devam edeceği ifade edildi.

'YETERLİ DEĞİL'

Doktorlar, ülkede aylardır süren tıp fakültesi kontenjanlarının artırılmasına ilişkin anlaşmazlığın çözümünde, hükümeti yeteri kadar çaba göstermemekle suçladı. Sağlık ve Refah Bakanı Cho Kyoo-hong ise hükümetin durumu çözmek için "yeni tedbirler almaya çalışacağını" söyledi.

NE OLDU?

Güney Kore Sağlık ve Refah Bakanlığı, kırsalda ve önemli tıbbi alanlarda sağlık hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle tıp fakültesi kontenjanlarının 2 bin kişi artırılmasına karar vermişti.

LİSANLARI TEHLİKEDE Mİ?

Bunun üzerine ülkedeki doktorlar, 20 Şubat'ta başta başkent Seul olmak üzere birçok kentte hükümetin planının "tıbbi eğitim ve hizmet kalitesini bozacağı" gerekçesiyle protestolar düzenlemiş, binlerce stajyer doktor istifasını sunmuştu. İstifalarını sunan yaklaşık 5 bin stajyer doktora, lisanslarının askıya alınacağı yönünde uyarı yollanmıştı.

FARKLI YOLLARI İZLEMEK ZORUNDA KALDILAR

Stajyer ve asistan doktorların topluca istifa etmesi nedeniyle 8 Mart'ta hemşirelere acil servisteki hastalara kalp masajı ve ilaç tedavisi uygulama izni verilmişti.

HÜKÜMET 'ŞANTAJ' DEDİ

Tıp profesörleri, 16 Mart'ta kontenjanların artırılmasını protesto eden stajyer doktorlar konusunda hükümetin çözüm bulmasını sağlamak için 25 Mart'tan itibaren çalıştıkları üniversitelere istifalarını sunacaklarını bildirmişti. Hükümet, kontenjanların artırılmasını protesto eden stajyer doktorlara destek amacıyla istifalarını sunmaya hazırlanan çok sayıda tıp fakültesi profesörünü "Kore halkına şantaj yapmakla" suçlamıştı.

Stajyer doktorlara destek veren tıp profesörleri de 25 Mart'ta istifalarını sunmaya başlamıştı. Protestolar sürerken 2 bin ek kontenjan, ülkedeki üniversitelere paylaştırılmış ve başkent Seul'deki tıp fakültelerine ise ek kontenjan tahsis edilmemişti.

DEVLET BAŞKANINDAN REST

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 1 Nisan'daki ulusa sesleniş konuşmasında, artırılan tıp fakültesi kontenjanlarına yönelik protestolara karşı geri adım atmayacaklarını söylemişti.

KAYNAK : AA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR