İsrail yine karıştı! Zorla askere alınmak istenen Ortodoks Yahudiler polisle çatıştı

Gazze Şeridi’nde savaşacak muharebe eri bulamayan İsrail’in askerlikten muaf tutulan Haredileri zorla orduya alma kararı üzerine Ultra Ortodoks Yahudiler sokaklara döküldü, polisle çatıştı.

ABONE OL
GİRİŞ 28.06.2024 17:02 GÜNCELLEME 28.06.2024 17:02 DÜNYA
İsrail yine karıştı! Zorla askere alınmak istenen Ortodoks Yahudiler polisle çatıştı
  • HABER7

Terör devleti İsrail çatırdıyor.

Savaş kabinesinin dağıldığı, hükümetin düşme aşamasına geldiği, ekonomisinin tarihin en kötü seviyesine gerilediği, esir takası anlaşması yapılması için her hafta kitlesel eylemlerin yapıldığı, üst düzey askerî yetkililerin peş peşe istifa ettiği, Gazze Şeridi’nde savaşan askerlerin her gün ölüm ya da sakat kalma haberlerinin geldiği, muharip askerlerin cepheden ayrılmak için istifa sırasına girdiği İsrail’de kaos derinleşiyor.

Siyasi, askeri, iktisadi ve toplumsal olarak çalkalanan işgal ülkesinde yeni kriz patlak verdi.

Siyonist rejime karşı olan ve askere gitmeyen Ortodoks Yahudiler için verilen “zorla askere alma” kararı isyana sebep oldu.

İSYANIN FİTİLİ ATEŞLENDİ: ZİNDANA GİDERİZ ASKERE GİTMEYİZ

Yüksek Mahkeme’nin Ultra-Ortodoks Yahudilerin zaruri askerlik görevine alınmasını emreden son kararını protesto için yüzlerce Haredi sokağa döküldü.

Harediler, İsrail'in merkezindeki Coca Cola kavşağında güneye doğru giden 4. Karayolunu iki saat boyunca trafiğe kapattı.

Birçok gösterici ellerinde pankartlarla “Orduya değil, hapishaneye!” sloganı attı.

<p>Harediler, İsrail'in merkezindeki merkezi bir otoyolu <strong>iki saat boyunca </strong>trafiğe kapattı.</p>

Eylemciler, “Bütün Ortodoks halkı askere değil hapishaneye gitmeyi tercih ediyor.” ifadelerini kullandı.

<p>Yüksek Mahkeme’nin Ultra-Ortodoks Yahudilerin zaruri askerlik görevine alınmasını emreden son kararını protesto için yüzlerce <strong>Haredi </strong>sokağa döküldü.</p>

İşgal polisinin sert müdahalede bulunduğu Ortodoks Yahudiler, yoldan çıkarılmak için yerlerde sürüklendi. Atlı polisler kalabalığın üzerine yürüdü.

<p>Siyasi, askeri, iktisadi ve toplumsal olarak çalkalanan işgal ülkesinde <strong>yeni kriz </strong>patlak verdi.</p>

Bazı eylemciler, İsrail polisine "Naziler" diye bağırdı.

<p>İsrailli medya kuruluşu Ynet’in haberine göre, polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda <strong>32 protestocu </strong>gözaltına alındı. </p>

İsrailli medya kuruluşu Ynet’in haberine göre, polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda 32 protestocu gözaltına alındı.

<p>Gözaltı işlemine direnen Haredilerden bazıları, polis otosunun altına girdi.</p>

Gözaltı işlemine direnen Haredilerden bazıları, polis otosunun altına girdi.

İşte o anlar:

İsrail savaşacak asker bulamıyor! Yüksek mahkemeden flaş karar: Zorla alınacaklar

Kadın ve erkekler için İsrail'de 3 yıl zorunlu askerlik hizmeti bulunuyor. Harediler olarak adlandırılan Ultra Ortodoks Yahudiler, 26 yaşına kadar Tevrat Kurslarında (Yeşiva) eğitim almaları halinde askerlikten muaf tutuluyordu.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Haredilerin de orduya alınmasının “zaruri” hale geldiğini söylemesinin ardından yargı harekete geçirilmişti. 26 Haziran’da İsrail Yüksek Mahkemesi, ultra-Ortodoks erkeklerin zorunlu askerlik hizmetinden muaf tutulamayacağına karar vermişti. Başsavcı, İsrail Savunma Kuvvetleri’ne 3 bin Haredi’yi derhal askere alma talimatı vermişti. Hükümet ise Haredi öğrencilere askerlik yerine eğitim gören öğrenciler için tahsis ettiği fonları durdurmuştu.

 

KAYNAK : Haber7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR