ABD askeri Japonya'da rezalet çıkardı! Ülkeyi sarsan olay

Japonya’nın güneyindeki Okinawa’da bir kadına tecavüz girişiminde bulunduğu ve kadını yaraladığı gerekçesiyle, ABD donanmasına mensup bir deniz piyadesi aleyhinde iddianame hazırlandığı bildirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 29.06.2024 12:32 GÜNCELLEME 29.06.2024 12:33 DÜNYA
ABD askeri Japonya'da rezalet çıkardı! Ülkeyi sarsan olay

Resmi Kyodo ajansının haberine göre, Okinawa’da görevli ABD Deniz Piyadesi 21 yaşındaki Jamel Clayton, bir kadına tecavüz girişiminde bulunduğu ve yaraladığı gerekçeleriyle mayıs ayında gözaltına alındı.

Kadına yönelik 26 Mayıs’ta yaşanan cinsel istismar teşebbüsü sonrası kaçtığı saptanan Clayton, aynı gün ABD askeri üssü dışında Okinawa polis güçlerince gözaltına alındı.

Clayton aleyhine 17 Haziran’da iddianame hazırlandı.

Okinawa Eyalet Valisi Tamaki Denny, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bir kez daha iğrenç bir suç ortaya çıktı ve Okinawa halkında büyük bir endişeye neden oldu. Öfkelenmekten kendimi alamıyorum." ifadesini kullandı.

İDDİANAME HAZIRLANDI

Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, düzenlediği basın toplantısında, “oldukça talihsiz” şeklinde nitelediği olayın bölge halkında "büyük endişeye yol açtığını" ve ABD vatandaşı Clayton aleyhine iddianame hazırlandığını bildirdi.

İlerleyen adli süreç nedeniyle ayrıntı paylaşamayacağını belirten kaydeden Hayaşi, Japonya Dışişleri Bakanlığının, ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Israel Emanuel'e şikayetlerini ve "benzer olayların tekrarlanmamasına" yönelik taleplerini bildirdiğini aktardı.

- Okinawa Adası

ABD askerleri ile askeri tesislerde çalışan yerel personel tarafından bölgede işlenen suçlar, Okinawa halkı nezdinde uzun yıllardır şikayet sebebi olarak gösteriliyor.

Benzer dava süreçlerinin, 55 bine yakın ABD askerinin görev yaptığı bilinen Japonya'da, ABD'nin askeri varlığına karşı yerel muhalefeti körükleyebileceği belirtiliyor.

İkinci Dünya Savaşı'nın 1945'te sona ermesine rağmen ABD'nin hakimiyetinde kalan stratejik önemdeki Okinawa Adası, 1972'de Japon egemenliğine bırakıldı.

Japonya yüz ölçümünün yüzde 0,6'sını oluşturan Okinawa, ülke genelindeki ABD askeri tesislerinin toplam arazi alanlarının yüzde 70,6'sına ev sahipliği yapıyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR