Almanya’dan Ukrayna’ya hava savunma sistemi tedariki

Almanya, Ukrayna’ya 2 adet daha IRIS-T hava savunma sistemi teslim etti.

ABONE OL
GİRİŞ 29.06.2024 16:52 GÜNCELLEME 29.06.2024 16:52 DÜNYA
Almanya’dan Ukrayna’ya hava savunma sistemi tedariki

Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya 2 adet daha IRIS-T hava savunma sisteminin teslim edildiğini açıkladı.

Bu bağlamda sevkiyatla 1 adet IRIS-T SLS alçak irtifa hava savunma sistemi ve 1 adet IRIS-T SLM orta irtifa hava savunma sistemi teslim edildi. Daha önce de Almanya, Ukrayna’ya 3 adet IRIS-T SLM orta irtifa hava savunma sistemi ve 1 adet IRIS-T SLS alçak irtifa hava savunma sistemi teslim etmişti.

Bu teslimatlarla birlikte Şubat 2022 tarihinde başlayan Ukrayna – Rusya savaşında Ukrayna tarafının güçlendirilmesi amaçlanmakta. Army Recognition tarafından yapılan habere göre bugüne kadar Almanya tahmini yenileme maliyetlerine göre yaklaşık 5.2 milyar euro değerinde askeri ekipman ve muharebe aracı Ukrayna’ya teslim etti. Ayrıca, 10.000’den fazla Ukraynalı asker Almanya’da askeri eğitim aldı.

IRIS-T SL HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

IRIS-T SL, Alman Diehl Defense şirketi tarafından üretilmektedir. Sistem; roketler, seyir füzeleri, insansız hava araçları, helikopterler ve avcı uçakları dahil olmak üzere çeşitli alçak ve orta irtifa tehditlerini imha edebilmektedir.

Farklı platformlara entegre edilebilir bir füze lançeri kullanılan sistemde elektro-optik sistemle desteklenebilen bir AESA radarı kullanılmaktadır. Bu bağlamda Taktik Operasyon Merkezi iki operatör tarafından yönetilmektedir. Diğer sistem elemanlarına bağlantı, telsiz veya fiber optik kablo aracılığıyla gerçekleşmektedir.

Ek olarak, Taktik Operasyon Merkezi, üst düzey yönetim veya bilgi yapılarına bağlantı için gerekli veri arayüzlerine ve iletişim seçeneklerine sahiptir.

IRIS-T SLS için düşük oranda modifiye edilmiş bir IRIS-T hava-hava füzesi kullanılmaktadır. Karadan atılan IRIS-T füzeleri 12 km menzil ve 8 km irtifaya sahiptir. Yarı mobil tekerlekli ve paletli platformlarda kullanılabilen IRIS-T SLS’nin M113 ZMA’larda tam mobil kullanımı için de çalışma yürütülmektedir.

IRIS-T SLM için kullanılan füze ise IRIS-T/SLS’ye kıyasla daha büyük bir roket motoru sayesinde 40 kilometre menzil ve 20 kilometrelik bir irtifaya sahiptir. İtme vektörü kontrollü katı yakıtlı motor, füzenin yüksek manevra kabiliyetine sahip hedeflere angaje olabilmesini sağlamaktadır.

Füzede terminal safhaya kadar ısınmaya karşı ayrılan bir şapka ile korunan kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık bulunmaktadır. Arayıcı başlığa ek olarak uçuş sırasında bir veri bağı ile GPS destekli bir atalet navigasyon sistemi ile donatılmıştır.

KAYNAK : DEFENCETURK
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR