Rusya: Erdoğan, Ukrayna'da olası arabulucu değil

Kremlin Sözcüsü Peskov, Astana'da geçen gün gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesinde Ukrayna'daki savaşın da masaya yatırıldığını söyledi. Peskov, Erdoğan'ın Ukrayna'yla görüşmelerde olası bir arabulucu olmadığını dile getirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.07.2024 05:58 GÜNCELLEME 06.07.2024 09:47 DÜNYA
Rusya: Erdoğan, Ukrayna'da olası arabulucu değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi kapsamında geçen gün, Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü.

ERDOĞAN'IN ARABULUCULUK TEKLİFİ

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede Erdoğan'ın, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada barışın tesisi için çaba göstermeye devam edeceğini, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın önce ateşkes ardından barışla sona erdirilmesi için uzlaşı zeminini oluşturabileceğini, iki tarafı da memnun edebilecek adil bir barışın mümkün olduğunu ifade ettiği belirtilmişti.

KREMLİN'DEN ARABULUCULUĞA VETO

Erdoğan'ın "uzlaşı zemini oluşturma" teklifine dair Kremlin'den açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov, "Channel One Russia" televizyonuna yaptığı açıklamada, Erdoğan-Putin zirvesinde Ukrayna'daki savaşın da görüşüldüğünü kaydetti.

Peskov, "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın bu görüşmelerde arabulucu olmasının mümkün olup olmadığı" sorusuna, "Hayır, mümkün değil." cevabını verdi.

PUTIN'İN OLASI TÜRKİYE ZİYARETİ

Öte yandan Peskov, Putin'in aylardır beklenen ama bir türlü gerçekleşmeyen Türkiye ziyareti için ise, tarihinin belirlenemediğini söyledi.

İSTANBUL'DAKİ GÖRÜŞMELER NEDEN SONUÇSUZ KALMIŞTI?

İstanbul'da 2022 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde Dolmabahçe'de gerçekleştirilen görüşmelerde, Ukrayna'nın askeri tarafsızlığı kabul ettiği ve aralarında Türkiye ile ABD'nin de bulunduğu bazı ülkelerin garantörlüğünü istediği kamuoyuna yansımıştı. İstanbul'daki görüşmelerde Ukrayna heyetine başkanlık eden David Arahamiya, kasım ayında verdiği bir röportajda, Rusya'nın Ukrayna'nın askeri tarafsızlığı kabul etmesi ve NATO üyeliğinden vazgeçmesi durumunda savaşı bitirmeye hazır olduğunu, Rusya'nın en önemli talebinin bu olduğunu söylemiş; İstanbul'da müzakere süreci devam ederken dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın 9 Nisan'da Kiev'e sürpriz bir ziyarette bulunarak hiçbir şey imzalanmamasını, savaşa devam edilmesini istediğini açıklamıştı. Putin ile yakın ilişkileriyle bilinen Almanya'nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder de geçen yıl bir Alman gazetesine verdiği demeçte, Ukrayna'nın o dönem bir anlaşma imzalamaya ikna olduğunu ancak ABD'nin buna izin vermediğini kaydetmişti.

Putin'den Ukrayna'ya dikkati çeken İstanbul teklifi

Putin'den Ukrayna'ya barış teklifi! Şartlarını açıkladı

Putin'den Ukrayna'ya İstanbul teklifi: Şartlarım sonsuza kadar geçerli değil

BATI'YI SUÇLAYAN PUTIN, İSTANBUL'DAKİ MÜZAKERE KOŞULLARINA YENİ ŞARTLARIYLA DÖNMEYE HAZIR

Rusya Devlet Başkanı Putin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Rusya, Ukrayna tarafıyla diyaloğu İstanbul ve Minsk temelinde sürdürmeye hazır." demişti.

Ancak Putin, Ukrayna'nın askeri birliklerini Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'dan çekmesi ve NATO'ya katılma isteğinden vazgeçmesi halinde müzakerelere başlayabileceklerini söyledi.

Putin ve Rus yetkililer, daha önce yaptığı açıklamalarda da müzakerelere her zaman açık olmalarına rağmen, Minsk ve İstanbul'daki barış görüşmelerinin Batı tarafından baltalandığını, Ukrayna'nın Batı'nın oyununa geldiğini belirtmişti.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR