İran bugün sandığa gidiyor: Türk aday farkı açtı

Anketlere göre reformist Türk aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar Said Celili'nin 5 puan önünde ipi göğüsleyerek İran'ın yeni cumhurbaşkanı olacak.

ABONE OL
GİRİŞ 05.07.2024 06:40 GÜNCELLEME 06.07.2024 11:30 DÜNYA
İran bugün sandığa gidiyor: Türk aday farkı açtı

İran’da halk, 14’üncü dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ikinci turunda Türk asıllı reformist aday Tebriz Milletvekili Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar aday Said Celili arasında kararını verecek. Kampanya sürecinin dolmasına saatler kala son mitingini yapan eski Sağlık Bakanı Pezeşkiyan’a eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile eski Ekonomi ve Maliye Bakanı Ali Tayyipniya da katılarak destek verdi. Eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Celili’nin mitinginde ise, 19 Mayıs’ta helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ailesinin, Celili’ye destek mektubu okundu.

Mesud Pezeşkiyan, İran'ın yeni cumhurbaşkanı seçildi

TARİHİN EN DÜŞÜK KATILIMI, TÜRK ADAY FARKI AÇTI

Ülke tarihinin en düşük katılımının olduğu ilk turda, oyların 42,5’ini alan Pezeşkiyan, yüzde 38,6 ile ikinci olan Celili ile farkı biraz daha açtı. İranlı Öğrenciler Anket Ajansı (ISPA) tarafından önceki gün ülke genelinde 3 bin 606 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen kamuoyu yoklamasında, katılımcıların yüzde 49,5’u Pezeşkiyan’a, yüzde 43,9’u ise Celili’ye oy vereceğini belirtti. Anketteki katılımcıların yüzde 4,8’i oy kullanacağını ancak henüz karar veremediğini belirtirken, yüzde 1,8’i ise "boş oy" kullanacağını söyledi.

SÜRPRİZ OLMAZSA KOLTUĞA TÜRK ASILLI İSİM OTURACAK

ISPA’nın ilk tur seçimleri için 26 Haziran’da yaptığı anketin sonuçları, adayların aldığı oy oranları açısından ülkede yapılan diğer anketler arasında en yakın sonucu vermişti. Çok büyük bir sürpriz olmazsa, İran’da cumhurbaşkanlığı koltuğuna Türk asıllı bir isim oturacak. Oy kullanma işlemi yerel saatle 08.00’de başlayacak ve 18.00’de sona erecek. Bu süre ihtiyaç halinde İçişleri Bakanlığı'na bağlı Seçim Merkezi'nin kararıyla 00.00’a kadar uzatılabilecek.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR