Nipah virüsü nedeniyle hayatını kaybetti: Yarasalardan bulaşıyor
Hindistan'da sağlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, ölüm oranı yüksek ve bulaşıcı olan Nipah virüsü (NiV) nedeniyle 14 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti.
ABONE OLHindistan'ın Kerala eyaletinde sağlık yetkililerinin yaptığı açıklamada, 14 yaşındaki bir çocuğun Nipah virüsü (NiV) nedeniyle hayatını kaybettiği duyuruldu. Nipah virüsünün ölüm oranının yüksek olduğu ve bulaşıcı olduğu biliniyor.
Kerela Eyaleti Sağlık Bakanı Veena George, başsağlığı dilediği açıklamada “Pandikkad, Malappuram'dan 14 yaşındaki bir çocuk Nipah'tan hayatını kaybetti. Sevgili oğullarını kaybeden aileye başsağlığı dileriz." sözlerini kullandı.
Sağlık Bakanı Veena George, hastalığa yakalanan çocuk hakkında açıklamalarda bulunurken, hastalığın yayılmaması için çaba harcandığını şu sözlerle dile getirdi:
Çocuğun numunesi, Nipah hastalığından şüphelenilmesi üzerine dün (Cumartesi) sabah test edildi. NIV Pune'dan alınan test sonuçlarının ardından protokole uygun tedavi ve diğer operasyonlara başlandı. Durumu kritik olan çocuk özel bir hastaneden Kozhikode'deki Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi. Yaşama umudu vardı ancak bugün saat 11.30'da yaşamını yitirdi. Eyalet hükümeti hastalığın yayılmasını önlemek için mümkün olan her türlü çabayı gösteriyor” ifadelerini kullandı.
60 KİŞİ YÜKSEK RİSK KATEGORİSİNDE
Yerel medya eyalet sağlık yetkililerine dayandırdığı haberlerinde yaşamını yitiren çocuğun birincil temas listesinde 214 kişinin bulunduğunu ve bunların arasında 60 kişinin yüksek risk kategorisinde değerlendirildiğini açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün virüsle ilgili tanımında, “Nipah virüsü enfeksiyonu, hayvanlardan insanlara bulaşan ve ayrıca virüslü yiyecekler veya doğrudan kişiden kişiye bulaşabilen zoonotik bir hastalıktır. Bulaşan kişilerde, asemptomatik enfeksiyondan akut solunum yolu hastalığına ve ölümcül beyin iltihabına kadar çeşitli hastalıklara neden olur” ifadeleri yer almaktadır.
Nipah virüsü, çoğunlukla meyve yarasalarından bulaşmaktadır ve virüsten ölüm oranı yaklaşık yüzde 40 ila yüzde 70 arasındadır.