Ekvator'da cezaevi müdürü iş arkadaşıyla araba kullanırken vurularak öldürüldü

Ekvador'un en büyük cezaevinin müdürü Perşembe günü silahlı bir saldırı sonucu öldürüldü. Cinayetin Latin Amerika ülkesinde iki hafta içinde yaşanan ikinci cinayet olduğu söylendi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.09.2024 15:51 GÜNCELLEME 13.09.2024 17:28 DÜNYA
Ekvator'da cezaevi müdürü iş arkadaşıyla araba kullanırken vurularak öldürüldü

Liman kenti Guayaquil'deki kötü şöhretli Litoral cezaevinin müdürü Maria Daniela Icaza'nın yakındaki Daule kasabasına giden yolda silahlı saldırıya uğradı.

DÜNYANIN EN TEHLİKELİSİ

Ekvador'un hapishaneleri dünyanın en tehlikeli hapishaneleri arasında yer alıyor ve birçoğu uyuşturucu çeteleri tarafından ele geçirilmiş durumda.

Cezaevleri, güçlü bir suç patronunun hapisten kaçmasıyla başlayan acımasız şiddet dalgasının ardından Devlet Başkanı Daniel Noboa'nın "silahlı iç çatışma" durumu ilan ettiği Ocak ayından bu yana ordunun kontrolü altında.

SALDIRIYI DUYURAN DA SORUŞTURAN DA TEHLİKEDE

Ocak ayında silahlı kişiler bir TV stüdyosunu basarak ateş açmış ve haydutlar sivilleri ve güvenlik güçlerini rastgele infaz etmekle tehdit etmişti. Saldırıyı soruşturan bir savcı daha sonra vurularak öldürüldü.

CEZAEVLERİ SUÇ ÖRGÜTLERİNİN ELİNDE

Ekvador'un hapishaneleri dünyanın en tehlikeli hapishaneleri arasında yer alıyor ve birçoğu uyuşturucu çeteleri tarafından ele geçirilmiş durumda. Cezaevleri, güçlü bir suç patronunun hapisten kaçmasıyla başlayan acımasız şiddet dalgasının ardından Devlet Başkanı Daniel Noboa'nın "iç silahlı çatışma" durumu ilan ettiği Ocak ayından bu yana ordunun kontrolü altında.

İLK DEĞİLDİ

Icaza'nın ölümü, Amazon eyaleti Sucumbios'taki bir hapishanenin müdürü Alex Guevara'nın yine arabayla seyahat ederken uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesinden dokuz gün sonra gerçekleşti. Kimliği belirsiz saldırganların aracını taraması sonucu Guevara ile birlikte iki çalışan daha yaralandı.

CİNAYET ORANLARI GİTTİKÇE ARTIYOR

İki hafta önce de Guayaquil'de iki hapishane görevlisi işe giderken öldürüldü. 2018'de 100.000 kişi başına altı cinayet düşen Ekvador'da 2023'te 100.000 kişi başına 47 cinayet kaydedildi.

ESKİDEN BARIŞ KALESİYDİ ŞİMDİ TEHLİKENİN İLK ADRESİ

Bir zamanlar Latin Amerika'da barışın kalesi olarak görülen Ekvador, başta Guayaquil olmak üzere limanlarını ABD ve Avrupa'ya uyuşturucu sevkiyatı için kullanan uluslararası kartellerin hızla yayılmasıyla krize sürüklendi.

'ÜLKEYİ SARAN ŞİDDETİ İLK MÜSEBBİBİ'

İçişleri bakanlığına göre, bu yılın Ocak ve Eylül ayları arasında 4,236 cinayet rapor edilirken, 2023'ün aynı döneminde bu sayı 5,112 idi. Noboa, en güçlüleri Los Choneros, Los Lobos ve Tiguerones olan 22 suç grubunu hedef aldığını söyledi.

Bir ülkede kriz! OHAL ilan edildi

Haziran ayında ABD Los Lobos'a ve "Pipo" olarak da bilinen lideri Wilmer Geovanny Chavarria Barre'ye yaptırım uyguladı. ABD'li yetkililer Los Lobos'u Ekvador'daki en büyük uyuşturucu kaçakçılığı çetesi olarak tanımlıyor ve çetenin "ülkeyi saran şiddete önemli ölçüde katkıda bulunduğunu" söylüyor.

KAYNAK : Haber7
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR