İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'u vurdu!

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a hava saldırısı düzenledi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.09.2024 19:09 GÜNCELLEME 23.09.2024 21:31 DÜNYA
İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'u vurdu!

İsrail’in Lübnan'a yönelik saldırıları devam ederken, İsrail ordusu saldırılarını Lübnan’ın güneyinden başkent Beyrut’a kaydırdı.

İsrail ordusu, Beyrut’ta daha önce belirlenen bir hedefe yönelik hava saldırısı düzenlendiğini açıklayarak, 7 Ekim’den bu yana Beyrut’u dördüncü kez hedef aldıklarını belirtti.

İSRAİL SALDIRIYI DOĞRULADI!

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, saldırı, Hizbullah’ın güçlü olduğu Dahiye bölgesindeki mahallelerden Bir el-Abid'de bir binaya yönelik gerçekleştirildi.

İsrail ordusu, yaptığı yazılı açıklamayla saldırıyı doğruladı.

HEDEFTEKİ İSİM AÇIKLANDI!

İsrail’in Lübnan’ın güneyinden başkent Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah’ın üst düzey isimlerinden birini hedef aldığı öne sürüldü. Lübnan basınında yer alan haberlerde, İsrail ordusunun hava saldırısında Hizbullah'ın güney cephesi komutanı Ali Karaki'yi hedef aldığı iddia edildi. Adı açıklanmayan Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, Karaki'nin akıbetinin belirsiz olduğunu söyledi.

Saldırıda can kaybı ya da yaralı ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

"LÜBNAN İÇ SAVAŞINDAN BERİ YAŞADIĞIMIZ EN KANLI GÜN"

İsrail saldırılarına ilişkin bir basın açıklaması yapan Ebyad, iç savaştan bu yana ülkede bir günde kaydedilen en fazla can kaybının görüldüğünü belirtti.

İsrail’in bugünkü saldırılarında 24'ü çocuk, 39'u kadın 274 kişinin hayatını kaybettiğini kaydeden Ebyad, 1024 kişinin de yaralandığını ifade etti.

Lübnanlı Bakan ayrıca 2006 yılında İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan ve 33 gün süren savaşta yaklaşık 10 bin kişinin yaralandığını, İsrail’in son bir haftalık saldırılarında yaralananların sayısının ise 5 bin 100'e dayandığını aktardı.

TÜM OKULLAR VE ÜNIVERSİTELERDE EĞİTİM-ÖĞRETİME ARA VERİLDİ

Lübnan hükümeti, İsrail'in saldırıları nedeniyle ülke genelindeki tüm okul ve üniversitelerde eğitim-öğretime ara verildiğini açıkladı.

Hükümet, kararın öğrencileri korumak için alındığını ve okulların yarına kadar tatil edildiğini ifade etti.

LÜBNAN'A HAVA SALDIRILARI SÜRERKEN İSRAİL HÜKÜMETI "OLAĞANÜSTÜ HAL" İLAN ETTİ

İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail hükümetinin genişletilmiş siyasi ve daraltılmış güvenlik kabineleri toplantıları başladı.

İsrail'in gün boyunca hava saldırıları düzenlediği Lübnan'dan roketlerle karşılık verilmesi üzerine, Tel Aviv yönetiminin ülke genelinde olağanüstü hal ilan ettiği bildirildi.

Kabine toplantısında bakanlar, telekonferans yöntemiyle ülke genelinde 30 Eylül'e kadar olağanüstü hal ilan edilmesini kabul etti. Lübnan Hizbullahı ile şiddetlenen çatışmalar karşısında durumun hızla değişmesi halinde olağanüstü halin hükümete daha geniş yetkiler tanıdığı için söz konusu kararın alındığı aktarıldı. Olağanüstü halin, İsrail ordusunun iç cephe komutanlığının yaptığı güvenlik uyarılarıyla ilişkili olmadığı vurgulandı.

BM, İSRAİL-LÜBNAN SINIRINDA ARTAN GERGİNLİĞE KARŞI UYARDI

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Lübnan'daki gelişmelere ilişkin Guterres'in mesajını aktardı.

Guterres, "Mavi Hat" olarak tanımlanan İsrail-Lübnan sınırında artan gerginlik ve sivil can kaybından endişe duyduğunu belirterek, aynı zamanda BM personelinin güvenliğinden de endişe duyduğunu ifade etti.

Taraflara gerginliği azaltma ve diplomatik çözüme odaklanma çağrısında bulunan Guterres, "İki tarafı da daha güvenli kılacak çözüm askeri çözüm değil." açıklamasını yaptı.

Guterres, sivillerin korunmasının öneminin altını çizerek diplomatik çabalara öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

Tüm taraflara BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını uygulamaları çağrısında bulunan Guterres, aynı zamanda çatışmaya acilen son verilmesi ve istikrarın tesis edilmesini istedi.

İSPANYA: "ŞİDDET SARMALININ DURMASI GEREKİYOR"

İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İspanya hükümeti, İsrail'in Lübnan'ın güneyine ve doğusuna yönelik düzenlediği ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırılardan duyduğu derin dehşeti ve kınamayı ifade ediyor. Şiddet sarmalının durması gerekiyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya göre, "her ne pahasına olursa olsun savaştan kaçınılmalıdır" çağrısında bulunan İspanya hükümeti, "Tüm taraflar sivil hayata ve Uluslararası İnsancıl Hukukun temel ilkelerine saygı duymalıdır. Gerilimin düşürülmesi ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının tam olarak uygulanması gerekiyor. Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes, bölgesel gerilimin azaltılması için mutlaka gereklidir." görüşünü savundu.

300'DEN FAZLA SALDIRIDA 274 KİŞİ ŞEHİT OLDU

İsrail ordusu, Lübnan'a sabahtan bu yana 300'den fazla "hedefe" hava saldırıları düzenlendiğini duyurmuş, Lübnan Sağlık Bakanlığı da bu saldırılarda 274 kişinin şehit olduğunu, 1024 kişinin yaralandığını bildirmişti.

KAYNAK : Haber7, AA, İHA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR