Rusya ve Belarus son dakika duyurdu! Putin'den nükleer kararı! Resmen ilan etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer gücü olmayan bir devletin başka bir devletin desteğiyle Rusya'ya saldırmasını ortak saldırı olarak değerlendireceklerini belirtti. Putin, "Nükleer silah kullanma hakkımızı saklı tutuyoruz." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.09.2024 22:07 GÜNCELLEME 25.09.2024 22:08 DÜNYA
Rusya ve Belarus son dakika duyurdu! Putin'den nükleer kararı! Resmen ilan etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "nükleer caydırıcılık" konusunda Güvenlik Konseyi üyeleriyle toplantı yaptı. Putin, gündemde "nükleer caydırıcılık alanında devlet politikasının temellerinin güncellenmesinin" bulunduğunu ifade etti.

PUTİN NÜKLEER GÜÇ KULLANMAYI 'SON ÇARE' OLDUĞUNU VURGULADI

Bunun, askeri doktrin ile Rusya'nın nükleer stratejisinin resmi olarak tanımlandığı ve detaylandırıldığı bir belge olduğuna dikkat çeken Putin, bu belgeyle öncelikle nükleer silah kullanımının temel prensibinin belirlendiğini söyledi. Putin, nükleer güç kullanımının ise ülkenin egemenliğini korumak için başvurulacak "son çare" olduğunu vurguladı.

Putin, "Bu tür konulara her zaman büyük bir sorumlulukla yaklaştığımızı vurgulamak isterim. Bu silahların sahip olduğu devasa gücün bilincinde olarak, küresel istikrar için uluslararası yasal çerçeveyi güçlendirmeye ve nükleer silahlar ile bunların bileşenlerinin yayılmasını engellemeye çalıştık." diye konuştu.

YENİ ASKERİ TEDBİRLER ALINIYOR

Bugün Rus nükleer üçlüsünün, devletin ve vatandaşların güvenliğinin en önemli garantisinin, dünyadaki stratejik eşitliğin ve güç dengesinin korunmasının bir aracı olmaya devam ettiğini belirten Putin, şunları söyledi:

"Aynı zamanda modern askeri-politik durumun dinamik olarak değiştiğini görüyoruz ve bunu dikkate almamız gerekiyor. Rusya ve müttefiklerimiz için yeni askeri tehdit ve risk kaynaklarının ortaya çıkması da buna dahil. Durumun gelişimini tahmin etmek ve buna göre stratejik planlama belgesi hükümlerinin güncel gerçeklere uyarlanması önemlidir."

'NÜKLEER CAYDIRICILIĞIN UYGULANDIĞI DEVLET VE ASKERİ İTTİFAKLAR GENİŞLETİLDİ'

Yıl boyunca Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Güvenlik Konseyi üyeleri ve diğer departmanlardan uzmanların derin ve kapsamlı bir analiz yaptığını ve Rusya'nın nükleer kuvvetinin olası kullanımına göre düzeltme ihtiyacını değerlendirdiğini anlatan Putin, şöyle devam etti:

"Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak nükleer silahların kullanım koşullarının belirlenmesine ilişkin birtakım kesinleştirmeler yapılması önerildi. Böylece taslakta, nükleer caydırıcılığın uygulandığı devletler ve askeri ittifaklar kategorisi genişletildi. Nükleer caydırıcılık tedbirlerini etkisiz hale getiren askeri tehditler listesi eklendi."

'RUSYA'YA YÖNELİK NÜKLEER SALDIRI RUSYA FEDERASYONU'NA ORTAK SALDIRI OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK'

Putin, "Özellikle dikkatinizi çekmek isterim. Belgenin güncellenmiş versiyonunda, nükleer olmayan herhangi bir devletin, ancak nükleer bir devletin katılımı veya desteğiyle Rusya'ya yönelik saldırısının Rusya Federasyonu'na yönelik ortak saldırı olarak değerlendirilmesi öneriliyor." ifadesini kullandı.

'RUSYA VE BELARUS'A KARŞI SALDIRI DURUMUNDA NÜKLEER SİLAH KULLANMA HAKKIMIZI SAKLI TUTUYORUZ'

Belgede Rusya'nın nükleer silah kullanımına geçişinin koşullarının da açıkça belirtildiğini söyleyen Rus lider, havacılık ve uzay saldırı silahlarının büyük çapta kullanılmaya başlanması ve sınırların ihlali konusunda güvenilir bilgi aldıktan sonra bu olasılığı değerlendireceklerini dile getirdi.

Putin, bununla stratejik ve taktik uçakları, seyir füzelerini, insansız hava araçlarını, hipersonik füzeler ve diğer uçan şeyleri kastettiğini belirterek şunları kaydetti:

"Birlik Devleti'nin üyeleri olarak Rusya ve Belarus'a karşı saldırı durumunda nükleer silah kullanma hakkımızı saklı tutuyoruz. Bütün bu konular Belarus tarafıyla, Belarus Cumhurbaşkanı (Aleksandr Lukaşenko) ile mutabakata varıldı. Konvansiyonel silahlar kullanan düşmanın egemenliğimiz için kritik bir tehdit oluşturması da buna dahildir. Sonuç olarak, tüm açıklamaların derinlemesine doğrulandığını ve bunların Rusya Federasyonu ile ilgili modern askeri tehditler ve risklerle orantılı olduğunu belirtmek isterim."

KAYNAK : AA
Muhammet Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR