Dünyayı şaşkına çeviren olay! Nükleer denizaltı kayboldu

Çin'e ait en son teknolojiye sahip yeni nükleer denizaltının hizmete girmeden ortadan kaybolduğu ortaya çıktı. Denizaltının batmış olabileceğe belirtiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 27.09.2024 15:43 GÜNCELLEME 27.09.2024 15:51 DÜNYA
Dünyayı şaşkına çeviren olay! Nükleer denizaltı kayboldu

  HABER7

Denizlerde söz sahibi olmak için ABD ile filo yarışına giren Çin'de yeni üretilen nükleer bir denizaltının ortadan kaybolduğu öğrenildi. Son teknolojiyle donatılmış denizaltının akıbetine ilişkin ABD'den dikkat çeken açıklamalar geldi. 

NÜKLEER DENİZALTI BATTI İDDİASI

Edinilen bilgiye göre Çin'nin yeni ürettiği son teknoloji nükleer saldırı denizaltısı, Kovid-19 pandemisiyle tüm dünyanın tanıdığı Vuhan kenti yakınlarındaki Wuchang tersanesinde mayıs ayında çekilen uydu fotoğraflarında görülürken, haziran ayında çekilen görüntülerde ise ortadan kayboldu. Haziran ayında çekilen görüntülerde denizaltının olduğu bölgede yüzer büyük vinçlerin olduğunun görülmesi, denizaltının battığı ve kurtarılmaya çalışıldığı şeklinde yorumlara neden oldu.

NÜKLEER YAKIT OLABİLİR

Konuya ilişkin Reuters'a konuşan ABD'li kaynaklar, denizaltının ilk deneme seferine hazırlanırken Wuhan'da battığını iddia etti. Amerikalı yetkili, “Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması’nın yeni nesil nükleer saldırı denizaltısının iskele yanında battığını gizlemeye çalışması beklenmedik değil” derken, batan denizaltıda nükleer yakıt bulunmasının muhtemel olduğu ifade edildi. ABD'li yetkililer, Çinlilerin deniz ve çevresinde radyasyon kontrolü yaptığına dair herhangi bilgi de bulunmadığını söyledi. 

DENİZE AÇILMASI AYLAR SÜRECEK

Öte yandan söz konusu denizaltının battığı iddia edilen noktadan çıkarılıp, gerekli onarım işlemlerinin yapılarak göreve başlamasının aylar sürebileceği konuşuluyor. Denizaltının batması olayına ilişkin Çin'den ise herhangi bir açıklama yapılmaması dikkat çekiyor. 

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR