İran Demir Kubbe'yi böyle delmiş! Füze saldırısında yeni strateji

İran'ın dün akşam İsrail'e düzenlediği füze saldırısında İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe etkisiz kaldı. Haber7 Güvenlik Analisti Eray Güçlüer, İran'ın saldırıda ilk kez uyguladığı stratejiyi açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 02.10.2024 16:28 GÜNCELLEME 02.10.2024 16:30 DÜNYA
İran Demir Kubbe'yi böyle delmiş! Füze saldırısında yeni strateji

   Haber7-ÖZEL

İran, Hamas lideri İsmail Haniye ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'la birlikte çok sayıda yöneticinin öldürülmesine dün füze misillemesiyle cevap verdi. İran Dini Lideri Hamaney'in saldırı talimatını vermesinin ardından İran 200'den fazla füzeyle İsrail'e saldırdı.

İsrail'de siren seslerinin yankılanmasının ardından füzeler gecenin karanlığını aydınlatarak İsrail topraklarına düştü. İsrail Hava Savunma Sistemi Demir Kubbe, İran füzelerinin bazılarını imha ederken birçoğu İsrail'deki kritik noktaları hedef aldı. İsrail'in övündüğü Demir Kubbe'nin etkisizliği gündeme damga vururken, Haber7 konuşan uzmanlar İran'ın uyguladığı ve Demir Kubbe'yi etkisiz hale getiren yeni stratejiyi anlattı. 

ABD'DEN İSRAİL'E İNCE AYAR

İran'ın füze saldırısını değerlendiren Haber7 Güvenlik Analisti Eray Güçlüer, saldırıdaki kritik detaylara dikkat çekti. Füze saldırısının içinde ABD ile İsrail hesaplaşmasının yattığını ifade eden Güçlüer, ABD'nin bu saldırıyla İsrail'e ince ayar çektiğini söyledi. Güçlüer, 13 Nisan'daki saldırıda ABD'nin Irak, Ürdün ve Lübnan hava sahalarında ateşlenen füzelerin yüzde 95'ini etkisiz hale getirdiğini belirtirken, dünkü saldırıda ise iki ABD destroyerinde sadece 12 tane önleme füzesi atıldığını diğer füzelerin ise engellenmediğini açıkladı. 



ABD'de İsrail'e verilen mesaja değinen Güçlüer "Biden yönetimi diyor ki İsrail'e ben olmazsam sen hiçbir şey yapamazsın. Biden yönetiminin Netanyahu'ya ince bir ayar verdiğini görüyoruz. Bu sorunun cevabı yok. İsteseler önleyebilirlerdi." şeklinde konuştu.

İSRAİL CİDDİ YARA ALDI AMA AÇIKLAMIYOR

İsrail'in dünkü saldırıda ciddi yara aldığını da sözlerine ekleyen Güçlüer uygulanan sansür nedeniyle İsrail'deki zaiyatın derecesinin henüz bilinmediğini söyledi. Güçlüer "Biden daha Netanyahu ile görüşmeden İsrail'de hiçbir şey yok diye açıklama yapıyor. Nereden biliyorsun? Doğru değil yani. İsrail de sesini çıkaramıyor. Yara aldık, Amerika bizi koruyamadı demiyor. Yara aldık dese Netanyahu'nun başı derde girecek. Dolayısıyla Amerika, İsrail'e ince bir ayar vermiş oldu. Benim sözümü dinle, benim stratejimde git, benim dediğim yerleri vur, benim dediğim zaman harekete geç şeklinde. Kendi içlerindeki bir hesaplaşmaları dışarıya yansıması yaşananlar." dedi. 

İRAN'IN DEMİR KUBBE'Yİ ETKİSİZ HALE GETİREN STRATEJİSİ

Güçlüer, İran'ın füze saldırısında Demir Kubbe'yi aşmada yeni bir strateji uyguladığını da açıkladı. Güçlüer, İran'ın caydırıcılığını ortaya çıkaran stratejisini şu sözlerle anlattı;

İran yaklaşık 20 civarında hipersonik füze kullandı. Hipersonik füzeyi Demir Kubbe dahil olmak üzere önleyebilecek bir hava savunma sistemi yok. Yani şu an hipersonik füzeleri durdurabilecek bir şey yok. Sadece yönlendirilmiş ışın silahlarıyla hipersonik füzelerin durdurulabilmesi öngörülüyor ama o da pratikte daha çok uygulanmış değil.

 İran şöyle yaptı; ilk etapta birinci dalgada hipersonik füzelerle bazı Demir Kubbe bataryaları dahil olmak üzere vurdu. İkinci dalgada da süpersonik füzeleri gönderdi. Demir Kubbe'ler işlevsiz hale geldiği için ikinci dalga etkili oldu. Yani böyle bir strateji, yeni bir taktik uyguladı aslında. 

"İSRAİL'İN DEMİR KUBBE'SİNİN O KADAR DA DEMİR YA DA ÇELİK OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI"

İran'ın balistik füze saldırısı karşısında İsrail Demir Kubbe sisteminin yetersizliği konusunda açıklamalarda bulunan Dış Politika Uzmanı Doç. Dr. Levent Ersin Orallı da bu saldırıyla birlikte İsrail'in Demir Kubbesi'nin zafiyetinin gözler önüne serdi. Orallı "Demir Kubbe dediğimiz sistemin balistik füze saldrısını karşılama kabiliyeti yok. Bunlar arow savunma sistemi ve patriotlarla karşılanabilir. İsrail'in demir kubbesinin o kadar demir ya da çelik olmadığı, İran yeri geldiği zaman kuvvetli bir balistik füze saldırısı ile bunu delebilecek güce sahip olduğu bu noktada ortaya çıkmış oldu." şeklinde konuştu. 

NİSAN SALDIRISINDA BİR NEBZE BELLİ OLMUŞTU ŞİMDİ ORTAYA ÇIKTI

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Kaya ise İran'ın nisan ayında gerçekleştirdiği drone saldırısında Demir Kubbe'nin yetersizliğinin bir nebze ortaya çıktığını ancak dün gerçekleşen füze saldırısında gerçeğin apaçık gözler önüne serildiğini belirtti. Kaya "İran bu sefer elindeki balistik olan hipersonik, süpersonik füzeleri ateşledi. Bir kısım füze Ürdün'den ateşlenen ve Amerikan savaş gemilerinden ateşlenen füzeler de imha edildi. İran ilk defa bu kadar şiddetli misillemede bulundu." dedi. 

KAYNAK : Haber7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR