İsrail gücünü nereden alıyor?

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de soykırım işlerken, ABD ve Avrupa ülkelerinden güçlü siyasi ve askeri destek aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.10.2024 11:29 GÜNCELLEME 08.10.2024 11:30 DÜNYA
İsrail gücünü nereden alıyor?
  • Haber7 - ÖZEL

ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya başta olmak üzere Batı ülkeleri, 7 Ekim 2023'ün ardından İsrail'in "kendisini ve halkını savunma çabalarına" destek vereceklerini bildirdi. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere bu ülkeler, İsrail'in "kendini savunma hakkı" olduğunu söyleyerek bunun için yapabilecekleri tüm yardımı sağlayacakları taahhüdünde bulundu.

Bu dönemde Batı ülkelerinden İsrail'in Gazze'deki saldırılarına hiçbir kınama yapılmazken, Gazze'de net şekilde "ateşkes" sağlanması için de uzun bir süre çağrıda bulunulmadı. Bu süreçte Filistin’e soykırım yapan İsrail’e çok büyük maddi yardımlar sağlandı.

ABD ve İngiltere ile birlikte ona yakın Avrupa ülkesi İsrail’e ve yaptığı katliama milyonlarca dolar değerinde askeri yardım yolladı. ABD, Almanya ve İngiltere gibi yedi farklı ülkenin İsrail için yaptıkları yardımları sıraladık.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

İsrail’in destekçileri listesinde en başta gelecek isim Amerika Birleşik Devletleri. ABD II. Dünya Savaşından günümüze kadar İsrail’e en çok mali desteği sağlayan ülke oldu. II. Dünya savaşının sonundan, 1945 yılından, itibaren toplamda 158 milyar dolar yardım etti. İsrail aldığı bu destek sonrasında silah endüstrisini geliştirmeye başladı.

İsrail 7 Ekim 2023 tarihinden sonra abluka altında olan Gazze’ye saldırılarının şiddetini arttırdı. Tarihin görmediği soykırıma imza atan İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu ve Siyonist rejim Amerika Birleşik Devletlerinin desteğini her zaman arkasında hissetti. Öyle ki, 7 Ekim tarihinden sonra ABD Mart 2024’te yeni bir yasa tasarısı çıkardı. Çıkan yasa tasarısı sayesinde İsrail’e yardımlarını daha da arttırdı.

İsrail’e yardımlar 3.8 milyar dolar ile başladı. Birkaç ay sonra 2024 yılının Nisan ayında bir ek ödenek yasası çıkarıldı. Ek ödenek yasasında İsrail’e 8.7 milyar dolar ek gelir gönderildi.

ABD, İsrail'e 3,5 milyar dolarlık askeri yardım

İsrail’in füze savunma programlarında da ABD’nin maddi desteği görüldü. ABD, İsrail ve ABD-İsrail füze savunma programına 500 milyon dolarlık bir bütçe sağladı. Verilen paranın İsrail’in savunma bütçesinin yaklaşık %15’ini oluşturduğu bilgisi verildi.

ABD’NİN İSRAİL SAVUNMA SANAYİNDE İSRAİL’E YAPTIĞI DESTEKLER

Demir Kubbe ile İsrail’e atılan bütün bombaları etkisiz hale getirdi.
David’s sling ile kritik sistemleri güçlendirdi.
Arrow II gibi İsrail tarafından kullanılan savunma sistemlerini araştırma, geliştirme ve üretiminde yardımcı oldu.

ALMANYA

Almanya'nın İsrail'e destekleri tarih boyunca hiç azalmadı. 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren savunma ihracatı daha da arttı. 2023 yılında verilen maddi destek bir önceki yıla göre yaklaşık on kat artarak 326,5 milyon euroya yükseldi. Berlin, 7 Ekim'den itibaren ihracat izinlerini öncelikli olarak ele aldı.

Alman haber ajanslarından alınan bilgilere göre Almanya İsrail’e ağırlıklı olarak hava savunma sanayinde yardımcı oluyor. Ayrıca İsrail’in iletişiminin kesilmemesi için iletişim araçlarına parça tedarik ediyor.

•          Üç bin taşınabilir tanksavar silahı

•          Silahlar için 500.000 mermi

•          Kara araçlarının ve silahların geliştirilmesi, montajı, bakımı ve onarımı için sağlanan teknoloji

SIPRI'nin rakamlarına göre, 2019-2023 yılları arasındaki İsrail'in askeri yardımlarının yüzde 30'unu Almanya sağladı.

Almanya Başbakanı Scholz İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu ile telefonda görüştü. Başbakan Scholz ‘Almanya'nın görevi İsrail'in varlığını ve güvenliği sağlamaktır’ dedi.

İNGİLTERE

İngiltere’de İsrail’e desteklerini esirgemeyen bir ülke ama bu destekleri direk yapmıyor. Londra hükümeti yaptığı desteklerde aracı kullanıyor.  Silah satışı yapacak şirketlere ihracat lisanslarında kolaylık sağlıyor. İngiltere 2023 yılında 52,5 milyon dolar tutarında savunma ekipmanı satmak için ihracat lisansı verdi. Verilen lisanslar mühimmat, insansız hava araçları, hafif silah mühimmatı ve uçak, helikopter ve saldırı tüfeği parçaları gibi kalemler içindi.

İngiltere Dışişleri bakanı David Cameron da kamuoyunda yükselen sesleri kulak ardı edip ‘İsrail’i desteklemek’ amacıyla Doğu Akdeniz’e gözetleme uçağı ve iki Kraliyet Donanması göndereceğini açıkladı. Gözetleme uçağının amacı ‘silahların terörist gruplara aktarılması gibi bölgesel istikrara yönelik tehditleri takip etmek.’  Helikopterler, P8 deniz karakol uçağı ve denizci birliği de bölgeye gönderildi.

İngiltere eski başbakanlarından yapılan açıklamalar İngiltere’nin İsrail’in ne kadar arkasında olduğu anlaşılıyor.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin İsrail'in güvenliğine olan desteğini dile getirirken, Orta Doğu'daki tansiyonu ele aldı ve İran'ın saldırılarını kınadı.

İngiltere, İsrail'in en önemli silah tedarikçilerinden biri olmaya devam ediyor. İngiliz savunma sanayisinin son birkaç yıldaki ihracatı yüz milyonlarca doları buluyor. İngiltere'de aktivistler ve hukuk uzmanları, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sebebiyle bu ülkeye yönelik silah ihracatını askıya alması için Londra yönetimine baskı kuruyor.  İngiliz halkı hükümetlerini hem diplomatik örtbas hem de silah tedariki yoluyla İsrail'in süregelen zulmüne suç ortaklığı yapmakla suçladı.

SİLAH LİSANSLARI ASKIDA

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ülkesinin İsrail'e bazı silahların satışını askıya alacağını bildirdi. Lammy, İngiltere'nin silah ihracat lisanslarının "uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesi veya ihlal edilmesinin kolaylaştırılması için kullanılabileceğine dair açık risk" bulunduğunu tespit eden incelemenin ardından bu kararın alındığını söyledi.

Bakan Lammy, 350 lisansın yaklaşık 30'unun askıya alınacağını belirterek, "Bunun gibi bir çatışma karşısında İngiltere'nin ihracat lisanslarını gözden geçirmek bu hükümetin yasal görevidir. Bu genel bir yasak ya da silah ambargosu değil" dedi.

İsrail'in uluslararası insancıl hukuku ihlal edip etmediği konusunda hakemlik yapmadıklarını ve yapamayacaklarını vurgulayan Lammy, "Bu ileriye dönük bir değerlendirmedir, masumiyet ya da suçluluk tespiti değildir. Yetkili mahkemeler tarafından gelecekte yapılacak herhangi bir tespite halel getirmez" diye konuştu.

FRANSA

Fransa hükümeti de Filistin’e desteğe karşı çıkan hükümetlerden biri. Öyle ki Fransa’da Filistin’e destek eylemleri yasaklandı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’da kameralara Netenyahu ile kucaklaştığı samimi bir poz verdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da Tel Aviv’e yaptığı ziyaret sırasında bir açıklama da İsrail için "uluslararası hukuk çerçevesinde kendini savunma hakkının" olduğunu söyledi. İsrail’e destek veren Colonna insani ara çağrısında bulundu. ‘acil ve kalıcı’ ateşkesin çok ‘önemli’ olduğunu belirtti.

Fransa Savunma Bakanlığınca Meclise sunulan Temmuz 2023 tarihli silah ihracat raporuna göre, Fransa 2015'ten bu yana İsrail için 767 ihracat lisansı çıkardı. Ayrıca Fransa, her yıl İsrail'e ortalama 20 milyon avroluk askeri teçhizat satıyor.

Rapora göre, 2013-2022 yıllarında Fransa'dan İsrail'e gönderilen askeri teçhizatların değeri 207,6 milyon avroyu buldu. Öte yandan, Fransa, 2014-2022'de İsrail için toplam değeri 2,5 milyar avro olan ihracat lisansları çıkardı.

 İTALYA

İsrail'in en büyük üç silah tedarikçisinden biri İtalya.

Aralık ayında İtalya, İsrail'e 1,3 milyon euro değerinde silah göndererek 2022 yılının aynı ayındaki seviyesinin üç katına çıktı. SIPRI'nin raporuna göre İtalya 2019-23 döneminde İsrail'in askeri yardımlarının yaklaşık yüzde 1'ini sağladı ki bu yardımların helikopterler ve deniz toplarını içerdiği bilgisi verildi.

KANADA

7 Ekim 2023 tarihinden itibaren Başbakan Justin Tredau hükümeti İsrail’e 21 milyon dolar değerinde askeri ihracat yaptı.

Uluslararası kamuoyu baskısı üzerine Kanada, İsrail'e silah satışı için 30 lisans izninin askıya aldı.

AVUSTRALYA

Avustralya Savunma Bakanlığı'na göre Avustralya 2017'den bu yana İsrail'e 52'si sadece bu yıl olmak üzere 350 savunma ihracatı izni verdi. Bu bilgiler ancak geçen yıl Senato oturumları sırasında Shoebridge'in doğrudan soruları üzerine kamuya açık hale getirildi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, 7 Ekim'den önce ve sonra İsrail'e silah sağlamadıklarını iddia etti.

HOLLANDA

Hollanda, İsrail’e F-35 savaş uçağı parçalarının ihraç ediyor.

Hollanda geçici hükümeti Başbakanı Rutte İsrail’e desteklerini söylemek için Netanyahu’yu ziyarete gitti. Rutte, ziyaretinde İsrail’e yaptıklarından dolayı saygı duyduğunu belirtti. Hollanda 2022 yılında İsrail’e yaptığı 29 milyon avroluk yardıma rekora koştu.

YUNANİSTAN

Yunanistan’ın İsrail’e desteği bir kez daha Başbakanı Kiriakos Miçotakis, İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldiğinde anlaşıldı. Kudüs’e giden Miçotakis Tel Aviv yönetimine desteğini bir kez daha yineledi ve Hamas’ın saldırılarını kınadı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis İsrailli mevkidaşı Benyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail'in meşru müdafaa hakkını desteklediklerini yineleyerek Gazze Şeridi'ndeki sivillerin korunması gerektiğini belirtti.

Yunanistan'ın eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, İsrail işgali ve saldırıları altındaki Filistin'i destekleyen söylemleri nedeniyle Almanya İçişleri Bakanlığı'nın kendisine Almanya'daki siyasi faaliyetlere katılım yasağı getirdiğini açıkladı.

GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ (GKRY)

GKRY Lideri Nikos Hriastodulidis İsrail’e desteklerini göstermek için Tel Aviv’e ziyarete gitti. İsrail Başbakanı Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Herzog ile görüştü. Netanyahu GKRY liderine teşekkürlerini iletti.

KAYNAK : Haber7
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR