Kuzey Kore lideri Kim’in kız kardeşinden İHA tehdidi: Korkunç felakete yol açar

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un kız kardeşi Kim Yo-Jong, Güney Kore’nin Kuzey Kore semalarına bir kez daha insansız hava aracı göndermesi halinde bunun “korkunç bir felakete yol açacağı” uyarısında bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 13.10.2024 09:28 GÜNCELLEME 13.10.2024 09:34 DÜNYA
Kuzey Kore lideri Kim’in kız kardeşinden İHA tehdidi: Korkunç felakete yol açar

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un kız kardeşi ve Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yo-Jong, Güney Kore’nin Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang semalarına insansız hava aracı göndermesine ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Güney Kore’nin insansız hava araçları ile Kuzey Kore semalarından propaganda broşürleri bıraktığını iddia eden Kim, “Düşman ülkenin başkentine broşür atılması siyasi amaçlı ağır bir provokasyon ve egemenlik ihlali olarak kabul edilir. Ama son olayda asıl vahim olan, bu broşürlerin insansız hava araçları ile bırakılmasıdır” dedi.



KASITLI BİR PROVOKASYON

Yaşanan “olayı kasıtlı bir provokasyon” olarak niteleyen ve Kuzey Kore hava sahasının ihlal edildiğini vurgulayan Kim, Seul yönetiminin olaydaki sorumluluğunu inkar ettiğini ifade etti.

“Güney Kore Milli Savunma Bakanı, suçu sivil toplum örgütlerine atma bahanesi işe yaramayınca, olayın ulusal güvenlik gerekçesiyle doğrulanamayacağını açıklayarak belirsiz tavrını ortaya koymuştur” diyen Kim, “Olayı ne inkâr ne de itiraf eden bu tutum, ordunun mevcut olayın baş suçlusu ya da suç ortağı olduğunu ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

MİSİLLEME UYARISI YAPTI

Güney Kore’nin sürekli olarak Kuzey Kore tarafından gönderilen çöp yüklü balonlardan şikayet ettiğini hatırlatan Kim, “Önce Kuzey Kore'den kaçanların oluşturduğu Güney Koreli örgütlerin bu tür eylemleri kaç kez yaptığını kamuoyuna açıklamalarını tavsiye ediyorum” dedi.



Propaganda broşürleri taşıyan insansız hava araçlarının sınırı geçerek yeniden Kuzey Kore semalarına sızması halinde, “güçlü bir misilleme yapacaklarını” söyleyen Kim, “Tekrarlanacak muhtemel bir provokasyonun bedelinin ne olacağı konusunda düşünmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

SALDIRI TEHDİDİNDE BULUNDU

Güney Kore’nin Kuzey Kore'nin egemenliğini ihlal etmenin bedelini ödeyeceğini belirten Kim, “Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı tarafından da açıklandığı üzere, Seul'ü ve askeri gücünü yok etmeye yönelik saldırımızın zamanı askeri eylem planımızda netleştirilmemiştir. Bu zaman bizim tarafımızdan belirlenecektir” uyarısında bulundu. “Güney Kore’ye ait bir insansız hava aracının başkentimiz üzerinde bir kez daha görülmesi kesinlikle korkunç bir felakete yol açacaktır” diyen Kim, “Şahsen böyle bir şeyin olmamasını diliyorum” ifadelerini kullandı.



Kuzey Kore Güney Kore’yi suçlamıştı

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, Pyongyang semalarında propaganda broşürleri taşıyan Güney Kore’ye ait insansız hava araçlarının tespit edildiğini iddia etmişti. Güney Kore Savunma Bakanlığı ise iddiayı önce reddetmiş, daha sonra ise Kuzey Kore karşıtı sivil toplum örgütlerinin olaydan sorumlu olabileceğini açıklamıştı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR