Biden istedi Netanyahu kabul etti! İsrail'in İran'a saldırısının detayları netleşti

İran'ın İsrail'e gerçekleştirdiği füzeli saldırının ardından ABD basınında dikkat çeken bir iddia gündeme geldi. İsrail'in İran'a yapacağı misillemede nükleer veya petrol hedefleri değil, askeri hedefleri vuracağı öne sürüldü.

ABONE OL
GİRİŞ 15.10.2024 12:41 GÜNCELLEME 15.10.2024 12:44 DÜNYA
Biden istedi Netanyahu kabul etti! İsrail'in İran'a saldırısının detayları netleşti

  HABER7

İran'ın İsrail'e 1 Ekim'de düzenlediği 200 balistik füzeli saldırısının ardından İsrail'in saldırılara misilleme yapacağı belirtiliyordu. İsrail'in olası misilleme saldırısyla ilgili ABD medyasında dikkat çeken bir iddia gündeme geldi. The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ABD'li yetkililerden aktardığı bilgilere göre, İsrail'in İran'daki nükleer ve petrol tesislerine saldırmayacağına yönelik garanti verdi.

BİDEN NETANYAHU GÖRÜŞMESİ

WSJ'nin aktardığı bilgilere göre, ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netayahu arasında çarşamba günü yapılan telefon görüşmesinde, İran'a verilecek askeri cevap görüşüldü. Biden, İsrail'in büyük çaplı saldırısının bölgede hali hazırda devam eden ateşi körükleyeceğini ifade ederek doğrudan askeri çatışmaya dönüşmemesi için İsrail'in nükleer tesislerle ve petrol tesisleriyle ilgili saldırısını desteklemeyeceğini söyledi. 

Biden görüşmede, ABD'de yapılacak genel seçimlerin de kendilerini zora soktuğunu ve siyasi açıdan sıkıntılı bir sürece sürüklediğini söyledi.

NETANYAHU KABUL ETTİ

Biden sözleri üzerine İsrail Başbakanı da ABD'ye İran'a yapılacak saldırıyla ilgili güvence verdi. Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren Netanyahu, İran'daki nükleer tesislerle ve petrol tesislerini hedef almayacaklarını, askeri altyapı ve üstyapıların vurulacağını söyledi. İsrail Savunma Bakanı Lloyd Austin ve İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant arasındaki görüşmelerde de benzer garantiler konuşuldu. WSJ'ye konuşan yetkililer İsrail'in askeri hedefleri ya da istihbarat hedeflerini hedef almayı amaçlayacağını belirtti. 

ENERJİ FİYATLARI YÜKSELEBİLİR

ABD'li analistler ise İsrail'in İran'daki petrol tesislerine yapacağı olası bir saldırının dünyadaki enerji fiyatlarını tetikleyebileceği uyarısında bulundu. İran'ın nükleer tesislerine yapılacak bir saldırının iki ülke arasındaki tüm kırmızı çizgileri yok edeceği belirtilen haberde, çatışmaların doğrudan savaşa dönüşeceği ve ABD'nin de doğrudan bir askeri rol üstlenmesi riskini doğurabileceğini söyledi. 

ABD'li yetkili, bu görüşmeden sonra Netanyahu'nun bunu yapmaya daha meyilli olduğunu ifade etti. 

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR