İran'a karşı konuşlandırılacak! Yeni hava savunma bataryaları İsrail'de

ABD'nin İran saldırısına karşı İsrail'e gönderme kararı aldığı Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) bataryaları Tel Aviv'e ulaştı.

ABONE OL
GİRİŞ 15.10.2024 17:47 GÜNCELLEME 15.10.2024 17:48 DÜNYA
İran'a karşı konuşlandırılacak! Yeni hava savunma bataryaları İsrail'de

7 Ekim 2023'ten bu yana Ortadoğu'da Filistin, Lübnan ve Suriye'ye yönelik saldırılar düzenleyen İsrail'i koruyan ABD yönetimi, İran saldırısına karşı İsrail'e olan desteğini artırıyor. İsrail Ordu Radyosunun geçtiğimiz gün açıkladığı ABD'nin İsrail'e THAAD Hava Savunma Bataryası gönderileceği iddiası bugün gerçekleşti.

THAAD TEL AVİV'DE

ABD'nin olası İran saldırısına karşı Demir Kubbe'ye destek olmak ve hipersonik/Süpersonik füzeleri engellemek için İsrail'e gönderme kararı aldığı yüksek irtifa hava savunma sistemi THAAD'ın ilk bölümü İsrail'e ulaştı. Konuya ilişkin açıklama yapan Pentagon basın sekreteri Pat Ryder, "ABD askeri personelinden oluşan bir öncü ekip ve Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) bataryasını işletmek için gerekli ilk bileşenler Pazartesi günü İsrail'e ulaştı. Önümüzdeki günlerde, ek ABD askeri personeli ve THAAD batarya bileşenleri İsrail'e ulaşmaya devam edecek. Batarya yakın zamanda tam olarak operasyonel hale gelecek." açıklamasında bulundu. 

THAAD'IN ÖZELLİKLERİ

THAAD, Amerikan Lockheed Martin üretimi hem atmosfer içinden hem de atmosfer dışından gelen balistik füzeleri engellemek için tasarlanan, orta ve yüksek irtifa hava savunma sistemi.

Sistem, yüksek irtifa koruması, batı ülkeleri ve İsrail tarafından kullanılan diğer hava savunma sistemleriyle entegre çalışabilmesi ve hedef tespit radarının uzun menziliyle öne çıkıyor.

Kısa ve orta menzilli balistik füzelere karşı tam, uzun menzilli balistik füzelere karşı kısıtlı yetenekleri olan THAAD, patlayıcı madde içeren başlık yerine imha için kinetik vuruş (Hit-to-Kill) teknolojisini kullanıyor.

Sistem terminal safhasındaki füzelere karşı etkili ancak atmosfer dışında yörüngede ilerleyen füzeleri de imha edebiliyor.

Yüksek manevra kabiliyetine sahip her bir THAAD bataryası, beş ana bileşenden oluşuyor: Önleyici füzeler, fırlatıcılar, radar, ateş kontrol ünitesi ve destek ekipmanları.
Bir THAAD bataryası 95-100 kişi tarafından işletiliyor, her biri 8 fırlatıcı taşıyabilen 6 adet tekerlekli araca monteli fırlatıcı ünite ile 48 önleme füzesi, bir hedef tespit radarı ve haberleşme teçhizatını içeriyor.

Sistemde kullanılan AN/TPY-2 radarı, hedef tespiti için X-band, 8-12 GHz arası radyo dalgaları kullanıyor ve yüksek hassasiyeti ile yüksek güç çıkışı sayesinde uzun mesafelerden küçük cisimleri tespit edebiliyor. Modüler tasarımıyla taşınması ve konuşlandırılması nispeten kolay.

Önleyici füzelerin her biri 900 kilogram ağırlığında, 6,17 metre uzunluğunda ve itici füze 34, vuruş başlığı ise 37 santimetre çapında, başlıkta kızılötesi güdüm sistemi de bulunuyor.

Füze saniyede 2,8 kilometre, ses hızının 8,2 katı hızla hedefe yöneliyor.

200 kilometre menzili bulunan sistem 150 kilometreye kadar irtifadaki hedefleri imha edebiliyor.

Sistem, ABD'nin Patriot ve Aegis gibi hava savunma sistemleri, F-35 savaş uçakları ve gemilerle entegre çalışabiliyor.

BİDEN'IN EMRİYLE GÖNDERİLDİ

ABD Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, "Başkan'ın (Joe Biden) talimatı üzerine Savunma Bakanı Llyod Austin, İran'ın benzeri görülmemiş saldırılarının ardından İsrail'in hava savunmasını güçlendirmeye yardımcı olmak üzere bir Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) bataryasının ve ilgili ABD askeri personelinin İsrail'e konuşlandırılmasına izin verdi. THAAD bataryası İsrail'in entegre hava savunma sistemini güçlendirecektir" denilmişti.

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR