Çekya’dan içki turlarına yasak: Sarhoş değil kültürlü turist lazım!

Barselona'daki su tabancası saldırıları, Venedik'teki yeni ücretler ve Yunanistan'daki yolcu gemisi kısıtlamalarının ardından bir turist kısıtlaması da Çekya'dan geldi. Yerel halkı rahatsız eden sarhoş turistlerin içki turları yasaklandı.

ABONE OL
GİRİŞ 15.10.2024 18:35 GÜNCELLEME 15.10.2024 18:35 DÜNYA
Çekya’dan içki turlarına yasak: Sarhoş değil kültürlü turist lazım!

Prag Belediyesi, şehirde huzuru ve toplumsal düzeni korumak amacıyla seyahat acentelerinin gece düzenlediği bar turlarını yasakladı. 22.00-06.00 saatleri arasında gerçekleştirilen bu turlarda turistler rehber eşliğinde barları gezip içkileri tadıyordu.

SARHOŞ DEĞİL KÜLTÜRLÜ TURİST ARIYORUZ

Prag Belediye Başkan Yardımcısı Zdenek Hrib, yaptığı açıklamada, bar turlarının "alkol tüketimini artırdığı ve toplumsal düzeni bozduğu" gerekçesiyle yasaklandığını belirtti. Prag Belediyesi yetkililerinden Jiri Pospisil de "kısa süreliğine gelip sarhoş olmak isteyenleri değil, kültürlü ve varlıklı turistleri" aradıklarını ifade etti. Ayrıca, "toplumda güvensizlik hissi yarattığı ve kültürsüzlük izlenimi oluşturduğu" da vurgulandı.

LAİKLİK ELDEN GİTMEDİ, HALK KARARDAN MEMNUN

Guardian'ın haberine göre, Prag'da yaşayanların çoğu bu durumu uzun zamandır can sıkıcı buluyordu. Şehirdeki bekarlığa veda partileri için sosyal medyada yapılan çağrılar, rutin olarak partiden uzak durulmasını isteyen mesajlarla dolup taşıyordu.

Şehrin sakinkerinden Stepan Kuchta, “kronik gürültü yüzünden sağlığının bozulduğunu” söyleyerek ve “Prag'ın merkezindeki sıradan sakin yaşamının soykırıma uğramasından” şikayet edip protesto amacıyla on günlük açlık grevine başlamıştı.

Independent'in haberinde beyanatına yer verilen Çek Oteller ve Restoranlar Birliği Başkanı Vaclav Starek, yasağı destekleyerek, "Bu turlar hem yerel halkı hem de diğer turistleri rahatsız ediyordu," dedi. Starek, bar turlarının yerel ekonomiye olumsuz tesirinin olmayacağını düşündüğünü belirtti.

Nisan ayında bir Prag meclis üyesi ise “genel olarak kabul edilebilir sosyal gelenekleri aşan süslü kıyafetlerin yasaklanması" çağrısında bulunmuştu.

AVRUPA’DA KİTLE TURİZMİ YASAKLARI YAYILIYOR

Prag’ın aldığı bu karar, son dönemde Avrupa’da kitle turizmine karşı alınan önlemler zincirinin bir parçası olarak görülüyor. Örneğin, Venedik tur gruplarına sınırlama getirirken, Barselona 2028 itibarıyla turistlere daire kiralanmasını yasaklayacağını duyurmuştu.

Gecelik ziyaretçi sayısı geçen yıl 3,5 milyona ulaşan Venedik, nisan sonu ile temmuz arasında belirli günlerde günübirlik turistler için 5 euroluk ücret denemesi yaptı. Kırılgan kanal şehri ayrıca rehberli tur grupları için 25 kişilik sınır ve hoparlör yasağı ilan etti.

Yunanistan Başbakanı bu ay yaptığı açıklamada, gelecek yıldan itibaren en yoğun yaz sezonunda Santorini ve Mikonos'a gelen yolcu gemisi ziyaretçilerine 20 euro vergi uygulayacaklarını söyledi.

Danimarka’da Kopenhag İşletme Okulu’nda turizm profesörü olan Sebastian Zenker, “Çok daha fazla protesto gördük ve çok daha fazla insan 'Yeter artık' diyerek sokağa çıktı. Gidin buradan turistler' diyen çok daha fazla insan gördük” diyerek ülkedeki turist rahatsızlığını paylaştı.

Benzer durum İspanya’nın Barselona eyaletinde de yaşandı. Protestocular temmuz ayında Barselona'da sezonun en yüksek profilli gösterilerinden birini düzenleyerek su tabancaları kullandılar ve şaşkın turistleri restoranlar kaçmaya zorladılar. Bölge sakinleri “Kitle turizmi şehri öldürüyor” ve “Turistler evlerine dönsün” yazılı pankartlar taşıdı ve gazetecilere yerel halkın artık orada yaşamaya gücünün yetmediğini söyledi.

KAYNAK : INDEPENDENT - GUARDIAN
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR