TUSAŞ saldırısı sonrası akıllara gelen o soru: ABD ve İngiltere ne yapıyor?

TUSAŞ'a yönelik terör saldırısı, savunma sanayii güvenliği tartışmalarını artırdı. Saldırı, Lockheed Martin, ve BAE Systems gibi savunma sanayii şirketlerinin üretim sahalarının nasıl korunduğuna yönelik soruları gündeme getirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.10.2024 00:08 GÜNCELLEME 25.10.2024 00:08 DÜNYA
TUSAŞ saldırısı sonrası akıllara gelen o soru: ABD ve İngiltere ne yapıyor?
  • Haber7 – ÖZEL

Türkiye'nin savunma sanayi devi TUSAŞ'a yapılan terör saldırısı, savunma sanayii şirketlerinin üretim tesislerine yönelik güvenlik tartışmalarını alevlendirdi.

Saldırı, ABD'deki Lockheed Martin, ve İngiltere'deki BAE Systems gibi savunma sanayii şirketlerinin üretim sahalarının nasıl korunduğuna yönelik soruları akıllara getirdi.

ABD, İngiltere gibi ülkelerle kıyaslandığınde yerli ve milli savunma sanayi şirketlerinin de aynı güvenlik protokolleriyle korunması gerektiğini ortaya koyuyor.

Peki ABD ve İngiltere'de savunma şirketleri nasıl korunuyor? Güvenlik protokolleri neler?

LOCKHEED MARTIN: ÜST DÜZEY GÜVENLİK ÖNLEMLERİYLE KORUNUYOR

Dünyanın en büyük savunma sanayi firmalarından biri olan ABD'li Lockheed Martin şirketinin üretim tesisleri, terör tehditlerine karşı son derece sıkı güvenlik tedbirleriyle korunuyor. ABD'nin uçak sanayiinin önde gelen firması, ileri düzey güvenlik önlemleriyle dikkat çekiyor. 

EN AZ 3 GÜVENLİK KONTROL NOKTASIYLA KUŞ DAHİ UÇURTULMUYOR

Çok katmanlı güvenlik önlemlerinin uygulandığı Lockheed Martin, farklı güvenlik alanlarına bölünmüş bir şekilde en az 3 güvenlik kontrol noktasıyla emniyeti sağlanıyor. 
Hem içeride hem de dışarıda Özel güvenlik ekipleriyle 7/24 saat devriye atılan tesislerde, ABD hükümeti tarafından da görevlendirilen güvenlik güçleri tarafından kuş dahi uçurtulmuyor.

Tesislere giriş ve çıkışlarda, biyometrik tarama, retina taraması ve manyetik kartlar aracılığıyla sadece yetkili personelin girişi sağlanıyor. 

Ayrıca fiziki ve siber saldırı risklerine karşı çalışanlar özel eğitimlerden geçiriliyor.

TESİS, İÇERİDEN VE DIŞARIDAN SIKI GÖZETİM ALTINDA

Üretim alanları ve çevresi, geniş bir Kapalı Devre Televizyon (CCTV) ağı ve gelişmiş gözetim sistemleriyle donatılmış durumda. Termal kameraların da dahil olduğu yapay zeka destekli izleme sistemleriyle tesisler gece/gündüz sürekli gözetim altında bulunuyor. 7/24 çalışan güvenlik kameralarını takip eden ekipler, olası tehditleri tespit etmek ve hızlı müdahalede bulunmak için devamlı görüntüleri izliyor.

GÜVENLİK TEDBİRLERİNE ÇOK SAYIDA ÖDÜL

Lockheed Martin, üretim tesislerini ve çalışanlarını üst düzey bir şekilde güvenliğini koruması sebebiyle çok sayıda ödülü bulunuyor. 

Lockheed Martin şirketi, ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı federal güvenlik kurumu Savunma Güvenlik Servisi'nin (DSS) her yıl Ulusal Endüstriyel Güvenlik Programı'nın temel gereksinimlerini çok aşan endüstri tesislere verdiği James S. Cogswell Üstün Endüstriyel Güvenlik Başarı Ödülü'ne birçok kez layık görüldü.

BAE SYSTEMS: İLERİ DÜZEYDE GÜVENLİK PROTOKOLÜ UYGULUYOR

İngiltere merkezli savunma sanayi şirketi BAE Systems, dünya çapında kritik savunma teknolojileri üretmesi nedeniyle en sıkı güvenlik önlemlerini uygulayan şirketlerden biri. İngiliz savunma şirketi, ulusal güvenliği ilgilendiren projeler yürütmesi nedeniyle, hassas verilerin korunması ve tesislerinin güvenliğinin sağlanması için çeşitli ileri düzey güvenlik protokolleri uyguluyor.

GELİŞMİŞ KAMERA SİSTEMLERİYLE 24 SAAT İZLENİYOR

Lockheed Martin'e benzer güvenlik tedbirleri alan BAE Systems, çok katmanlı önlemleriyle dikkat çekiyor. BAE Systems, tüm tesislerinde gelişmiş erişim kontrol sistemleri, biyometrik doğrulama ve çok katmanlı güvenlik önlemleriyle koruma sağlıyor. Yüksek çözünürlüklü kameralar, hareket algılama sistemleri ve alarm sistemleri ile 24 saat izleme yapılıyor. Çevre güvenliği için dayanıklı bariyerler ve güvenlik çitleri kullanılıyor.

BİLGİ SIZINTISINA KARŞI ÖZEL ÖNLEMLER ALINIYOR

BAE Systems, hassas bilgilerin korunması için ileri düzey şifreleme ve siber güvenlik uygulamaları ile donatılmış durumda. Şirket, siber tehditlere karşı özel ekipler bulunduruyor ve düzenli olarak siber tatbikatlar gerçekleştiriyor. ISO/IEC 27001 gibi uluslararası bilgi güvenliği standartlarına uygun hareket ediliyor.

ACİL DURUM PROTOKOLLERİYLE HIZLI MÜDAHALE

BAE Systems, olası saldırı ve ihlallere karşı detaylı acil durum müdahale planları hazırlamış durumda. Acil durum ekipleri, hızlı tahliye ve kriz yönetimi için özel olarak eğitim almış bulunuyor.

DRONE VE YAPAY ZEKA DESTEKLİ TEDBİRLER ALINIYOR

Şirket, yapay zeka tabanlı güvenlik sistemleri ve gelişmiş sensör teknolojisi kullanarak tehditleri önceden tespit etmeyi hedefliyor. Özellikle drone ve yapay zeka destekli güvenlik çözümleri ile önlemler güçlendiriliyor.

GÜVENLİK TEDBİRLERİNE ÖDÜL

BAE Systems, güvenlik alanındaki başarısını James S. Cogswell Üstün Endüstriyel Güvenlik Başarı Ödülü ve ISO güvenlik sertifikaları ile tescillemiş durumda.

KAYNAK : Haber7
Nurullah Alpay Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR