Türkiye'den İsrail'in son hamlesine sert tepki! Çok sayıda ülke uyarmıştı...
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerine son verme girişimlerinin uluslararası hukukun açıkça ihlali olduğunu bildirdi.
ABONE OLBakanlık, İsrail Meclisinin Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) faaliyetlerini yasaklama amacıyla attığı adımlar hakkında yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "İsrail Meclisinin, UNRWA işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerine son verilmesi amacıyla attığı adımlar, uluslararası hukuku açıkça ihlal etmektedir." ifadesi kullanıldı.
İsrail'in UNRWA'yı hedef almak suretiyle, iki devletli çözümü ortadan kaldırmayı ve Filistin mültecilerinin ana vatanlarına dönüşlerine engel olmayı amaçladığı kaydedilen açıklamada, 1949'dan bu yana milyonlarca Filistin mültecisine hayati yardım sağlayan UNRWA'nın faaliyetlerinin bölgesel istikrar bakımından da büyük önem arz ettiğine işaret edildi.
TÜRKİYE, DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK
BM Genel Kurul kararıyla tesis edilmiş olan UNRWA'nın faaliyetlerini yasaklamaya dönük girişimlere karşı güçlü duruş sergilemenin uluslararası toplumun hukuki ve vicdani yükümlülüğü olduğuna dikkatin çekildiği açıklamada, "UNRWA'nın Finansmanı Çalışma Grubu Başkanlığını yürütmekte olan Türkiye, söz konusu Ajansı siyasi ve mali olarak desteklemeyi sürdürecektir." denildi.
ÇOK SAYIDA ÜLKEDEN UYARI GELMİŞTİ
Filistin Devlet Başkanlığından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama Filistin resmi ajansı WAFA'da yayımlandı.
İsrail'in UNRWA aleyhindeki mevzuatının uluslararası hukukun ihlali ve uluslararası topluma yönelik bir provokasyon olduğu kaydedilen açıklamada, ajansın faaliyetlerini yasaklama girişiminin tehlikeleri konusunda uyarıda bulunuldu.
İsrail'in BM ajansının faaliyetlerine yönelik planları konusunda uyarıda bulunan ülkelerden övgüyle söz edildi. "UNRWA, kırmızı çizgidir ve mülteci konusu Filistin meselesinin özüdür." ifadesi kullanılan açıklamada, mülteci meselesinin uluslararası meşruiyet ve hukuk kararlarına uygun; adil şekilde çözüme ulaştırılmadan herhangi bir çözümün söz konusu olamayacağı vurgulandı.ABD'nin İsrail'e sürekli devam eden siyasi, mali ve askeri desteği olmasaydı Tel Aviv'in uluslararası topluma meydan okumaya ve bölgeyi şiddet ve istikrarsızlığa boğan politikalar benimsemeye cesaret edemeyeceği kaydedildi.
Kanada, Avustralya, Fransa, Almanya, Japonya, Güney Kore ve Birleşik Krallık, dün yaptığı ortak yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) İsrail'de faaliyetlerinin yasaklanmasını öngören ve İsrail Meclisi'nde (Knesset) görüşülecek yasa tasarısından ciddi endişe duyduklarını bildirmişti.