Yalan haber krizi! Alman halkı çözüm için Türkiye'yi örnek gösterdi

Almanya'da halk, yalan haberlerin kaynağının sosyal medya olduğunu düşünüyor. Halkın yüzde 81'i bu şekilde yayılan dezenformasyonu demokrasi için tehdit olarak görüyor. Halk, Türkiye'yi örnek olarak sundu.

ABONE OL
GİRİŞ 06.12.2024 15:54 GÜNCELLEME 06.12.2024 16:41 DÜNYA
Yalan haber krizi! Alman halkı çözüm için Türkiye'yi örnek gösterdi

Almanya'da halk yalan haberlerin kaynağının sosyal medya olduğunu düşünüyor. Halkın yüzde 81'i bu şekilde yayılan dezenformasyonu demokrasi için tehdit olarak görüyor

Araştırma, ülkenin büyük vakıflarından Bertelsmann tarafından yapıldı. Ankete katılanların çoğu, internetten yayılan dezenformasyonu demokrasi ile sosyal uyum için tehdit olarak görüyor. Yüzde 81'lik kesim, dezenformasyonun seçimleri etkileyip toplumu bölmesinden, göç, sağlık, savaş ve iklim krizi gibi tartışmalı konuların yönlendirilmesinden korkuyor.

Ankete katılanların üçte ikisi yanlış bilgilerin yayılmasından sosyal medyada aktif olan isimleri ve blog yazarlarını görüyor. Başka ülke hükümetlerini yanlış bilgiyi yaymakla suçlayanların oranı yüzde 53. Dezenformasyonun kaynağı olarak Alman Hükümeti'ni görenlerin oranı ise yüzde 50 olarak belirlendi. Genelde yalan haberin kaynağı olarak ise sosyal medya görülüyor.

Katılımcıların yüzde 93'ü medyaya güvendiğini belirtirken, yalan haberin öncelikle siyasete ve demokrasiye güveni zayıflatmak amacıyla yayıldığına inanıyor. Sosyal medya kullanıcıları, Almanya'nın Türkiye'de İletişim Başkanlığı bünyesinde kurulan "Dezenformasyonla Mücadele Merkezi" gibi merkez kurulabileceğini belirtip, Türkiye'yi örnek olarak sundu.

KAYNAK : Sabah Gazetesi / Cengiz Parlayan
Erkan Talu Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR