Rusya, Suriye'deki üslerini Libya'ya taşıyacak

Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını Libya'ya taşımaya başladığı iddia edildi. Rusya'nın bölgedeki etkinliğini Libya'daki üslerden yöneteceği belirtilirken, bu üslerin Rusya'nın Suriye'deki kaybını telafi etmeyeceği ifade edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 19.12.2024 11:14 GÜNCELLEME 20.12.2024 20:20 DÜNYA
Rusya, Suriye'deki üslerini Libya'ya taşıyacak

Esad rejiminin düşmesiyle Rusya'nın Suriye'deki üslerine yönelik kararı bekleniyor. Amerikan basınına göre Moskova, Orta Doğu'daki varlığını Libya üzerinden sürdürmeye hazırlanıyor. Hava savunma sistemlerine ait radarlar ve çok sayıda silah kargo uçaklarıyla taşındı. Ancak askeri analistlere göre, Libya'daki üsler Rusya'nın Suriye'deki kaybını telafi etmeyebilir. Rusya'nın özellikle Lazkiye ve Tartus'ta hava ve deniz üsleri bulunuyor.

"RUSLAR ÇEKİLMEYE BAŞLADI" İDDİASI

Amerikan gazetesi The Wall Street Journal'a (WSJ) göre, Rusya Orta Doğu'daki varlığını Libya üzerinden sürdürecek. Amerikalı ve Libyalı askeri kaynaklara göre, Ruslar hava savunma sistemlerini ve diğer etkin silahlarını Suriye'den Libya'nın doğusunda Halife Hafter kontrolündeki üslere taşımaya başladı. Rus kargo uçaklarında F-400 ve S-300'lere ait radar sistemleri de yer aldı. Moskova ise, Heyet Tahrir Şam'la (HTŞ) bu üslerin akıbeti konusunda tam bir anlaşmaya varamadıklarını söylüyor.

Hafter, Esad'ın devrildiğini duyunca şoka girdi

SURİYE'DEKİ ÜSLERİN ÖNEMİ

Suriye'de Rusya'ya ait askeri kuvvet ve savaş uçağı sayısı da önemli ölçüde azaltıldı. Suriye'deki üsler Rusya'nın Orta Doğu'daki varlığı için önemli bir konumda. Paralı asker ve silah akışı bu üslerden sağlanıyordu. Tartus'taki donanma üssü de Akdeniz'deki Rus donanması için tek ikmal ve onarım noktası. The Wall Street Journal'ın haberine göre, Moskova yönetimi Orta Doğu ve Afrika'daki varlığını sürdürmek için Libya'daki üsleri kullanmayı hedefliyor.

LİBYA'DAKİ RUS ASKERİ VARLIĞI

Rusya'nın Libya'nın doğusunda hali hazırda bir varlığı var. Daha önce Rus kontrolündeki paralı asker grubu Wagner de Hafter'e ait birçok askeri tesisi Afrika'ya geçiş merkezi olarak kullanmışlardı.

LİBYA'DAKİ TESİSLER GELİŞTİRİLECEK

Amerikalı yetkililere göre, Rusya Libya'nın Tobruk kentindeki tesisleri Rus savaş gemilerini barındırabilecek şekilde geliştirip geliştirmemeyi değerlendiriyor. Hafter, Libya'daki iç savaşta konumunu güçlendirmek için uzun süre Moskova'dan hava savunma sistemi talep etti. Şimdi ise Libya'nın doğusundaki Rus varlığının Hafter için koruma sağlayacağına yönelik yorumlar yapılıyor.

RUSYA'NIN KAYBINI TELAFİ EDECEK Mİ?

Ancak askeri analistlere göre, Libya'daki hava ve deniz üsleri Rusya'nın Suriye'de kaybedeceklerini tam olarak telafi etmeyebilir.

ESAD DÜŞTÜ, BAAS REJİMİ YIKILDI

13 yıllık iç savaşın ardından, 27 Kasım'da Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif gruplar bir operasyon başlatarak, Suriye'nin ikinci büyük şehri Halep'i ardından Hama ve Humus'u hızlı bir şekilde kontrol altına aldı. Gruplar, yaklaşık 10 gün içinde Şam'a kadar ilerleyerek Baas rejimini yıktı. Ülkeden kaçan Esad ve ailesi, Rusya'ya sığındı.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Sorumlusu
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR