Son dakika... MSB'den Güney Kıbrıs'ın Navtex'ine kırmızı çizgi: Müdahale edeceğiz

Son dakika...MSB kaynakları, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Türk kıta sahanlığına yakın bir noktada bulunan 5’inci parselde sondaj çalışması için "Kıta sahanlığımıza karşı yapılacak ihlal sahada derhal engellenecektir" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.01.2025 12:16 GÜNCELLEME 23.01.2025 14:15 DÜNYA
Son dakika... MSB'den Güney Kıbrıs'ın Navtex'ine kırmızı çizgi: Müdahale edeceğiz

Son dakika...  Güney Kıbrıs Rum Yönetimi birkaç gün önce 5. blokta yer alan 'Electra' sahasında sondaj çalışmalarına başlanmasıyla ilgili olarak bir Navtex yayınladı.

Ortak Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne (JRCC) göre, Navtex 19 Ocak'tan 19 Haziran 2025'e kadar yürürlüğe girdi ve operasyonları VALARIS DS-9 sondaj gemisi yürüttü.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Türk kıta sahanlığına yakın bir noktada bulunan 5’inci parselde sondaj çalışması için Navtex yayımlamasıyla ilgili sorular üzerine şunları söyledi:

“GKRY tarafından yayımlanan seyir ikazı, Deniz Yetki Alanımızın dışında ve 11,5 mil yani yaklaşık 22 kilometre güneyinde bulunmaktadır. Bu kapsamda, bahse konu geminin 19 Ocak 2025 tarihinde başlayan faaliyetlerini yakından takip etmekteyiz.

Ülkemizin ve KKTC’nin hak ve menfaatleri kararlılıkla savunulmaya devam edilecek, kıta sahanlığımıza karşı yapılacak ihlal sahada derhal engellenecektir.

Devletimiz herkesten fazla bilir. Konuyu tüm boyutlarıyla değerlendirerek atılması gereken adımları belirler. Zamanı gelince o adımları atar.”

KAYNAK : Haber7
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR