Trump ve Netanyahu Beyaz Saray'da! "Savaş sona erecek"
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Oval Ofis'te kamera karşısına geçti. Donald Trump, "Savaşın bitmesini istiyorum. Tabii bir noktada bitecek, çok gecikmeden sona erecek" dedi.
ABONE OLABD Başkanı Trump ile İsrail Başbakanı Netanyahu, Oval Ofis'te yaptıkları görüşmede basın mensuplarına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Trump, kendisinin açık ara İsrail'in görmeyi düşündüğü "en iyi başkan" olduğunu dile getirerek "Böyle olmak, benim için bir onurdur." ifadesini kullandı.
"İRAN'LA DOĞRUDAN GÖRÜŞÜYORUZ"
Özellikle İran konusunu kapsamlı şekilde görüştüklerini belirten Trump, "Bugün açıkçası İran'la ilgili konuları görüştük. İran'la doğrudan görüşmeler yapıyoruz, şu anda bunlar devam ediyor, cumartesi günü görüşmeler sürecek. Sanırım herkes bir anlaşma yapmanın tercih edileceği konusunda hemfikir. Umarım bu görüşmeler başarılı olur." değerlendirmesini yaptı.
"CUMARTESİ GÜNÜ EN ÜST DÜZEYDE BİR ARAYA GELECEĞİZ"
Trump, İran'la hafta sonu devam edecek doğrudan görüşmelere işaret ederek, "İran'la doğrudan görüşüyoruz. Belki de harika olacak bir anlaşma yapılacak. Bu, İran için gerçekten harika olur, bunu söyleyebilirim. Cumartesi günü en üst düzeyde bir araya geleceğiz ve nasıl sonuçlanacağını göreceğiz." şeklinde konuştu.
"İRAN BÜYÜK TEHLİKE ALTINA GİRER"
İran'la görüşmelerin başka ülkeler üzerinden gerçekleşmediğini vurgulayan Trump, "Eğer görüşmeler başarısız olursa, üzülerek söylüyorum ama İran büyük tehlike altına girer. Nükleer silah edinemezler." ifadelerini kullandı.
Trump, anlaşma sağlanamaması halinde "İran için çok kötü bir gün olacağını" belirterek, yeni anlaşmanın biraz farklı ancak bir öncekinden çok daha güçlü olacağını dile getirdi.
"GAZZE'DE SAVAŞ ÇOK GECİKMEDEN SONA ERECEK"
Amerika'daki Müslüman toplumunun kendisine Gazze'de savaşı bitireceği sözü nedeniyle oy verdiğinin anımsatılması üzerine Trump, "Bu oyu almaktan büyük gurur duyuyorum. Savaşın bitmesini istiyorum. Tabii bir noktada bitecek, çok gecikmeden sona erecek." dedi.
"ONLARA ÇOK KÖTÜ DAVRANILDI"
Trump, halihazırda temel sorunun esirlerin serbest bırakılması olduğunu kaydederek, "Yeni bir ateşkes arayışındayız. Esirlerin serbest kalmasını istiyoruz." diye konuştu.
Esirlerin bazılarıyla kendisinin de görüştüğünü hatırlatan Trump, "Görünürde yara izleri yoktu. Ama eminim içten içe mutlaka yara almışlardır. Onlara çok kötü davranıldı." değerlendirmesinde bulundu.
Trump, bazı esirlerin 1940'lardaki toplama kamplarından çıkmış gibi göründüğünü iddia ederek, tarihte çok korkunç bir döneme geri dönüş yaşandığını savundu.
"İSRAİL, GAZZE'Yİ ASLA BIRAKMAMALIYDI"
Gazze Şeridi'nin inanılmaz derecede önemli bir "gayrimenkul" parçası olduğunu ifade eden Trump, "Bence bu bizim de dahil olmamız gereken bir şey. ABD'nin orada barış gücü olması, Gazze'ye sahip olması ve kontrol etmesi iyi bir şey olur. " diye konuştu.
ABD Başkanı, "Filistinlilerin başka ülkelere gönderilebileceğini, onları kabul edecek ülkeler bulunduğunu" belirterek, "Böylelikle özgür bir bölge oluşur. Her gün insanların ölmeyeceği bir yer olur. Orası aslında çok acayip bir yer ama şimdi kimse orada yaşamak istemiyor. Hamas var, bir sürü sorun var, ölüm oranı akıl almaz düzeyde yüksek. İsrail, niye orayı bıraktı hiç anlamıyorum." dedi.
İsrail'in "denize nazır bir mülkü" barış için verdiğini ancak bunun işe yaramadığını savunan Trump, "İsrail, Gazze'yi asla bırakmamalıydı. Şimdi dünyanın en tehlikeli yerlerinden biri. Gazze bir ölüm tuzağı." ifadelerini kullandı.
"EN BÜYÜK ASKERİ BÜTÇEYİ ONAYLAYACAĞIZ"
ABD'nin olağanüstü bir ordusu olduğunu ve eşi benzeri bulunmadığını kaydeden Trump, orduyu daha da iyileştireceklerini söyledi.
Trump, "Şimdiye kadarki en yüksek askeri bütçeyi onaylayacağız." bilgisini paylaştı.