İran'da nükleer hareketlilik! Bölgede korkutan gelişme! Tüm ülkelere uyarı

UAEA, İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin yayınladığı rapora göre, İran'da bildirilmemiş üç sahada nükleer faaliyet tespit edildiği ve nükleer silah üretimi için gerekli olan yüzde 90 seviyesine oldukça yakın olduğu açıklandı.

ABONE OL
GİRİŞ 31.05.2025 20:46 GÜNCELLEME 31.05.2025 20:52 DÜNYA
İran'da nükleer hareketlilik! Bölgede korkutan gelişme! Tüm ülkelere uyarı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA), İran’ın son 3 aylık nükleer faaliyetlerine ilişkin hazırladığı raporu Yönetim Kurulu üyesi ülkelerle paylaştı.

ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ URANYUM STOKU NÜKLEER SİLAH ÜRETİMİ İÇİN GEREKLİ OLAN YÜZDE 90 SEVİYESİNE ÇOK YAKIN

Raporda, İran’ın 17 Mayıs itibarıyla yüzde 60 oranında zenginleştirdiği uranyum stokunun 408,6 kilograma ulaştığı, bu miktarın Şubat ayında 274,8 kilogram olduğu belirtildi. Yüzde 60 oranındaki zenginleştirmenin, nükleer silah üretimi için gerekli olan yüzde 90 seviyesine oldukça yakın olduğuna dikkat çekilen raporda, yaklaşık 42 kilogramlık yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyumun, daha da zenginleştirilmesi halinde bir atom bombası yapımında kullanılabileceği vurgulandı.

UAEA'DAN UYARI VE ÇAĞRI: CİDDİ BİR ENDİŞE KAYNAĞI

Raporda ayrıca, İran’ın bu seviyede uranyum zenginleştiren, ancak nükleer silaha sahip olmayan tek ülke olduğuna işaret edilerek, bunun "ciddi bir endişe kaynağı" olduğu ifade edildi.

Raporda, Tahran’a nükleer programı konusunda tüm ülkelere uyarıda bulunulduğu ve İran'a UAEA ile tam iş birliği yapma çağrısı yapıldığı belirtildi.

Raporda, İran’ın düşük oranlar da dahil olmak üzere toplam zenginleştirilmiş uranyum stokunun 9 bin 247,6 kilograma ulaştığı belirtilerek, bu miktarın Şubat ayına göre 953,2 kilogram arttığı kaydedildi.

BİLDİRİLMEMİŞ ÜÇ SAHADA NÜKLEER FAALİYET TESPİT EDİLDİ

Raporda, İran’ın daha önce bildirimde bulunmadığı Lavisan-Shian, Veramin ve Turquzabad’daki üç sahada beyan edilmemiş nükleer maddeler kullanarak faaliyet yürüttüğü sonucuna varıldığı bildirildi. Ajans, İran’ın bu tesislerde yürütülen faaliyetlerle ilgili güvenilir yanıtlar vermekte başarısız olduğunu ve denetim yapılan bölgeleri dezenfekte ettiğini kaydetti.

Turquzabad’da 2018 yılına kadar menşei bilinmeyen nükleer materyal veya kirlenmiş ekipman bulundurulduğuna dair kanıtlara ulaşıldığı aktarılan raporda, buna rağmen ajansın İran’da şu anda devam eden, yapılandırılmış ve gizli bir nükleer silah programına dair güvenilir bir bulguya ulaşmadığı da vurgulandı.

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR