Son dakika: Savaş sona erdi! Ülkenin başbakanı duyurdu! Ateşkesi kabul ettiler

Kamboçya Başbakanı Hun Manet, ülkesi ile Tayland arasındaki sınır çatışmalarının ardından Malezya Başbakanı Enver İbrahim'in önerdiği ateşkesi kabul ettiklerini açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.07.2025 18:32 GÜNCELLEME 25.07.2025 18:53 DÜNYA
Son dakika: Savaş sona erdi! Ülkenin başbakanı duyurdu! Ateşkesi kabul ettiler

Hun Manet, Facebook sosyal medya hesabından, Tayland ile sınırda çıkan çatışmaların ardından Enver ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

KAMBOÇYA ATEŞKESİ KABUL ETTİ

Enver'in, çatışmalar konusunda taraflara derhal ateşkes çağrısı yaptığını kaydeden Hun Manet, ülkesinin, Malezya'nın ateşkes önerisini kabul ettiğini belirtti.

Hun Manet, Enver'in, Tayland Başbakan Vekili Phumtham Wechayachai ile de görüştüğünü ve ateşkes önerisini Tayland tarafının da kabul ettiğini söylediğini aktardı.

Öte yandan, Hun Manet, Tayland tarafının Enver'in önerdiği ateşkes anlaşması kapsamında tarafların saldırıları durdurması için belirlenen tarih ve saatten vazgeçtiğini, daha ileri bir tarihe işaret ettiğini bildirdi.

Hun Manet, "Tayland ve Kamboçya arasındaki mevcut silahlı çatışmayı çözmenin yolu, Tayland tarafının ateşkesi kabul etme konusunda istekli davranmasından geçiyor." ifadesini kullandı.

Enver, dün Hun Manet ve Wechayachai ile görüştüğünü bildirmiş, tarafların ateşkes konusunda olumlu sinyaller verdiğini ve süreci değerlendirmeye açık olduklarını belirtmişti.

KAMBOÇYA-TAYLAND SAVAŞI

Güneydoğu Asya bölgesinde yer alan ve 817 kilometrelik sınır telleriyle ayrılan Tayland ile Kamboçya, uzun süredir toprak anlaşmazlığı yaşıyor.

Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır anlaşmasının ihlal edilmesi üzerine 28 Mayıs'ta bölgede kısa süreli çatışma yaşanmış, iki ülkenin ordusu, sorunun barışçıl yolla çözüme kavuşturulması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Tayland, Kamboçya sınırındaki tüm kontrol noktalarının Bangkok yönetimi tarafından kontrol edileceğini duyurmuştu.

Yaklaşık iki ayın ardından sınır hattında dün çıkan çatışmalarda, şu ana kadar Kamboçya'da 1, Tayland'da 14 kişi yaşamını yitirdi. Her iki ülke de bölgeden binlerce kişiyi tahliye ettiğini duyurdu.

Taraflar, ilk ateşi açmakla birbirini suçluyor.

KAYNAK : AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR