BM Zirvesi öncesi güvenlik alarmı: Gizli telekom ağı çökertildi

ABD Gizli Servisi, BM Genel Kurulu için New York’ta bulunan hükümet yetkililerine yönelik tehditlerde kullanıldığı belirtilen telekomünikasyon ağını çökertti. Operasyonda 300’den fazla SIM sunucusu ve 100 bini aşkın SIM kart ele geçirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.09.2025 17:44 GÜNCELLEME 23.09.2025 18:03 DÜNYA
BM Zirvesi öncesi güvenlik alarmı: Gizli telekom ağı çökertildi

ABD Gizli Servisi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun düzenlendiği New York'ta ABD hükümet yetkililerine yönelik birçok "tehdit ve saldırılarda" kullanıldığı belirtilen telekomünikasyon ağını çökerttiğini duyurdu.

Gizli Servis yetkilisi Matt McCool, ABD merkezli video paylaşım platformu YouTube'da yayınlanan videolu mesajda ilkbaharda üst düzey ABD hükümet yetkililerine yönelik telekomünikasyonla bağlantılı tehditlere ilişkin operasyon yürüttüklerini açıkladı.

BM YAKINLARINDA YOĞUN BULUNDU

Yapılan yazılı açıklamada, yürütülen operasyon kapsamında New York metropol alanında 300'ü aşkın eş konumlu SIM sunucusu ve birçok konumda 100 bini aşkın SIM kart bulunduğu belirtildi.

BM Genel Kurulu'nun düzenlendiği bina yakınlarında yoğun bulunan bu elektronik cihaz ağının çökertildiği aktarıldı.

Bu cihazların "baz istasyonlarını devre dışı bırakabilecek, hizmeti engelleme saldırıları düzenleyebilecek ve olası tehdit unsurları ile suç örgütleri arasında anonim, şifreli iletişimi kolaylaştırabilecek" kapasitede olduğu ifade edildi.

Açıklamada, cihazlara ilişkin ilk analizlerin "yabancı ülkelerden tehdit unsurları ile federal kolluk kuvvetlerinin bilgisi dahilindeki kişiler arasında hücresel iletişim olduğunu ortaya koyduğu" vurgulanarak, soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

Gizli Servis Direktörü Sean Curran, "Bu cihaz ağının ülkemizin telekomünikasyonunu aksatma potansiyeli ne kadar vurgulansa azdır." ifadesini kullandı.

CASUSLUK ŞÜPHESİ

FTI’den eski Beyaz Saray siber güvenlik yetkilisi Anthony J. Ferrante, operasyonun büyüklüğünün “casusluk” izlenimi verdiğini söyledi. Uzmanlara göre Rusya, Çin ve İsrail gibi birkaç ülke bu çapta bir sistem kurabilecek kapasiteye sahip.

Erdoğan-Trump görüşmesi ve ABD temasları borsayı zirveye taşıyabilir!

KAYNAK : AA
Şule Altınel Haber7.com - İnternet Editörü

Editör Hakkında

Sakarya’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlamasının ardından gazetecilik kariyerine başladı. 2016 yılından beri çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2025 Haziran ayından itibaren Haber7’de ‘gündem editörü’ olarak kariyerini sürdürmekte.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR